Tiistaina tehtiin mahtitiliä, kun HPK (4,00), SaiPa (3,30) ja Kärpät (1,69) osuivat. Vain JYPin romahtaminen Helsingissä esti totaalisen jättilunastuksen.

Tänään Liigan runkosarja tulee päätökseen. Panokset ovat piipussa kaikkialla paitsi Kuopiossa, kun HPK ja Ilves pelaavat viimeisestä pudotuspelipaikasta, Jokerit, Blues sekä JYP kuudennesta sijasta, SaiPa kotiedusta ja IFK vääntää Pelicansin kanssa säälipleijareiden kotiedusta. Kihelmöivän tilanteen johdosta, jätetään KalPa-Tappara kokonaan huomioimatta ja otetaan hieman normaalista kattavampi katsanto muihin kamppailuihin!

HPK - HIFK:

HPK on yhden ottelun päästä unelmasta, omasta mestaruudestaan, jonka ei koskaan pitänyt olla mahdollista. Ikävä kyllä IFK:n voitettua JYP, ei pudotuspelipaikka ole enää Kerhon omissa käsissä, vaan nyt joukkue tarvitsee myös apuja Lukolta. Seitsemän peräkkäistä voittoa ovat nostaneet HPK:n tasapisteisiin Ilveksen kanssa, mutta ratkaisevia kolmen pisteen voittoja on Ilveksellä enemmän.

IFK esitti tiistaina todella energistä peliä JYPiä vastaan. Joukkueella oli varmasti Ville Peltosen viimeisen runkosarjan kotiottelun vuoksi ylimääräistä latausta ja tämä näkyi hyvällä tavalla. Totuus kuitenkin on, että JYP oli varsin kehno vastus ja IFK sai maalinsa puoli-ilmaiseksi. Petopaidoilla on vielä päätöskierroksella panosta, sillä joukkue on pisteen päässä Pelicansista ja omaa näin mahdollisuudet Villi Kortti -kierroksen kotietuun.

IFK:lla on muutamia kysymysmerkkejä kokoonpanopuolella. Toni Söderholmin ja Peltosen paluut kokoonpanoon nostivat selvästi stadilaisten tasoa, mutta edelleen puolikuntoisina painavat Eero Somervuori, Teemu Ramstedt ja Matti Kuparinen. Puolustajista vammojaan parantelee Mikko Kurvinen ja Tuukka Mäkelä. Kerholta puuttuu ykköspuolustaja Craig Schira näillä näkymin kokoonpanosta, mutta sillä ei ole merkitystä. HPK pelaa nyt niin suurella joukkuetaistelulla ja sydämellä, että se on aivan sama ketä kentällä on. Kaikki perustuu vain yhteisen asian toteuttamiseen.

Materiaalin puolesta IFK on edellä, mutta HPK:n lento on ollut pysäyttämätön. Mahdottomistakin tilanteista noussut ritariryhmä on kasvanut yhteen ja hyökkää sekä puolustaa todella tiivisti. Viimeisenä lukkona toimii sensaatiokautta pelaava Juuse Saros. IFK:n peli-ilme oli JYPiä vastaan kohdallaan, mutta samanlaiseen esitykseen joukkue tuskin kykenee tänään. Kotiedun myötä Kerho on ottelun niukka suosikki. Kertoimet eivät kuitenkaan enää tänään suosi HPK:n pelaamista.

Ilves - Lukko:

Ilveksellä on valtavat paineet niskassaan. Siinä missä HPK tekee kaikkensa saavuttaakseen pudotuspelipaikan, on Ilves menettämässä sen. Loistavan alkukauden jälkeen tupsukorvien peli ei ole hirveästi muuttunut, mutta tulokset ovat. Joukkue on ryhtynyt kauden tärkeimmässä paikassa puristamaan mailaa, mikä on romuttanut kaiken sen, millä Ilves on tähän asti pärjännyt: rohkeus, ennakkoluulottomuus, ymmärrys.

