SM-liigan kierrosennakot 5.1.2012

Ennen loppiaisvapaata SM-liigassa taistellaan vielä yksi täysi kierros. Kierroksen herkkupala pelataan Helsingissä, kun HIFK isännöi Ässiä. Hallitsevan mestarin mestaruuskrapula tuntuu olevan ohi, ja joukkue on yltynyt hyvään vireeseen. Suorituksen kovuutta kuvaa se, että joukkueen ykköstähdet Ville Peltonen, Mikael Granlund ja hänen veljensä Markus ovat olleet viime otteluista poissa, ja voittoja on silti tippunut hyvää tahtia.

Kierroksen ottelut:

Kunto: Blues on palannut joulutauolta hyvällä jalalla. Kotikaukalossaan se on napannut kolme pistettä TPS:lta ja kaksi pistettä Jokereilta. Edellinen ottelu päättyi Oulussa Kärppiä vastaan 3-1-tappioon. Lukko pelasi viimeksi ensimmäisen ottelunsa uuden päävalmentajansa, Juha Vuoren johdolla. Lopputulos ei mairitellut, sillä Tappara ryöväsi pisteet Äijänsuolta 0-2-voitolla. Vuori oli ottelun jälkeen kuitenkin tyytyväinen uusien suojattiensa taisteluilmeeseen ja liikkeeseen, joten parempaa on luvassa. Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet jo kahdesti, Lukon ollessa niskan päällä. Raumalla voiton vei kettulauma, kuten myös Espoossa voittomaalikilpailun jälkeen.

Kokoonpanot: Blues tuntuu ajautuvan vuodesta toiseen ongelmiin terveystilanteensa kanssa. Tällä kertaa sairastupaa miehittävät Petri Lammassaari, Mika Hannula, Matti Järvinen, Teemu Ramstedt, Petri Koivisto ja Tommi Huhtala.  Jani Hakanpää ja Miro Aaltonen jatkavat edustustehtäviään Leijona-paidassa. Sinipaitojen tilannette ei helpota joukkueen sisällä vellova vatsatauti, jonka vaikutukset kokoonpanoon selviävät ottelun alla. Lukkokaan ei pääse otteluun parhaalla miehistöllään, sillä poissa ovat Johan Björk, Teemu Nurmi, Mikko Kuukka, Jesse Virtanen ja Anssi Rantanen. Nyrkkisankari Matt Generous potee vielä pelikieltoaan. Maalipuiden välissä nähtäneen Patrcik Galbraith ja Mika Noronen.

Kristallipallo kertoo: Bluesin sairastilanteesta pallo on vaitonainen, joten kannattaa tarkkailla kokoonpanotietoja. Mikäli tauti saa Bluesista yliotteen, on Lukko lähellä paluuta voittokantaan.

Pelivalinta: Lukko (Moneyline) 2,60 Nordicbet

Kunto: Positiiviesti ”kakkosmiehistöllään” esiintynyt HIFK saa vastaansa joulutauon jälkeen haparoivin askelin tarponeen Ässät. Helsinkiläiset ovat neljän ottelun voittoputkessa, minkä arvoa nostaa normaalin ykkösketjun puuttuminen. Tauon jälkeen petonippu on kukistanut Pelicansin, Lukon ja viimeisimpänä HPK:n maalierolla 12-4. Ässät hävisi kaksi ensimmäistä joulun jälkeistä otteluaan HPK:lle ja JYPille, mutta palasi voittokantaan tiistaina 2-4-vierasvoitolla Ilveksestä. Joukkueet kohtaavat kolmatta kertaa tällä kaudella, Ässien harjattua kaksi edellistä.

Kokoonpanot: HIFK pelaa ilman Granlundin veljeksiä, Ville Peltosta, Turo Järvistä, Juuso Riksmania sekä pelikieltoaan kärsivää Ilari Melartia. Markus Kankaanperän pelaaminen on kysymysmerkin alla. Ässiltä sivussa ovat miliisi Jani Honkanen, Ryan Caldwell ja Tuomas Santavuori. Joel Armia urakoi edelleen U20 MM-kisoissa Kanadassa. Maaleja vartioivat tänään todennäköisesti Dennis Endras ja Antti Raanta.

Kristallipallo kertoo: Hm… Maaleja tullaan tänään näkemään! 5-3-kotivoitto on lähellä.

Pelivalinta: Yli 4,5 maalia 1,75 Expekt

Kunto: HPK karisti kinkkurasvat pohkeistaan avaamalla kevätkauden murskaavalla 7-0-voitolla Ässistä. Tämän jälkeen se on kohdannut kärkivastustajista Pelicansin ja Ässät, häviten molemmille maalilla. Ilves on ottanut kuokkaan kaikissa kolmessa pelissään tauon jälkeen, vaikka joukkueen peli on mennyt selkeästi eteenpäin. Viimeksi tiistaina Ässät osoittautui Hakametsässä tupsukorvia paremmaksi lukemin 2-4. Hämeen herruudesta joukkueet ovat mitelleet tällä kaudella kahdesti, molempien otteluiden päättyessä kotivoittoihin. Syyskuussa Ilves oli parempi lukemin 3-0 ja lokakuun lopulla HPK lopputuloksella 3-2.

