SM-liiga käynnistyi eilen kahdella ottelulla ja tänään saadaan lisää herkkua viiden ottelun voimin! Eilisessä vihjeessäni jo kerroin kuinka Blues-TPS haisee tasapeliltä, mutta kehoitin pelaamaan kakkosta ylikertoimen vuoksi.. Voi herran jestas sentään: intuitio ennen kaikkea! Onneksi sentään Saipa 2,40 osui napoisasti kiinni!

HIFK – Blues

HIFK satsasi kauden alla ulkomaalaisiin. Joukkue hankki peräti kahdeksan ulkomaalaispelaajaa, joista puolustaja Oscar Eklund on SM-liigan seuraajille tunnetuin. Suurimmat hankinnat olivat kuitenkin suomalaisia, kun Tony Salmelainen, Juuso Puustinen sekä Matti Kuparinen tekivät paluun Suomeen. Maalivahti Brad Thiessen on täysi arvoitus, joka pyrkii paikkaamaan välillä päällänsäkin seisonutta Joni Ortiota. Ortion lisäksi suurempia menetyksiä joukkueesta ei löydy, joten IFK:ta voidaan pitää vahvistuneena.

European Trophyssa IFK:n peli oli kuitenkin täysin hukassa. Vain yhden ottelun koko harjoituskaudella voittanut IFK rämpi varsinkin puolustuspäässä valtavasti. Maaleja soi omissa minkä ehti, eikä päävalmentaja Raimo Summasen suojateilla vaikuttanut välillä olevan mitään punaista lankaa. Nyt vastaan asettuvalla Bluesilla on eilinen liiga-avaus takanaan, joten lievästä rasituksesta huolimatta espoolaisilla on parempi pelituntuma päällä. Upea jatkoaikavoitto TPS:sta antaa varmasti itseluottamusta espoolaisille. Tunnettu slougan kuuluu: voittajat eivät väsy. Uskon Bluesin eilisen ottelun olevan näin ennemmin eduksi kuin haitaksi.

IFK lähtee otteluun materiaalin sekä kotiedun puolesta suosikkina, mutta kertoimet eivät missään nimessä riitä peleihin. Blues on valmiimpi eilisen pelin jälkeen ja pystyy haastamaan haavoittuvaisen oloisen kissapedon.

HPK – Pelicans

HPK lähtee kauteen uusiin tuulin, kun Kai Rautio saapui luotsaamaan ritariryhmää. Pelicans sen sijaan jatkaa liiankin tutuin opein, kun Hannu Aravirta palasi pelikaanien peräsimeen. Miten kokenut Aravirta saa tällä kaudella revittyä Lahdessa kaiken ryhmästä irti?

Hämeenlinnassa lepää mahdollisuuksia, mutta myös liikaa kysymysmerkkejä. Miten riittää keltanokkavalmentaja Raution auktoriteetti? Kuinka kestää nuoren maalivahti kaksikon Frans Tuohimaa-Juuso Saros kantti vähintäänkin kyseenalaisen puolustuksen takana? Ja ennen kaikkea: mistä löytyy loistavan ykköskentän lisäksi ratkaisijat? Joukkueella on potentiaalia, mutta lähtökohtaisesti Kerho lepää täysin ykkösvitjan Ville Viitaluoma, Joonas Vihko ja Jere Sallinen varassa.

Pelikaanien lento on päättymässä. Keväällä 2012 aina hopealle edennyt ryhmä on kaukana entisestään. Hannu Aravirran johdolla koko tasainen ryhmä on täynnä urallaan alaspäin meneviä pelaajia. Joukkueen koko massa on täynnä hyviä kolmosketjun pelaajia, mutta tähtinimet, ratkaisijat ja joukkueen kantajat puuttuvat. Maalivahtipeli on täysi kysymysmerkki, kun ykkösvahtina kauteen lähtee Jere Myllyniemi. Puolustuksessa edelleen suurinta roolia kantaa 41-vuotias Jan Latvala, jonka takana on hiljaista. Hyökkäyksessä suurinta roolia kantaa uransa tähtihetket jo nähneet Timo Pärssinen, Radek Smolanek sekä Tyler Redenbach.

Harjoitusotteluissa molemmat pelasivat ailahtelevasti kohdaten toisensakin kahdesti. Voitot jaettiin tasan, kuten harjoituskausien kuvaan sopi. Materiaalilta Pelicans on tasaisempi, mutta HPK:n ykkösvitja yksin voi ratkaista tämänkin illan ottelun. Kotietu tekee Kerhosta suosikin, mutta tarjotut kertoimet eivät herätä pelihimoja allekirjoittaneessa.

JYP – Kärpät
Kierroksen mielenkiintoisin ottelu nähdään Jyväskylän Hippoksella, kun 2000-luvun kestomenestyjät JYP ja Kärpät kohtaavat. Kärpät hallitsi vuosituhannen alkua, mutta on sittemmin valunut keskikastiin. JYP sen sijaan rämpi vielä kymmenen vuotta sitten, mutta kuuluu nyt sarjan varmimpiin suorittajiin ja ikuisiin mitalisuosikkeihin.

