Liigan pudotuspelit saadaan käyntiin 16. maaliskuuta alkaen tuttuun tapaan niin sanottujen sääli-playoffien kautta. Otteluparit ovat Lukko - JYP ja Ilves - SaiPa, joiden voittajat jatkavat kevättään niiden oikeiden pudotuspelien parissa 21.3. alkaen. Nyt onkin aika tehdä nopea ennakko-katsaus näiden sääli-pudotuspelien ottelupareihin sekä näiden parien sisältämiin vedonlyönti-mahdollisuuksiin.

Säälipudotuspelien otteluohjelma on rakenneltu siten, että kummankin otteluparin matsit pelataan aina samaan aikaan samoina päivinä. Ensimmäiset osaottelut pelataan lauantaina 16.3. klo 17:00 alkaen, ja toiset osaottelut heti sen perään sunnuntaina 17.3. klo 17:00. Kaksi voittoa riittää joukkueelle jatkopaikkaan, joten mikäli nämä kaksi ensimmäistä matsia eivät tuo ottelusarjaan ratkaisua, on kolmannet osaottelut vuorossa tiistaina 19.3. klo 18:30.

Kiekkokevät alkaa siis tästä! Nyt myös vedonlyöntiyhtiöt ovat laittaneet uutta vaihdetta silmään kevään lämmetessä, kun tarjolle onkin napsunut loistavia kilpailuita, kampanjoita ja arvontoja juurikin Liiga-kiekon pariin. Käy siis tsekkaamassa vedonlyönti-kampanjat ja -tarjoukset -sivumme, jolta löydät kaikki tämän hetkiset edut vedonlyönnin pariin! Myös vedonlyöntibonukset -osiota kannattaa pitää kevään korvilla silmällä, sieltä saa helpoiten uutta pelirahaa Liigan playoff-vedonlyöntiin.

Seuraavaksi teemme nopean katsauksen sääli-playoffien kumpaankin ottelupariin.

LUE LISÄÄ:
Liigan playoffeihin jatkuvia vedonlyönti-tarjouksia!
Voita aitioliput HIFK–Pelicans -matsiin!
Tarjolla jopa 100€ riskitön veto Liigan playoffeihin!

Lukko - JYP

Vastakkain on kaksi joukkuetta, joilla kuntokäyrän viimehetkien notkahtaminen näkyi sarjataulukossa tylyllä tavalla. Runkosarjan seiskapaikalle lopulta pudonnut Lukko oli nimittäin pitkään kiinni TOP6-sijoituksissa ja täten myös paikassa varsinaisiin pudotuspeleihin. Kaikki näyttikin joukkueen osalta hyvältä vielä tammi-helmikuussa, kun raumalaisjoukkue pelasi kymmenen ottelun jakson, josta se kääri kotiin peräti kahdeksan voittoa ja hävisi tällöin vain kertaalleen varsinaisella peliajalla.

Maaliskuussa Lukon taso kuitenkin notkahti, ja viimeisillä kierroksilla joukkue kärsikin tappiot niin sarjajumbo Ässille (5-4 vl.), KooKoolle (1-4) ja Jukureille (1-6). Nämä tappiot koituivatkin sinällään Lukon kohtaloksi, kun HIFK painoi joukkueen ohi sarjataulukossa kutospaikalle aivan runkosarjan kalkkiviivoilla.

Mutta eipä JYPilläkään ole runkosarjan loppu mennyt mitenkään mallikkaasti, sillä jyväskyläläiset olivat itseasiassa pupeltaa itsensä pihalle jopa sääli-playoffeista. JYP lähteekin pudotuspeleihin peräti kahdeksan ottelun putkessa, joista se ei ole onnistunut voittamaan yhtäkään varsinaisella peliajalla. Maaliskuun alkajaisiksi joukkue hävisikin neljä ottelua putkeen (Pelicans, KalPa, Kärpät, SaiPa), ja ilman runkosarjan päätösottelussa KooKoosta irronnutta voittolaukauskilpailu-voittoa joukkue olisikin jäänyt sarjataulukossa Sportin taakse 11. sijalle.

Sportilla oli vielä paikka nousta JYPin ohi pudotuspeleihin viimeisellä ottelukierroksella torstaina, mutta joukkue ei onnistunut kaatamaan tässä kamppailussaan Pelicansia. Näin JYP pääsi mukaan pudotuspelikarkeloihin, vaikka sillä onkin takana jopa historiallisen heikko kausi Liiga-jäillä.