Lukolla ei enää käytännön panosta tässä ottelussa ole. Joukkue pelaa SaiPan kanssa sarjan kolmannesta sijasta, mutta kotietu on jo plakkarissa. Raumalaisten peli on taas vaihteeksi menossa alaspäin. Ailahtelevan kauden pelannut raumalaisryhmä on kuitenkin materiaalin puolesta selvästi Ilvestä edellä. Joukkue haluaa varmasti päättää runkosarjan voittoon, sillä tiistainen HPK-ottelu oli joukkueelta melkoinen riman alitus.

Molempien pitäisi päästä otteluun hyvillä kokoonpanoilla, sillä vain pitkäaikaispotilaat ovat poissa vahvuudesta. Lukko on laadukkaampi, ja vaikka Ilves on motivoituneempi, on sillä myös valtava painetaakka niskassaan. Lukko pääsee pelaamaan vapautuneesti omaa peliään. Kansainvälinen kerrointarjonta on reagoinut pahasti yli Ilveksen motivaatioetuun. Tupsukorvat eivät ole kuuluisia venymisistä henkisesti raskaissa paikoissa. Vieraiden voitto kiinnostaa kaikin puolin: Lukko 2,97 ComeOn*.

Jokerit - Kärpät:

Kärppien runkosarjan voitto sinetöityi jo hyvän aikaa sitten. Kotiotteluissaan näädät ovat olleet edelleen aktiivisia, mutta kiinostus vieraspelaamista kohtaan on kysymysmerkki. Jokerit taistelee kynsin hampain pääsystä kuuden parhaan joukkoon, joten sen ei tarvitse etsiä motivaatiota kaukaa.

Narrit teurastivat tiistaina Ässät 2-7, joka varmasti nosti hyökkääjien kadonnutta itseluottamusta. Puolustus- ja maalivahtiosasto joukkueella on aivan sarjan eliittiä, vaikkakin Teemu Eronen sekä Antti-Jussi Niemi jatkavat edelleen sairastuvalla. Myös hyökkäyspuolella on pientä huolta, kun Riku Hahl ja Henrik Koivisto ovat poissa vahvuudesta. Kärpiltä poissa on Juha-Matti Aaltonen, Jussi Rynnäs, Mikko Lehtonen ja Jari Viuhkola. Tämä näkyy suurinten ylivoimassa.

Materiaaleissa ei ole suurta eroa, mutta totta kai Kärpät ovat tällä kaudella osoittaneet, että se pystyy repimään ryhmästään huomattavasti enemmän irti. Jokerit saavat kuitenkin selvän edun kotihallistaan sekä motivaatiotekijöistä. Kärpät luultavasti yrittävät lähinnä selvitä kamppailusta ilman loukkaantumisia. Isäntien voitto todella kiinnostaa: Jokerit 2,27 ComeOn*.

JYP - Blues:

Kierroksen mielenkiintoisin kamppailu, sillä kyseinen ottelu on ainoa, jossa joukkueet pelaavat samoilla panoksilla. JYP romahti tiistaina maalivahti Tuomas Tarkkia myöten, kun HIFK käveli hurrikaaniryhmän yli 6-1. Tuntuu omituiselta, miten ailahteleva JYP voikaan olla. Aiemmin illasta toiseen tasaista työtä tehnyt ryhmä romahti jälleen täydelliseen kaaokseen, juuri kun oli viikonloppuna esiintynyt upeasti SaiPaa ja Kärppiä vastaan. JYP on toisena iltana mestarisuosikki, toisena se lyödään samaan koriin Pelicansin tai TPS:n kanssa. Aivan puhdas vedonlyöjän painajainen.

Blues on ollut JYPin vastakohta. Joukkue on esiintynyt koko kauden tasaisesti, mutta nyt myös maalivahti Jani Nieminen on löytänyt otteisiinsa varmuuden. Aiemminkin jo loistanut puolustus on nyt saanut rinnalleen luotettavan vahdin, joka näkyy varsin vähäisinä päästettyinä maaleina. Edellisessä kymmenessä ottelussa Blues on hävinnyt vain Jokereille, Kärpille ja Lukolle.

