Sen kerran kun kirjoittaa ja julkaisee ennakon ajoissa kaikille lukijoille, tapahtuu totta kai jotain täysin odottamatonta. Jotain mikä muuttaa koko pelin kuvan.. Edellisen ennakon olisi voinut heittää suoraan arkistoon "hävitettävät" ja kirjoittaa täysin uuden vain muuttuneen tilanteen pohjalta. Säilytetään silti kuitenkin pelilliset analyysit mukana tekstissä. 

Vimpelin Veto ilmoitti perjantaina tiedotteessaan, että pelinjohtaja Risto Ojanperä jää sivuun loppukaudeksi terveydellisistä syistä. Lääkärinlausunnon mukaan viuhkavelhon terveydentila estää osallistumisen pelinjohtoon. Ojanperälle tilalle hyppää Jussi Järvinenjoka on ollut joukkueen apuna niin sanottuna kolmantena pelinjohtajana läpi kauden. Uusi tilanne muuttaa lähestulkoon kaikki ennakkospekulaatiot. Nyt tunnetohtori Ojanperä, valtakunnan vakuuttavin hengenluoja, on poissa ja tilalla on taktinen nero, hulluuden rajamailla liikkuva Järvinen. Järvisen pelinäkemystä ei voi kyseenalaistaa yhdelläkään lauseella, mutta miten mies selviää tästä tilanteesta? Ja kuinka paljon Järvinen uskaltaa muuttaa Ojanperän suosimaa pelitapaa? Suoraan finaaleihin, ilman että on pitänyt yhdessäkään ottelussa joukkueen viuhkaa? Kysymyksiä on paljon, nyt jos koskaan täytyy pitää silmät auki katsoessaan ensimmäistä finaalia!

Lähtökohdat finaalisarjaan: Vimpelin Veto mulkkasi välieräsarjassa hienoisesti lyöntijärjestystään vaihtamalla Teemu Isokedon kärjeksi ja siirtämällä tehokaksikkoa Sami Haapakoski-Henri Puputti yhdellä numerolla taaksepäin lyöntijärjestyksessä. Tätä kombinaatiota kokeiltiin jo runkosarjassa ajoittain ja viimeistään välierissä sen tehokkuus huomattiin. Kaikki kunnia loistavasti numerolla kolme pelanneelle Mikko Kanalalle, mutta tällä järjestyksellä Veto on huomattavasti vaarallisempi. Jos Isoketo pääsee kentälle omalla lyöntivuorollaan, voidaan kolmostilannetta pitää lähes selviönä, sen verran kovassa iskussa ovat Haapakoski ja Puputti. Lisäksi molemmat pystyvät räiskyviin läpilyönteihin, joiden uhka on nyt suurempi. Kanala muodostaa vielä tehokkaan takakärjen Vedolle, jos vain Tuomas Lönnmark pääsee kentälle numerolla kuusi. Kun tilanne jostain saadaan päälle, astuu estradille jokeriosasto: Mikko Rantalahti, Janne Mäkelä sekä Matias Rinta-Aho. Kaikilla on uhka niin läpilyönteihin, kuin yksittäisten juoksujenkin lyömiseen.

Sotkamon Jymy luottaa sen sijaan tuttuun taktiikkaansa: Niko Korhonen ja etenijäjokerit Niilo Piiponniemi sekä Topi Korhonen pyrkivät kentälle. Tämän jälkeen astuu ykköstilanteiden maestro Antti Hartikainen estradille ja seuraavana kakkostilanteiden spesialisti Jani Komulainen. Kotiutusosasto löytyy seuraavana järjestyksessä Toni Kohonen, Roope Korhonen ja Immo Rautiainen. Jos jostain syystä tässä epäonnistutaan, siirtyy vastuu pitkässä kärjessä peräpäälle. Rutinoituneet pudotuspelipelaajat Kosti Rautiainen, Mikko Korhonen ja Aki Orava pystyvät myös ratkaisuihin.

