Japanin GP

Sunnuntaina 13.10 klo 8.50

Lähetykset MTV3 MAX kanavalla

 

Lähtökohdat kilpailuun:

 

Kauden viidenneksi viimeinen osakilpailu ajetaan Japanissa Suzukan radalla. Kilpailuun lähdetään tilanteesta, jossa mestaruus on jo käytännössä ratkennut. Sebastian Vettel johtaa MM-sarjaa käsittämättömän ylivoimaisella 77 pisteen erolla ennen Fernando Alonsoa. Eli mestaruus ratkeaa jo tänä viikonloppuna, jos Vettel voittaa ja Alonso ei saa itseään kahdeksan joukkoon. On siis selvää, että kärjen osalta ajetaan enää maineesta ja kunniasta. Ehkä joitakin kiinnostaa myös tallipisteet, valmistajien MM-sarjassa tilanne on Red Bullin takana hyvinkin tasainen. Kärjen osalta ei marssijärjestyksessä suuria muutoksia tule tapahtumaan: Vettel vie ja muut vikisee. Lotuksen kyyti vaikuttaa hyvältä ja Mercedes on jälleen todella vahva, etenkin aika-ajossa. Räikkönen ja Grosjean tulevat olemaan vahvoja kilpailussa. Viime kisassa näiden kaverusten välillä lenteli jo pikkuisen kipinääkin, joten Japanissakin heiltä voi odottaa hyvää taistelua. Ferrarilla ja Mercedeksellä on käynnissä kova taistelu MM-sarjan toisesta tilasta ja niitä erottaa vain yksi piste. Massan ollessa surullisen hidas ja virheherkkä, on Alonso Ferrarin ainoa syömähammas tallitaistossa. Koska Suzuka tarjoaa useita hyviä ohituspaikkoja, ei aika-ajo ole niin merkittävässä roolissa, kuin monilla muilla radoilla. Tämän hetken tietojen mukaan aika-ajo ja kisa päästään ajamaan läpi kirkkaassa säässä, mutta kun on Japanista kyse, en menisi vannomaan mitään.

 

Seuraa heitä:

 

Sebastian Vettel tulee ilman ongelmia ajamaan neljänteen voittoonsa Suzukassa. Kimi Räikkönen ajaa yhdellä lempiradoistaan ja tulee olemaan vahva etenkin kilpailussa.Vaikka aika-ajossa onnistuminen ei ole Suzukassa kaikki kaikessa, helpottaisi hyvä lähtöpaikka Räikkösen taistelua palkintosijoista. Räikköseltä on syytäkin odottaa parempaa. Grosjean hakee tuntumaa Lotuksen ykköskuskin paikkaa varten ja tulee ajamaan jälleen vahvan kilpailun. Halu voittaa Kimi puhtaasti radalla polttelee varmasti ranskalaisen takaraivossa. Alonsolta voi odottaa vahvaa kilpailua heikosti sujuneen Korean jälkeen. Lisäksi vahva kilpailu on ainoa asia mikä pitää espanjalaisen teoreettiset mestaruussaumat elossa. Sauberin vauhti on hieman parantunut ja Nico Hülkenbergin vauhti viime viikonloppuna oli todella vakuuttavaa. On mielenkiintoista nähdä mihin vauhti riittää Japanissa.

 

Arvio:

 

Jos Vettel pääsee matkaan paalulta, ei hänen voittoaan voi viedä mikään eikä kukaan. Olettaen että Red Bullin auto kestää maaliin saakka. Jos Vettel taas ei jostain syystä pääsisi lähtemään paalulta, saattaisi se tarjota joko Räikköselle, Alonsolle tai toiselle Mercedes-kuskeista, pienen mahdollisuuden taistella voitosta. Suzukassa käytettävät kovemmat rengasseokset toimivat Mersulla paremmin kuin pehmeät, ja ainakin toisella kuskeista on hyvät mahdollisuudet kolmen joukkoon. Kimin ja Grosjeanin välille voi kehkeytyä kunnon taistelu, koska molemmat ovat olleet koko viikonlopun tasaisen nopeita. Mahdollisena mustana hevosena pitäisin tällä viikolla Ricciardoa, jolla riitti vauhtia molemmissa harjoituksissa. Hyvä pistesija on mahdollinen.