Kertoimet, voittaa ottelusarjan:

Lukko, kerroin Peliyhtiö JYP, kerroin Peliyhtiö
1.78 betsson 2.10 unibet
1.78 betsafe 2.10 mr green
1.78 nordicbet 2.10 888sport
1.74 unibet 2.10 leovegas
1.74 leovegas 1.93 nordicbet
1.74 888sport 1.93 betsafe
1.74 mr green 1.93 betsson

Lukko ja JYP eivät olleet runkosarjassa kummoisia kotijoukkueita (Lukko 11., JYP 9.), mutta vieraskaukaloissa pelaamisessa joukkueiden välille saadaan selkeä ero. JYP keräsi nimittäin 30 vierasmatsistaan runkosarjassa 33 pistettä ollen 9. paras vierasjoukkue, kun taasen Lukko oli koko sarjan kolmanneksi paras vierasjengi 50 pinnan saldollaan. Lukko päättikin oman runkosarjansa kahteen perättäiseen vierasvoittoon, joissa se kaatoi suoraan playoffeihin edenneet Ilveksen ja TPS:n.

Erikoistilanteissa JYPillä on taasen hivenen paremmat prosentit ylivoimalla (19.68% vs. 17.69%), mutta alivoimalla vastaavat prosentit ovat varsin identtiset (JYP: 81.90%, Lukko: 81.60%). Suurta etua ei näistä voi kummallekaan osapuolelle laskea.

Kokemus on se seikka, joka eittämättä pelaa paremmin JYPin laariin, sillä joukkueesta löytyy tunnetusti kovissakin liemissä keitettyjä konkareita. Tämä kokemus on kuitenkin näkynyt joukkueen esityksissä myös pelinopeuden vaisuutena, ja Lukon nopeampi ja aktiivisempi kiekollinen peli voikin tuottaa puolustuspelinsä kanssa tuskailleelle JYPille isojakin ongelmia. Jyväskyläläiset tuntuvatkin olevan playoffien kynnyksellä varsin pahasti tuuliajoilla, sillä pelaamisesta on vaikeaa löytää selkeitä vahvuuksia, kun punaisen langan ollen käytännössä kokonaan kadoksissa.

Joukkueiden keskinäisten otteluiden voitot menivät runkosarjassa tasan 2-2, mutta runkosarjan lopun kuntokäyrän huimioiden Lukko on ehdottomasti suurempi ennakkosuosikki tästä pudotuspelisarjasta eteenpäin etenijäksi. Mikään ei nimittäin vakuuta Urheiluveikkaus.comin toimitusta siitä, että JYP saisi jollain taikatempulla pelinsä yhtäkkisesti toimimaan tärkeiden pelien alkaessa.

Lukko - JYP, 3. osaottelu, 19.3. klo 18:30:

Lukko - JYP

Joukkueiden kohtaamiset tällä kaudella:

17.3. JYP - Lukko 4-1
16.3. Lukko - JYP 5-1
26.2. JYP - Lukko 3-6
3.1. Lukko - JYP 2-3
25.10. JYP - Lukko 7-2
4.10. Lukko - JYP 5-3

Urheiluveikkaus.comin ennuste ottelusarjasta:

Lukko jatkoon otteluvoitoin 2-0.

Ilves - SaiPa

Toisessa sääli-playoffien ottelusarjassa kohtaavat runkosarjan kahdeksas Ilves sekä yhdeksänneksi sijoittunut SaiPa. Eroa joukkueiden välillä sarjataulukossa olikin vain kolme pinnaa.

Ilveksen osalta runkosarjan loppu sujui vähintäänkin hyvällä suoritustasolla, ja helmikuun alusta lähtien joukkue ehtikin muun muassa pelaamaan seitsemän ottelun pätkän, jonka aikana tupsukorvat kärsivät vain yhden tappio. Maaliskuun kuudesta viimeisestä ottelustaan Ilves voitti kolme, joten kymmenen viimeisen ottelun kuntopuntarissa Ilves (16 pistettä) onkin kilpakumppaniaan SaiPaa (11 pistettä) hivenen edellä. Tässä Ilveksen loppurytistyksessä suuressa roolissa olikin mm. tshekkivahti Lukas Dostal, joka esiintyi tamperelaisjoukkueen tolppien välissä enemmän kuin edukseen heti joukkueeseeen saapumisensa jälkeen.

