Kaukana Ural-vuorten takana, sinne Siperian suunnille sijoittuu vanha työläiskaupunki Jekaterinburg, jota myös kuvataan ikkunaksi Aasiaan.

Tämän hieman Suur-Helsinkiä suurempi, noin reilun puolitoistamiljoonainen kaupunki toimii myös Jalkapallon MM-kisojen päänäyttämönä, ja kisojen käyttöön on valjastettu Jekaterinburgin Tsentralnyi Stadion elikkä keskusstadion, joka toimii FK Ural Jekaterinburgin kotikenttänä.

Seura on noussut kuluneina vuosina alemmista divisioonista ylöspäin, ja se pelaa nykyään Rossijskaja Futbolnaja Premjer Ligassa, eli Venäjän Federaation omassa Valioliigassa, joka ehkä periaatteessa kääntyisi paremmin suomennettuna vain Venäjän Liigaksi.

Tuo Liigahan on jo oma tarina jo itsessään, ja FK Ural Jekaterinburg on päätynyt yleensä tässä liigassa sen keskivaiheille, jossa se tälläkin hetkellä viipottaa.

Kuten elo Venäjällä normaalistikin, totuus on tarua aina ihmeellisempää ja Jekaterinburgin Stadionin vaiheet ovat olleet yhtä vaihderikkaita. Lue nyt lisää sen värikkäistä tarinoista sekä historiasta, sillä kroniikkaa riittää yllin kyllin.

Työmiehen Olympialaiset

Tämä monitoimiareena rakennettiin jo monta täyttäkuuta sitten, Neuvostoliiton ollessa täydessä hengen ja sielun voimissa vuonna 1957. Areenalla järjestettiin kaikkea mahdollista pikaluistelusta jääpalloon ja jääkiekkoon, ja se myös toimi näyttämönä useaan otteeseen Spartakiadeille, eli niin sanotuille proletaarien olympialaisille.

Spartakiadeista suunniteltiin alun perin olympialaisten vastinetta Neuvostoliiton toimesta, mutta nämä kisathan eivät länsimaissa saaneet kovinkaan innostunutta tai kiinnostunutta vastaanottoa. Tästä syystä Spartakiadit jäivät vähän niin kuin Neuvostoliiton ja muiden sosialististen maiden urheilutapahtumaksi, johon saivat osallistua myös kansainväliset vieraat.

Suomi osallistui myös muutamaan otteeseen näihin työläisten olympialaisiin ennen toista maailmansotaa, sekä myös myöhemmin hieman satunnaisemmin, aina 80-luvulle asti.

Jekatrinburgin Keskusstadion toimi useaan otteeseen Talvispartakiadien päänäyttämönä, jonne kaikkien kansojen työläiset pääsivät yhtymään ja ottaa mittaa toisistaan, aateveljien ja -sisarien kesken.

 

Jos ei erikoisia, niin vähintäänkin erilaisia tilaratkaisuja

Keskusstadionia on laajennettu ja paranneltu vuosien mittaan useaan otteeseen yleisesti ottaen onnistuneesti. Minimikapasiteetti Jalkapallon MM-kisojen järjestämiseen stadionille tai areenalle FIFA:n standardien mukaan on 35.000 henkeä. Jekaterinburgin monitoimiareenalla suurin sallittu henkilömäärä oli kuitenkin vain 27.000 henkilöä, joten laajennustoimet piti käynnistää heti, sillä aikaa oli vain alle 12 kuukautta ennen kisoja.

Areenan oma arkkitehtuuri rajoitti väliaikaisten paikkojen lisäämistä, sillä areena on katettu ja jopa itse presidentti Vladimir Putin joutui myöntämään rakennustöiden olevan myöhässä.

Keskusstadionin laajennustöissä tuli siis kiire, ja valmistahan Venäjällä tehdään tavoitteisiin tähdäten vaikka väkisin, onhan kyseessä maan maine ja kasvot kansainvälisten kisojen pitämiseen.

Päätykatsomot lisättiin molempiin päihin alla olevan kuvan mukaisesti hyvin omaperäisellä tavalla, ja omalle tyylille uskollisena. Kuva siis kertokoot nyt puolestaan enemmän kuin tuhat sanaa.

 

 



 

Tämä omaperäinen väliaikainen ratkaisu on aiheuttanut hilpeyttä, ja luonnollisesti myös huolia ympäri maailmaa sen turvallisuudesta, sekä tämän väliaikaisen laajennusosan ylimpien paikkojen näköyhteydestä itse kentälle.

Tavoitteisiin kuitenkin päästiin rimaa hipoen ja Keskusstadionin virallinen kapasiteetti katsojille on tällä hetkellä 35.696 henkilöä, ja nuo FIFA:n asettamat kriteerit MM-jalkapallon stadionille saadaan täytettyä.

Ensimmäinen ottelu Jekaterinburgissa pelataan 15. kesäkuuta, kello 15.00 Suomen aikaa alkaen, ja vastakkain ovat yhtä eksoottiset Egypti ja Uruguay.

Tämän hienommaksi eivät kyllä nämä kombinaatiot voisi mennä, joten käy tarkistamassa vedonlyöntiä varten kohteiden kertoimet, sekä mahtavat vetovihjeet ja uutiset asiaan liittyen.

Ja niille jotka aikovat lähteä katsomaan MM-jalkapalloa, Jekaterinburg on itseasiassa lähempänä kuin luuletkaan, ja Finnair lentää pelipaikalle säännöllisillä suorilla lennoilla reilun kolmen tunnin lentoajalla, muuta liput kannattaa tietenkin hommata ajoissa.

Muita varteenotettavia vaihtoehtoja ovat tietenkin muutamalla välilaskulla legendaarinen valtion lentoyhtiö Aeroflot, Pietarissa tukikohtaa pitävä Rossija, sekä Siperian oma tiikeri S7- Siberian Airlines. Junallakin pääsee perille, mutta silloin kannattaa varautua muutaman päivän matkustusaikaan.