Kärppien suurin kaappaus kauden alla oli päävalmentaja Lauri Marjamäen palkkaaminen. Hienoista seniiliyttä ja suurimman intohimon puutetta kokenut Aravirta sai lähteä ja tilalle tuli nuori, kunnianhimoinen ja todella analyyttinen Marjamäki. Myös pelaajaosastolla joukkue vahvistui: Jussi Rynnäs rauhoittaa maalivahtitilanteen, Mika Pyörälä, Ben Maxvell ja David Kveton vahvistavat hyökkäyspäätä sekä Lasse Kukkonen tuo puolustukseen kokemusta. Kauden alla puolen Suomen Kärpät räjäyttivät vielä todellisen pommin nappaamalla Juha-Matti Aaltosen riveihinsä.

Jyväskylässä vaihtui myös valmentaja, kun Marko Virtanen nousi apuvalmentajan paikalta pääpallille. Virtanen säilyttää jyväskyläläisen robottikiekon aktiivisen, kurinalaisen pelityylin, mutta on harjoituspelien perusteella tuonut mukaan lisäelementtejä sekä vapauksia hyökkäykseen. Kovin kaappaus ennen kautta oli sarjan parhaimpiin laitahyökkääjiin (Aaltosen jälkeen) kuuluva Jani Tuppurainen. Puolustukseen hankittiin korvaajana Mikko Luoma, jonka kokemus on arvokasta nuorien puolustajien kasvaessa rinnalla.

Harjoitusotteluissa JYP oli aivan omaa luokkaansa muihin Liigan joukkueisiin nähden. Joukkue hävisi European Trophyssa vain kaksi ottelua napaten ainoana joukkueena paikan jatkoturnauksesta. Kärpät esitti myös vahvoja otteita ajoittain häviten kuitenkin neljä ottelua. Tämän illan ottelussa vähämaalisuus on päivän selvää: huippumaalivahdit, kurinalaiset pelitavat sekä molempien huippupuolustajat pitävät tästä huolen. JYP on parempien harjoituspelien sekä kotiedun perusteella niukka suosikki. 

Tappara – IlvesTampereen paikallisottelussa kohtaa kauden mitalisuosikki sekä lähes varma jumbo. Ilves on vahvistunut viime kaudesta, mutta silti matka edes säälipleijareihin tuntuu mahdottomalta. Viime kauden hopeajoukkue Tappara taas jatkaa edelliskauttakin vahvemmalla ryhmällä: Pasi Puistolan, Philip McRaen, Pekka Jormakan ja Kristian Kuuselan hankinnat korvaavat Tuukka Mäntylän, Jarno Koskirannan sekä Dragan Umicevicin loistavasti.

Ilves sen sijaan vahvistui Simon Gysbersilla ja Daniel Corsolla, mutta molempien pelihuumori sekä luisteleminen on vielä kysymysmerkkejä. Kun muu ryhmä on tasaista sakkaa tai pohjamutaa, ei kaudesta ole odotettavissa muuta kuin katastrofikausi vol 2. Jo harjoitusotteluissa Ilves osoitti tasonsa voittamalla vain Mestiksen Sportin sekä Ässät. Tappara pelasi European Trophya vaihtelevin menestyksin voittamalla neljä kahdeksasta ottelustaan.

Tappara on materiaalin puolesta ylivoimasuosikki. Kotietua Tappara ei paikallisottelussa saa, mutta ei se sitä tarvitsekaan.

Ässät – LukkoLänsirannikon Derbyssa nähdään kaksi todella mielenkiintoista paluumuuttajaa. Lukko vahvistui huimasti kauden alla, kun muun muassa Petteri Nummelin, Ilkka Mikkola, Ville Vahalahti, Toni Koivisto ja Aki Uusikartano siirtyivät joukkueeseen. Ainoa kysymysmerkki raumalaisten puolella on maalivahti Ryan Zapolski. Isolla rahalla kauteen satsannut seura ottaa tarpeettoman riskin, miksi maalivahtiin ei satsattu riittävästi?!

Ässät vahvistui eniten kahdella paluumuuttajalla: Juuso Riksman ja Niklas Hagman. Molemmat ovat terveenä aivan sarjan eliittiä. Kysymysmerkki on kuitenkin joukkueen valmennus; Pekka Virta osoitti taitonsa Kalpassa, mutta sen jälkeen suunta on ollut alaspäin. TPS:ssä Virta ei saanut missään vaiheessa luottoa seurajohdolta tai pelaajilta. Nyt Virta on taas hypännyt edelliskauden mestarijoukkueeseen, jossa joutuu keräämään arvostuksen edelliskauden mestareilta. Ei hyvä...

Edelliskauden mestarina veikkaaminen himottaa aina kauden alla. Mestaruuskrapula on Porissa lähes yhtä varmaa kuin raumalaisviha. Ässät hakee vielä otettaan Virran alaisuudessa, eikä harjoitusottelut vakuuttaneet. Porilaiset hävisivät muun muassa Sportille sekä Ilvekselle. Lukko on vahvistunut selvästi ja päävalmentaja Risto Dufva on saanut tehdä jo pidemmän aikaa töitä ryhmän kanssa iskostaen pelityylinsä ryhmään.

Pelimuoto:

Kohde:

Merkki:

Kerroin:

Alle/yli 5,5

JYP-Kärpät

Alle

1,65

1X2

Tappara-Ilves

1

1,50

1X2

Ässät-Lukko

2

2,90