[caption id="attachment_4270" align="alignnone" width="300"]Tanska purki pelimonopolinsa[/caption]

Tanska purkaa ensi vuoden alusta pelimonopolinsa ja vapauttaa markkinat lisenssin alaiseksi.

Lisenssihakemuksia virtasi käsittelyyn kolme kertaa odotettua enemmän. Tanska odotti saavansa parikymmentä hakemusta, mutta todellisuudessa peliyhtiöiden kiinnostus maahan oli valtava. Määräaikaan mennessä lisenssihakemuksia jätettiin 68 kappaletta. Hakemukset jättivät 48 eri yhtiötä. Esimerkiksi Betsson* Group aikoo Tanskan markkinoille kolmella suurimmalla brändillään. Betsson* Group avaa maahan betsson*.dk, betsafe*.dk  ja casinoeuro.dk palvelut.

Eikä ihmekään että, Tanskan markkinat kiinnostavat peliyhtiöitä sillä verotus on järjestetty järkevällä tavalla peliyhtiöitä kohtaan. Tanskan verotus perustuu kokonaistuottoon, eikä liikevaihtoon kuten esimerkiksi Ranskassa. Muunmuassa normaalisti kovin kriittinen Betfair on kertonut Financial Timesille tyytyväisyytensä Tanskan mallia kohtaan. "Tanskan mallia voidaan pitää modernina esimerkkinä kuinka pelimarkkinat vapautetaan. Samaa mallia pitäisi käyttää joka puolella eurooppaa."

Kaikki EU: n nykyiset rahapelimallit uhkaavat kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi sillä EU:ssa halutaan yhtenäistää rahapelien sääntely koko euroopan alueella. Tämä tarkoittaisi mahdollisesti myös Suomen pelimonopolin loppumista. Kenties EU: ssa otetaan mallia tanskasta ja sääntely tulee tapahtumaan samalla mallilla? Joka tapauksessa suuntaus EU:ssa on aivan eri suuntaan mihin Suomessa ollaan pyrkimässä. Suomi, kun haluaa pitää muinaismuistostaan kiinni kynsin ja hampain. Loppu on kuitenkin lähellä...

Täytyy muistaa, että Suomen nykyinen monopolikin on kenties laiton. EY- tuomioistuimen mukaan maassa saa ylläpitää pelimonopolia vain jos seuraavat ehdot täyttyvät: *

  • Pelimonopoli on oikeutettu, jos "se perustuu aidosti sille, että pelaamiseen liittyvä rikollisuus ja huijaaminen ovat ongelma kyseisessä jäsenvaltiossa".
  • Monopoli saa mainostaa vain maltillisesti ja sen verran kuin on tarpeen pelien olemassaolon saattamiseksi yleisön tietoon.
  • Monopolin pelitoiminnan laajentaminen uusia sattumaan perustuvia pelejä tarjoamalla ja mainostamalla ei ole perusteltua, ellei maassa esiinny mittavissa määrin laitonta pelitarjontaa.
  • Pelitarjonnan laajentaminen ja kansalaisten suojelu peliongelmilta eivät ole helposti yhteensovitettavissa.
  • Rikollisuutta vastaan taistelu ei edellytä pelitoiminnan laajentamiseen tähtäävää markkinointia.

Jokainen voi itse päätellä täyttyvätkö yllämainitut ehdot Suomen kohdalla.

*Monopolisääntöjen lähde: pokeritieto.com