Jalkapallon EM-kisojen puolivälierät käynnistyvät torstaina Varsovassa, kun A-lohkon voittaja Tshekki haastaa B-lohkossa toiseksi sijoittuneen Portugalin.

Vaikka Suomessa aloitetaan torstaina juhannuksen vietto on syytä muistaa, että jalkapallon EM-kisoissa on käsillä jokaisen jalkapallofanin unelmavaihe, pudotuspelivaihe. Puolivälierävaiheen avausottelussa kohtaavat turnauksensa kangerrellen aloittaneet Tshekki ja Portugali. Portugali on tottakai ottelun ansaittu suosikki, mutta arvokisoissa on vuosien saatossa nähty useita yllätyksiä ja Tshekki ei varmasti myy nahkaansa helpolla.

Portugalin turnaus alkoi tappiolla, kun joukkue joutui avausottelussa Saksan mankeliin. Portugali hävisi tuon ottelun, mutta jo silloin oli aistittavissa merkkejä joukkueen iskukyvystä. Joukkue loi tukun vaarallisia maalipaikkoja ja ainoastaan Saksan laadukas puolustuspeli piti Cristiano Ronaldon johtaman Protugalin nollilla. Ronaldo itse oli tosin melkoisessa syväjäässä tuossa ottelussa.   Tanska-ottelun joukkue oli sössiä, mutta Silvestre Varelan voittomaali ottelun loppuminuuteilla nosti joukkueen lopulta 3-2 voittoon tuossa kuolemanottelussa. Voittomaalia edeltänyt Tanskan tasoitusosuma oli Cristiano Ronaldon todella heikkoa pelaamista ja koko maa olisi varmasti vainonnut kapteeniaan, mikäli Varela ei olisi tykittänyt vihreäpunaisia lopussa voittoon.   Lohkovaiheen viimeisessä ottelussa joukkue esitti varmoja otteita kaatamalla Hollannin 2-1 ja etenemällä lohkokakkosena jatkoon Saksan vanavedessä. Myös Ronaldo oli erittäin pirteä Hollanti-ottelussa ja kaksi maalia oli todiste siitä, ettei pelikunto ole kadoksissa.   A-lohkon yllätysvoittoon lopulta jyrännyt Tshekki on erittäin vaikeasti arvioitava nippu. Avausottelussa Venäjän jyräämäksi joutuneet sinipunavalkoiset osoittivat isännän elkeitä kahdessa muussa ottelussa kaatamalla ensin Kreikan 2-1 ja sen jälkeen isäntämaa Puolan 1-0. Vaikka joukkue oli ajoittain pahasti pyörityksessä Puolaa vastaan oli joukkueen lohkovoitto lopulta ansaittu kahdella voitolla.   Tshekin kannalta olisi erittäin tärkeää, että joukkueen tärkein kenttäpelaaja Tomas Rosicky olisi pelikunnossa illan ottelussa. Keskikentän moottorina toimiva Rosicky on kärsinyt pahasta akillejännevammasta ja hänen pelaamisensa illan ottelussa on epävarmaa. Tshekin keskikenttä on muutenkin esiintynyt turnauksessa vahvasti, sillä keskikenttäpelaajat Vaclav Pilar ja Petr Jiracek ovat tehneet kaksi maalia mieheen.

Pelivalinta

Portugali on ottelussa ansaittu suosikki ja myös me uskomme Paulo Bento suojatteihin. Ronaldo on osoittanut pystyvänsä ratkaisemaan näitä otteluita vaikka yksin ja Tshekin puolustuksella tulee pitämään kiirettä liukkaan portugalilaisen kanssa. Myös Nani on pelannut oikealla laidalla loistavan turnauksen ja uskommekin Portugalin erittäin laadukkaan laitapelaamisen tuottavan osumia tänään. Myös Tomas Rosickyn mahdollinen poissaolo laskee Tshekin mahdollisuuksia entisestään.

Pelivalinnaksi nostamme Portugalin suoran voiton Betssonilta kertoimella 1,73.

Mahdolliset avauskokoonpanot:

Tshekki:Petr CechTheodor Gebre SelassieMichal KadlecTomas SivokDavid LimberskyJaroslav PlasilVaclav PilarMilan BarosTomas HubschmanDaniel KolarPetr Jiracek

Portugali:Rui PatricioBruno AlvesPepeMiguel VelosoFabio CoentraoCristiano RonaldoJoao MoutinhoRaul MeirelesNaniJoao PereiraHelder Postiga