Finaalisarjan kulmakivet: Avainroolissa on luonnollisesti lukkarit. Toni Kohonen on edellisvuodet vienyt lavalla kollega Hannu Huuskosta kuin märkää rättiä. Nyt Huuskosen tulee nostaa tasoaan pudotuspeleihin, jos Veto mielii mestariksi. Sotkamon laajan materiaalin ensimmäinen kompastuskivi on etenijäkolmikko Korhonen-Piiponniemi-Korhonen. Jos Vedon ulkokenttä saa pidettyä tämän kurissa, menee Hartikaisen sekä Komulaisen roolit sekaisin. Tämä on elintärkeää Jymyn kiinniottamisessa, sillä jos Komulaisella on paloton 1-2-tilanne päälle, voidaan pitää varmana että Roope Korhonen sekä kumppanit saavat useamman kuin yhden kotiutusyrityksen vuorossa.

Jymyllä tilanne on lähes sama: Isoketoa ei saa päästää Haapakosken eteen. Haapakoskea ja Puputtia ei pitele edes Toni Kohonen kurissa. Sen sijaan Kohosen taidot riittävät sekoittamaan Vedon lyöjäosaston. Mäkelä, Rinta-Aho ja Rantalahti ovat todellisen haasteen edessä: mistä Jymyn timantin kovasta ulkokentästä löytyy kotiutuspaikat? Vedon sisäpeli elää läpilyönneistä, jotka Jymyn tulee torjua. Kun otteluista muodostuu yhden juoksun pelejä, voittaa Jymy taatusti.

Henkinen sodankäynti kuuluu olennaisesti pesäpallon pudotuspeleihin ja näin luonnollisesti myös finaaleihin.(Vanhaa tekstiä: Vedon pelinjohtaja Risto Ojanperä tulee antamaan jälleen kaikkensa sekoittaakseen Jymyn peliä, mutta kunhan ei kävisi kirves omaan polveen?) Kainuulaisten pelipää on viileä kuin Sapsojärven vesi, eivätkä turhanpäiväiset provosoinnit uppoa ryhmään. Sen sijaan oikeanlainen ihon alle meneminen toimii, mutta vasta sen jälkeen kun ollaan pelillisestikin aste edellä.

Arvio: Kotiedulla ei ole tässä sarjassa mitään merkitystä, sen verran isot ovat panokset ja pelirytmi hidas (su-la-su-la-su). Sotkamo on suosikki, mutta ei niin suuri, mitä kerroinasettelu väittää. Ottelut tulevat olemaan äärimmäisen vähäjuoksuisia, molempien huikean ulkopelin johdosta.  Vaikka vähäjuoksuisuus laskee tasapelin riskiä, moni ottelu venyy supervuoroihin ja jopa kotiutuslyönteihin, missä pienet marginaalit ratkaisevat. Juuri noissa pienissä marginaaleissa Sotkamo on sen verran parempi, että vie sarjan 3-2. Järvisen hyppääminen viuhkan varteen kiehtoo allekirjoittanutta vietävästi. Tarkkaillaan ensimmäinen peli - tässä on nyt mahdollisuudet vielä todelliseen tuhkimotarinaan!

Pelivihje ensimmäiseen otteluun:Kerroinasettelu on liian kotijoukkuemyönteinen. Tasapelin kerroin on upea, mutta myös Vimpelistä tarjotut kertoimet nostavat veden kielellä. Osuvin kohde on X2 1,86 operaattori poistettu, joka sisältää myös Vedon tappion supervuorossa tai kotiutuslyöntikilpailussa. Järvinen saattaa ensimmäisessä ottelussa sekoittaa Jymyn pakan ja herättää omat pelaamaan aina viimeiseen mieheen!

Lue myös pronssisarjan Raahe-Joensuu ennakko tästä!

Pelimarkkinoiden pääkohteet:

Pelimuoto

SOTKAMO

 X

VIMPELI

1X2 

1,98 Veikkaus

2,95 operaattori poistettu

5,00 operaattori poistettu

Moneyline

1,45 operaattori poistettu

 

2,75 operaattori poistettu

Tuplamahdollisuus:

1X: 1,18 operaattori poistettu

12 1,38 operaattori poistettu

 X2 1,86 operaattori poistettu

Toimituksen valinta päivän parhaaksi kohteeksi: X2 1,86 operaattori poistettu