Tänään alkavat finaalit – voisiko lähtökohdat olla tasaisemmat?

Tänään alkaa taistelu janotusta Kanada-maljasta, kun Tampereen Tappara ja Porin Ässät kohtaavat tämän kevään ensimmäisessä SM-liigan loppuottelussa. Tamperelaiset lähtevät finaalisarjaan takanaan kaadetut HIFK sekä Lukko. Patapaidat sen sijaan kellistivät ensin Kalpan puolivälierissä ja JYPin välierissä. Molemmilla joukkueilla on takanaan hurja kevät kun Ässät on voittanut viimeisestä 25 ottelustaan 22 ja Tappara 20. Molempien peli perustuu kurinalaiseen puolustuspeliin, eikä jatkoerät ja vähämaaliset ottelut olisi finaaleissakaan yllätys.

Tappara koki kovia puolivälieräsarjan viimeisessä ottelussa kun kaksi keihäänkärkeä, Chris Connolly ja Alexander Barkov Jr. joutuivat jättämään loukkaantumisten takia leikin kesken. Kirvesrinnat osoittivat Lukko- sarjassa pystyvänsä ratkaisuihin muidenkin miesten osalta, mutta on sanomattakin selvää että tuon tason pelimiesten menetys tuntuu sitä kovemmin mitä tiukemmiksi pelit tulevat. Jos ja kun molempien maalivahtien kasetti kestää päätyyn saakka, tulee otteluiden ratkaisut löytymään nimenomaan yksilöonnistumisten kautta.

Ässät kykeni kaatamaan hallitsevan suomenmestarin kolme kertaa vieraskentällä, eikä Tappara nauti samankaltaista kotietua Hakametsässä mitä esimerkiksi JYP Hippoksella. Kirvesrinnat ovat päässeet selvästi porilaisia helpommalla finaaleihin kaadettuaan repaleisen IFK:n ja täysin väsyneen Lukon. Todellinen testi tulee vastaan vasta nyt.

Ässien peli elää ja kulkee ykköskentän Veli-Matti Savinainen-Mika Niemi-Joel Armia mukana. Ryhmitys luo jatkuvasti painetta vastustajan päätyyn ja on tehojen lisäksi hurja kolmikko taklaamaan. Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa; ykkösvitja on ollut hurjassa kuormituksessa läpi pudotuspelien ja jossain vaiheessa saattaa iskeä väsymys. Tunnekontrollin hallussa pitäminen voi olla myös ongelma, jos alkuun ei tulekaan onnistumisia.

Tänään on luvassa tietysti jotain aivan muuta kuin lokakuun runkosarjalätkää, mutta runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljä kertaa tasaten voitot 2-2. Jos mahdollista, finaaleihin mennessä erikoistilanteet nousevat vielä pykälää tärkeämmiksi. Tapparalla on hitusen vaarallisempi ylivoima, mutta Ässien loistava AV-pelaaminen tasoittaa tässäkin kohtaa puntit. Erikoistilanteiden noustessa suureen rooliin, pitää totta kai nostaa jalustalle joukkueiden tunnekontrolli. Tappara on ollut kliinisen vahva tässä. Joukkueesta ei paista mitään ylimääräistä hermoilua, turhautuneisuutta tai ylilatausta. Ässät sen sijaan pelaa äärimmäisellä tunteella ja välillä roiskuu ylikin. Toisaalta ilman tunnetta joukkue ei voittaisi pelin peliä - viisikkopeli perustuu niin roimaan määrään taklauksia ja liikettä, ettei kukaan jaksaisi pelata Savinaismaista puolta tuntia, ellei jättimäinen patasydän sykkisi rinnassa.

 

En suo Tapparan kotiedulle hirveän suurta painoarvoa, joten lähtökohdat otteluun ovat ympäripyöreät. Intohimoisempi Ässä-lauma kiinnostaa kuitenkin kliinistä Tapparaa enemmän – Patasydän soimaan ja vedot Porin kautta! Paras kohde on Ässien voitosta tarjottu 3,15 Sportingbetiltä.

 

Pelimarkkinoiden pääkohteet:

Pelimuoto

TAPPARA

X

ÄSSÄT

1X2 

2,16 Betsson

3,90 Nordicbet/Expekt/Bet365*

3,15 Sportingbet

Handicap Tappara -1

3,05 Unibet

6,25 Unibet

1,71 Nordicbet/Sportingbet

Over/Under 4,5

Over 4,5: 2,09 ComeOn

Under 4,5: 1,80 Bet365*

 

Toimituksen valinta päivän parhaaksi kohteeksi: Ässät 3,15 Sportingbet