SaiPalla oli toki omat positiiviset jaksonsa runkosarjan puolella, ja lappeenrantalaiset aloittivatkin muun muassa helmikuun kuudella perättäisellä voitolla. Tämän jälkeen kurssi kuitenkin kääntyi vähän laskusuhdanteeseen, sillä runkosarjan yhdeksästä viimeisestä ottelusta SaiPa onnistui kaivamaan tililleen vain kolme voittoa. Kaikki kuusi muuta ottelua päättyikin joukkueen tappioon varsinaisella peliajalla.

Kertoimet, voittaa ottelusarjan:

Ilves, kerroin Peliyhtiö SaiPa, kerroin Peliyhtiö
1.70 888sport 2.30 betsafe
1.70 mr green 2.30 nordicbet
1.70 leovegas 2.30 betsson
1.70 unibet 2.15 leovegas
1.55 betsafe 2.15 unibet
1.55 betsson 2.15 888sport
1.55 nordicbet 2.15 mr green

Ennakkokaavailuiden perusteella tämä playoff-pari tuntuu Lukko-JYP -paria tasaisemmalta, sillä kumpikin osapuoli on pelannut runkosarjan lopun hyvin pitkälti samalla menestyksellä. Suuria, JYP-tyylisiä notkahduksia ei siis ole esiintynyt.

Tasaisessa sarjassa pienet marginaalit tulevat nousemaan ratkaisuasemaan, ja tässä otteluparissa näiden marginaalien löytäminen on ennalta varsin hankalaa. SaiPa on esimerkiksi ollut vahva kotonaan, ja runkosarjassa se olikin jopa kolmanneksi paras kotijoukkue (30 ott., 59 pistettä), kun taasen Ilves oli kotiotteluissa mitattuna vasta 12. eniten pisteitä (45 pinnaa) kerännyt joukkue. 

Vierasrekordien osalta puntit kuitenkin kääntyvät ympäri, sillä Ilves oli runkosarjan viidenneksi paras vierastiimi (30 ott., 45 pistettä), kun taasen SaiPan saldo oli samasta ottelumäärästä vain vaivaiset 29 pistettä. Kyseinen pistemäärä oli runkosarjan kolmanneksi huonoin, ja SaiPa jättikin kyseisessä tilastossa taakseen vain KooKoon ja sarjajumbon Ässät.

Kotietu onkin nyt Ilveksellä, joten SaiPan vieraspelaamisen olisi siis otettava askel tai pari kehitystä, jotta se onnistuisi riistämään tupsukorvilta kotiedun itselleen.

Erikoistilanteiden osalta lukemat eivät ylivoimatehokkuuden puolesta mairittele kumpaakaan joukkuetta, sillä Ilves oli runkosarjassa toiseksi vaisuin YV-joukkue (16.59%), kun SaiPa oli YV-tehokkuudessa mitattuna sarjan 11:s (18.93%). Alivoiman toimivuuden osalta SaiPa (81.94%, 4.) oli kuitenkin selvästi parempi kuin Ilves (74.95%), jonka alivoimapeli oli runkosarjassa koko Liigan huonointa.

Runkosarjassa joukkueiden kohtaamiset menivät toisen parin tapaan tasan 2-2, joskin Ilves onnistui kaapimaan voitot juurikin kahdesta viimeisestä kohtaamisesta. Ottelusarjasta voisikin ounastella tasaista vääntöä, jossa kolmas ja ratkaiseva ottelu voi hyvinkin tulla kysymykseen. Puntari kääntyy kuitenkin tässä tapauksessa Ilveksen suuntaan - juurikin kotiedun turvin.

Ilves - Saioa, 3. osaottelu, 19.3. klo 18:30:

Ilves - SaiPa

Joukkueiden kohtaamiset tällä kaudella:

17.3. SaiPa - Ilves 3-2 ja.
16.3. Ilves - SaiPa 3-2 ja.
27.2. SaiPa - Ilves 2-3
29.12. Ilves - SaiPa 2-1
30.11. Ilves - SaiPa 1-5
19.9. SaiPa - Ilves 4-1

Urheiluveikkaus.comin ennuste ottelusarjasta:

Ilves jatkoon otteluvoitoin 2-1.