Suomalaiset Olympialaisissa

PyeongChangin Olympialaiset 2018 ovat alkaneet viikko sitten ja on aika kurkata miten suomalaisilla urheilijoilla tämän kertaisissa talvikisoissa menee. Kyseessähän on jo 23. kerran järjestettävät talviolympialaiset ja ensimmäiset laatuaan Etelä-Koreassa. Yhteensä mitaleista kamppaillaan 15 eri talvilajissa ja jopa 102 kultamitalia on yhteensä tarjolla. Suomalaisia urheilijoita tämän kertaisissa olympialaisissa on yhteensä 102 kappaletta. Alppihiihto, ampumahiihto, curling, freestyle, jääkiekko, lumilautailu, maastohiihto, mäkihyppy, pikaluistelu, taitoluistelu sekä yhdistetty ovat sinivalkoisin värein edustettuina PyeongChangin Olympialaisissa 2018.

Tähän mennessä plakkarissa on kokonaista kolme pronssimitalia, mutta toivoa vielä on ja runsaasti. Lue lisää alta suomalaisten taipaleesta tähän asti ja katso myös miten voit saada itsellesi ilmaiseksi kaksi riskitöntä vetoa näihin kisoihin.

pyeongchang olympialaiset

Kovaa yritystä joka rintamalla

Suomen urheilijoiden taival alkoi jo heti torstaina curlingin sekakilpailun muodossa Oona Kausteen ja Tomi Rantamäen edustaessa siniristilippuamme. Samoin myös mäkihypyssä on viikko sitten käyty normaalimäen karsinta, jossa Antti Aalto, Janne Ahonen, Andreas Alamommo, Eetu Nousiainen ja Jarkko Määttä edustivat Suomea. Curlingissa jäätiin vaille tulosta, eikä mäkihyppykään ollut mitään suomalaisten riemuvoittoa lauantaina käydyssä loppukilpailussa. Mitalitoiveet ampumahiihdostakaan eivät ole vielä täyttyneet miesten tai naistenkaan osalta, muun muassa Kaisa Mäkäräisen tavoitellessa ensimmäistä olympiamitaliaan.

Naisleijonat ottivat niin sanotusti pataan ensimmäisessä ottelussa Yhdysvaltoja vastaan eikä seuraava ottelu Kanadaakaan vastaan ollut yhtään sen helpompi. Sen sijaan onnistumisen tunteita saatiin naaras leijonille Venäjän olympiaurheilijoita käydyssä matsissa, kun verkko heilui toisessa päässä jopa viisi kertaa ja omassa vain kerran. Naiset selvittivät näin tiensä lauantain neljännesvälierään Ruotsia vastaan. Suomen miesten joukkuekin kurmuutti ensimmäisessä pelissään Saksaa oikein isän kädestä ja lopputuloksena oli komeat 5-2 Leijonille.

Miesten yhdistelmähiihto 30 kilometrin matkalla oli norjalaisittain mitalijuhlaa kolmoisvoiton riemulla, Iivo Niskasen ollessa sijalla 19 parhain suomalainen. Miesten kumpare finaalissa Salonen Jimi laski sijalle 16 ja naisten 10 kilometrin takaa-ajon vei saksalainen Laura Dahlmeier, jolle tämä oli jo kisojen toinen kultamitali Mäkäräisen jäädessä kauas kärjestä. Tuuliolosuhteet ovat olleet koko kisojen ajan haasteelliset, mutta tämä ei estänyt lumilautailija Enni Rukajärveä saavuttamasta Suomelle toista pronssimitalia naisten slopestylessä. Ensimmäisen mitalin pokkasi Krista Pärmäkoski maastohiihdon viidentoista kilometrin matkalla päästäen eteensä vain Marit Bjørgen sekä Charlotta Kallan.

hiihto olympialaiset

Kaikkien aikojen tuloksia ja voittajia

Miesten halfpipe finaalissa Piiroinen Peetu laski sijalle 12 jääden australialaisten, sveitsiläisten, japanilaisten sekä amerikkalaisten jalkoihin. Naisten halfpipen kultamitalisti on ehdottomasti mainitsemisen arvoinen, sillä vasta 17-vuotias yhdysvaltalainen Chloe Kim vei kultaa jopa 8.5 pisteen erolla huikealla suorituksella. Miesten perinteisellä sprintillä Hakola Ristomatti jäi kuudennelle sijalle, kullan viedessä kaikkien aikojen nuorin mieshiihtäjä eli vain 21-vuotias Johannes Høsflot Klæbo. Samoin myös yhdistetyn normaalimäessä paras suomalainen oli Hirvonen Eero kuudennella sijalla. Miesten syöksylaskussa Romar Anders jäi kärjestä 3.53 päätyen sijalle 31 ja naisten 15 kilometrin ampumahiihdossa nähtiin yllätysvoittaja nuoren ruotsalaisen Hanna Öbergin viedessä kultaa Anastasiya Kuzminan ja Laura Dahlmeierin nenien edestä täysin puhtaalla suorituksellaan.