Kokoonpanot: HPK on saanut jalkeille lähes parhaan rosterinsa. Poissa ovat ainoastaan Marek Zagrapan ja Juuso Honka. Tampereen yössä pubitappelussa mainetta niittänyt Mark Lee on Ilveksen mukaan poissa ”sormivamman” vuoksi. Lisäksi sivussa ovat nuorten kisoissa pelaavat Konsta Mäkinen, Sami Aittokallio ja Mikael Kuronen. Loukkaantuneina ovat Vesa Toskala, Teemu Kesä ja Kai Kantola. Tolppien välissä nähtäneen Mika Järvinen ja Miika Wiikman.

Kristallipallo kertoo: HPK on pelannut hyvää lätkää, mutta kaksi viimeisintä vastusta ovat olleet kovaa luokkaa. Tänään vastus kevenee ja kotivoitto on lähellä.

Pelivalinta: HPK kertoimella 2,10 Betway

Kunto: Jokereilla oli otteluruuhkaa joulun alla European Trophyn takia ja SM-liigassa meno on hieman takunnut. Joulun jälkeisistä kolmesta ottelusta narripaidat ovat voittaneet vain yhden, kun Lukko kaatui vieraissa 4-2. Tappiot tulivat KalPaa ja Bluesia vastaan. Pelicansin vire on ollut koko kauden hyvä ja tälläkin hetkellä joukkue porskuttaa kahden ottelun voittoputkessa. Kuudesta edellisestä pussinokat ovat voittaneet viisi ottelua. Ainoa tappio tuli hyvävireistä HIFK:ta vastaan.

Kokoonpanot: Jokereilla on muutamia poissoloja. Maalivahti Frans Tuohimaa sekä Riku Hahl ja Semir Ben-Amor ovat poissa loukkaantumisten takia. Teemu Pulkkinen, Markus Hännikäinen, Alexander Ruuttu ja John Klingberg pelaavat nuorten MM-kisoja Kanadassa. Vierailta poissa ovat varmuudella vain Markus Pöyhönen ja Max Wärn.

Kristallipallo kertoo: Hyvävireisellä Pelicansilla on paikka yllättää vieraskentällä.

Pelivalinta: X2 1,79 Betsson*.

Kunto: JYP on noussut viime aikoina pelaajamateriaalinsa edellyttämälle tasolle. Alkukaudesta vaikeuksissa ollut hurrikaaniryhmä on kaapinut neljä peräkkäistä voittoa. Kotijoukkue KalPa on porskuttanut koko kauden sarjan kärkiryhmässä ja tällä hetkellä se johtaa sarjaa kymmenen pisteen erolla ennen Lahden Pelicansia. Alla on voitot Jokereista ja Ilveksestä. KalPa on liigan parhaita kotijoukkueita ja isännät lähtevät otteluun suosikkeina.

Kokoonpanot: JYP lähtee otteluun pahasti siipirikkoisena. Poissa ovat puolustajat Sami Vatanen, Pavel Skrbek sekä maalivahti Riku Helenius. Hyökkäjistä poissa ovat Antti Jaatinen, Filip Riska sekä ex-KalPa Jani Tuppurainen. KalPalta ovat poissa Kalle Kerman ja Henri Laurila.

Kristallipallo kertoo: Pisteet jäävät Kuopioon vähämaalisessa ottelussa.

Pelivalinta: KalPa 2,00 Betsson*.

Kunto: Tapparan otteet ovat ailahdelleet paljon. Joukkue nousi tiistain Lukko-voitolla pisteen päähän viimeisestä playoff-paikasta ja se motivoi varmasti joukkuetta. Tiistain vierasvoittoa Lukosta edelsi kotitappio Oulun Kärpille. SaiPalla on alla tiukkoja tappioita viime viikoilta. Tiistaina Pelicans haki pisteet Lappeenrannasta ja sitä ennen joukkue taipui jatkoajalla TPS:lle ja JYPille. Joukkueen edellinen voitto on kuukauden takaa, kun HPK kaatui vieraskentällä 7. joulukuuta.

Kokoonpanot: Kotijoukkueelta poissa ovat Jukka Peltola, Tommi Kovanen, Jussi Halme, Juha Leimu ja Viktor Ekbom. Vierailta varmuudella poissa ovat Pauli Levokari ja Anssi Löfman. Myös Antti Aarnion ja Juuso Kaijomaan pelaaminen on epävarmaa.

Kristallipallo kertoo: Ottelun maaliodotusarvo on vähäinen ja underia lapuille.

Pelivalinta: Alle 4,5 maalia 2,25 Expekt*.

Kunto: Maalinteko-ongelmista viime aikoina kärsinyt TPS koki viimekierroksella kirvelevän tappion Jyväskylässä, kun JYP nollasi TPS:n 2-0. Kärpät luistelee jäälle ilman nuorisotähtiään Joonas Donskoita, Miikka Salomäkeä ja Ville Pokkaa, jotka taistelevat nuorten MM-kisoissa. Donskoi ja Salomäki pelaavat merkittävissä rooleissa liigassa, mutta tähän mennessä heidän poissaolonsa ei ole näkynyt, sillä oululaisseura porskuttaa kolmen ottelun voittoputkessa.

Kokoonpanot: Turkulaisten pitkäaikaispotilaiden (Tuominen, Hauhtonen, Huczkowski), lisäksi poissa on vain Rasmus Ristolainen, joka urakoi Salomäen, Donskoin ja Pokan tapaan nuorten MM-kisoissa. Kärpiltä poissa ovat mainitut pikkuleijonat sekä Juho Keränen. Vieraiden maalilla urakoi tänään Tomi Karhunen.

Kristallipallo kertoo: TPS:n maalinteko-ongelmat jatkuvat ja Kärpät hakee vierasvoiton. 1-4.

Pelivalinta: Kärpät 2,15 Betsson*.