JYPiltä puuttunee edelleen kokoonpanosta tärkeä keskushyökkääjä Miika Lahti sekä puolustaja Mikko Kalteva. Kaltevaa joukkue tarvitsisi kipeästi, sillä puolustus huutaa yhtä varmaotteista peruspuolustajaa. Blues pääsee otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan.

JYPin materiaali on vahvempi ja kotonaan joukkue on selvä suosikki. JYPille riittää ottelusta pistekin pudotuspelipaikan varmistamiseen, kun taas Bluesin pitää hakea kolmen pisteen voittoa. Tämä hieman nostaa lähtökohtaisesti vähämaalisen ottelun maalidotusarvoa, sillä espoolaiset eivät voi loppuun asti vain vetäytyä puolustusasemiin, jos peli on tasan. Kertoimet suosivat JYPin voiton pelaamista: 2,03 Betsson*.

Päivitys 15:08: JYPin Miika Lahti tekee tänään paluun kokoonpanoon. Annetaan tästä minimaalinen lisäetu JYPille.

KalPa - Tappara:

Tappara keskittyy jo pudotuspeleihin, KalPa kesälomaan.

Pelicans - Ässät:

Pelicansilla on vielä panosta ottelussa, sillä voitolla joukkue varmistaisi kotiedun HIFK:ta vastaan Lomarengas -kierrokselle. Ässillä ei enää ole panosta ja joukkue käy lähinnä ottamassa pintahien päälle ennen railakasta saunomista. 

Lahtelaiset ovat myös materiaalin puolesta vierasjoukkuetta edellä, mutta täyttä luottoa pelikaaneihin ei löydy. Tiistaina Turussa nähtiin, kuinka mukavuudenhaluinen ryhmä löysää heti siimaa, kun on mahdollista. Tämä ei ole hyvän joukkueen merkki.

Pelicansilta puuttuu hyökkääjä Pavel Rosa edelleen kokoonpanosta, muuten kokoonpanotilanne on mallillaan. Ässiltä puuttuu puoli joukkuetta myyntitoimien sekä Sami Lähteenmäen, Jyri Marttisen, Patrik Parkkosen ja Juuso Riksmanin loukkaantumisten myötä. Seurajohtaja Mika Toivola on myös päättänyt hyllyttää tiettyjä pelaajia runkosarjan lopuista otteluista.

Pelicans on näistä lähtökohdista supersuosikki, mutta porilaisia ei koskaan pidä aliarvioida, kun tietää, että he pääsevät pelin jälkeen väkijuoman katkuiseen saunaan!

SaiPa - TPS:

SaiPa sai tiistaina itseluottamusta nostattaneen 0-1 voiton Tapparasta, joten kotietu on vielä omissa käsissä. TPS:a tuskin enää kiinnostaa tämä ottelu. Paukut laitettiin luultavasti viimeiseen kotiotteluun, jos sellaisia ylipäätään oli enää jäljellä. Henkiset voimavarat on loppu. Häpeää lähdetään purkaamaan muutaman tunnin päästä Varsinais-Suomen yöhön.

SaiPa taistelee siis vielä kotiedusta pudotuspeleihin. Jo nyt lappeenrantalaisjoukkue on varmistanut kaikkien aikojen parhaan runkosarjasijoituksen, sillä joukkue on vähintään viides.  SaiPa on vihdoin saanut myös loukkaantuneiden listan tyhjennettyä. Mielenkiintoinen kevään lapsi saattaa vielä olla Lauri Taipalus. Puolustaja oli syyskaudella lähestulook sensaatio ja iski heti maalin palattuaan sairastauoltaan.

Vahvalla kotiedulla sekä itseluottamuksella varustettua Idän Ihme on jättisuosikki TPS:a vastaan. TPS:n puolustusmotivaatio saattaa olla koetuksella jo avauserästä saakka, joten runsasmaalinen ottelu ei yllättäisi.