Keskiviikko oli suomalaisittain ja koko urheilukansan osalta yllättävä päivä naisten kympin vapaan tyylin kisassa. Kultaa vei yllättävästi norjalainen Ragnhild Haga, hopeaa vei Charlotta Kalla ei-niin-yllättäen, mutta todellinen jymypaukun tarjoili jo yhden pronssin voittanut Krista Pärmäkoski, joka hiihti tällä kertaa Marit Bjørgenin kanssa täysin saman ajan. Olympiakomitean päätöksestä molemmat palkittiin pronssimitalein ja näin Krista sai jo toisen mitalin kaulaansa näissä kisoissa. Historia ei päässyt toistamaan itseään Juha Miedon lailla, hänen hävitessään vain sekunnin sadasosalla aikoinaan Lake Placidin olympialaisissa vuonna 1980 Olympiakultaa. Silmänräpäystappion jälkeen sadasosasekuntien mittauksesta luovuttiin Bjørgenin ja Pärmäkosken onneksi.

Tänään torstaina on sveitsiläinen Dario Cologna tehnyt omalta osaltaan historiaa voittaessaan kolmannen kerran olympia kultaa peräkkäin miesten 15 kilometrin hiihdossa. Ensimmäisen kullan hän saavutti vuonna 2010 Vancouverissa, toinen kulta tuli Sotshissa vuonna 2014 ja nyt jälleen kultaa 2018 PyeongChangin. Suomalaisten miesten osalta tämä kisa oli ”grande katastrof” vain Matti Heikkisen yltäessä kymmenennellä sijallaan ainona parhaan 30 hiihtäjän joukkoon neljästä suomalaishiihtäjästä. Vasta vuoden päivät maastohiihtoa treenannut avajaisissakin kohua öljytyllä kropallaan herättänyt tongalainen Pita Taufatofua päätyi sijalle 114, jääden 23 minuuttia kultahiihdosta, mutta päästen sentään kunnialla maaliin.

jääkiekko olympialaiset

Tulevaisuuden toivot ja ilmainen riskitön veto

Tänään on vielä luvassa Leijonien matsi Norjaa vastaan, ja Suomi on ansaitusti suuri ennakkovoittaja tässä ottelussa. Norja on nouseva kiekkomaa, mutta ollut Suomelle aina mieluisa vastustaja. Esimerkiksi viimeksi neljä vuotta sitten olympialaisissa Leijonat vei ja Norja vikisi 6-1 tuloksella. Tre Kronorin odotetaan myös vievän Saksan päänahan tänään käytävässä kamppailussa. Norjahan on ehtinyt jo hävitä Ruotsin joukkueelle 0-4, joten tämän päivän jälkeen odotamme innolla sunnuntaista Ruotsi – Suomi ottelua.

Suurin puheenaihe taitaa olla Reijo Jylhän tekemät valinnat naisten viestijoukkueeseen olympiahiihtoon. Joukkueessa hiihtävät Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski, tässä järjestyksessä. Johanna Matintalo ja Laura Mononen jäivät tästä joukosta ulkopuolelle, ja lauantaina nähdään mitä tuloksia tämä kasattu tiimi saa aikaan. Mitali tietenkin on tavoitteena, mutta Ruotsin ja Norjan kovan kunnon myötä, saattaa olla että kamppailu käydään mahdollisesti vain pronssimitalista Yhdysvaltojen kanssa, mutta aika näyttää. Norja jätti kuitenkin oman joukkueensa ulkopuolelle tämän hetken maailmancupin kokonaiskisan johtajan yllättävästi, mutta silti kasassa on hyvin kovatasoinen joukkue sisältäen jo useamman mitalistin näistä kisoista.

Lisäjännitystä näihin kisoihin tarjoaa tällä hetkellä muun muassa Betsafe, jolta saa jopa kaksi 10 € riskitöntä vetoa Olympialaisiin. Toinen riskitön veto on käytettävä miesten jääkiekkopeleihin, joten nyt on oiva tilaisuus betsata vaikka sunnuntain Ruotsi pelistä. Toisen 10 € riskittömän voi käyttää mihin tahansa muuhun lajiin, ja lisää tästä tarjouksesta voit lukea täältä!

Kampanja