Jääkiekon SM-liigassa pelataan täysi kierros, joka on samalla pohjoisamerikkalaistyppisen back-to-back –otteluiden toinen näytös

Lukko – TPS

Joukkueet kohtasivat eilen HK Areenalla ja lopulta kotiyleisö pääsi tuulettamaan voittoa. Lukko karkasi ennen ottelun puoliväliä 0-2-johtoon Janne Keräsen ja Filip Riskan maaleilla ja isäntien kannalta tilanne näytti tukalalta.

TPS:n henkinen selkäranka Ville Vahalahti otti kuitenkin johtajuuden jälleen käsiinsä ja iski todellisen pukukoppimaalin aivan toisen erän loppuun.

Tästä kotijoukkue sisuuntui ja meni kolmannessa erässä omia menojaan. Rasmus Kulmala tasoitti ja Miikka Tuomainen siirsi mustavalkoiset ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon, kun kolmatta erää oli pelattu kahdeksan minuuttia ja rapiat.

Lukko ei shokkinoususta enää toipunut ja lopulta maalitykki Brian Willsie pääsi kaunistelemaan kauden maalimääräänsä jo kahdeksaan iskemällä kiekon tyhjään rysään.

Kuntopuntari ei näytä kummankaan joukkueen osalta mairittelevalta, sillä TPS on kerännyt kuusi ja Lukko seitsemän pistettä viidestä viimeisestä ottelustaan.

Tänään alkukauden taapertaneille joukkueille täysi pistepotti olisi elintärkeä.

Arvio: 2-2

Pelivihje: TPS 4,50

HIFK – Kärpät

Kärpät oli selkeästi parempi joukkue kaksikon välisessä eilisessä kohtaamisessa. Pohjoisen miehet ottivat ohjakset käsiinsä jo avauserässä Julius Junttilan ja Joonas Kemppaisen maaleilla.

Kun puolustajalupaus Ville Pokka vielä osui kolmannen erän 17. minuutilla, oli ottelu taputeltu. Lennart Petrell kavensi vielä HIFK:lle, mutta tuore Kärppä-vahvistus Kyle Turris sivalsi loppulukemat 4-1 tyhjään maaliin.

Tänään kaksikko kohtaa Helsingin jäähallissa, jossa Kärpät on voittanut viimeksi vuoden 2010 joulukuussa. Viime kaudella HIFK vei kaksikon jokaisen keskinäisen kohtaamisen – kotona ja vieraissa.

Kuntopuntarilla mitattuna Kärpät on yksi liigan kuumimpia joukkueita. Viidestä viimeisestä ottelustaan näätäpedot ovat napanneet 12 pistettä. HIFK on puolestaan vaeltanut laakson pohjalla, sillä se on kyennyt saalistamaan vain kuusi pistettä vastaavalta periodilta.

Arvio: HIFK on kotonaan vaikeasti lyötävissä. 4-2

Pelivihje: 1. erän voittaja: HIFK 2,60

 

HPK – Blues

Hämeenlinnan Pallokerho oli eilen täysi vastaantulija Barona Areenan illassa, kun Blues laittoi rattaat pyörimään.

Ottelu oli käytännössä ohi ja kahden erän jälkeen kotijoukkueen latoessa videotaululle lukemat 4-1. Kolmas erä oli kosmetiikkaa ja loppulukemat kirjattiin maalein 6-3 espoolaisten hyväksi.

Isäntien sankareiksi voitaneen nostaa kaksi maalia iskenyt Tomi Sallinen sekä pelikiellosta kärsivää Juuso Riksmania tuurannut Antti Ore, joka pysäytti 34 kiekkoa.

HPK on ollut yksi liigan heikoimpia joukkueita lokakuun puolella. Viidestä edellisestä ottelustaan sille on jäänyt käteen vain neljä pistettä. Nuori ja nälkäinen Blues on kuitenkin pystynyt säilyttämään hyvän vireensä. Kuntopuntari näyttää espoolaisille kymmentä pistettä viiteen otteluun.

Viime kauden keskinäiset kohtaamiset menivät Bluesin hyväksi voitoin 3-1 ja sama tahti näyttää jatkuvan tänäänkin.

Arvio: 2-3

Pelivihje: Blues 2,50

JYP – Ilves

Hurrikaani riehui eilen Hakametsässä ja tänään jatketaan Jyväskylässä Synergia-Areenalla. Eilisen ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, niin vakuuttava oli sarjakärjen esitys.

JYP ei käsitettä vieraskoreus juuri tuntenut, vaan istahti kuskin paikalle heti avauskiekon pudottua jäähän. Olli Sipiläinen veivasi vieraat johtoon jo kahden minuutin kohdalla ja maali per erä takasivat lopulta 0-3-vierasvoiton hurrikaaninutuille.

Voiton kulmakivenä hääri kauden toisen nollapelinsä pelannut Tuomas Tarkki, joka pysäytti kaikkiaan 22 kiekkoa perjantai-illan puhteena.

Kuntopuntari kertoo korutonta kertomaa varsinkin Ilveksen osalta. Tamperelaiset ovat keränneet vain neljä pistettä viidestä edellisestä ottelustaan, kun JYPin vastaava lukema on 10.

Joukkueiden keskinäinen lähihistoria on tyrmistyttävää luettavaa. JYP hakee jo kymmenettä peräkkäistä voittoaan tupsukorvista ja edellisistä seitsemästätoista (luitte oikein!) ottelusta Ilves on voittanut vain yhden!

Arvio: Hurrikaani jatkaa siitä mihin eilen jäi. 5-1.

Pelivihje: 1. erän voittaja: JYP 1,95

SaiPa – KalPa

Kuten vedonlyönnissä, myös urheilussa asioilla on tapana kääntyä todennäköisempään lopputulokseen pitkässä juoksussa. Eilen SaiPa onnistui piinaamaan KalPaa aina voittolaukauskilpailuun asti, mutta savolaiset lähtevät silti tähän vieraissakin pelattavaan otteluun selkeänä suosikkina.

Joukkueen hyökkäyskalusto on Matti Kuparisen lähdöstä huolimatta viritetty huippuunsa NHL-hyökkääjä Craig Smithin ja virtuoosi Sakari Salmisen myötä.

Juurikin Smith ratkaisi eilisen ottelun käytännössä henkilökohtaisella panoksellaan iskemällä ensin tasoitusmaalin hienon yksilösuorituksen päätteeksi. Iltansa hän kruunasi iskemällä ottelun ratkaisevan osuman voittomaalikilpailussa.

Kuntopuntarilla mitattuna kuopiolaiset ovat sarjan tämän hetkistä eliittiä. Edelliset viisi ottelua ovat kartuttaneet joukkueen pistepussia 12 pisteellä.

SM-liigaa muutaman kierroksen jälkeen johtanut SaiPa on ajautunut pahoihin vaikeuksiin kapean materiaalinsa myötä. Muutama avainpelaajien loukkaantuminen on sotkenut Sputnikkien harmoniaa ja joukkue on pystynyt saalistamaan vain kaksi pistettä viidestä edellisestä ottelustaan.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat viidesti, KalPan ollessa joka ikinen kerta lopulta parempi. KalPan keskinäisten otteluiden voittoputki on nyt 11 ottelun mittainen.

Arvio: Keltamusta juhlii, heheh. Tällä kertaa vierailijat lukemin 1-3.

Pelivihje: KalPa 2,05

Tappara – Ässät

Joukkueet kohtasivat eilen Porissa tunnelmarikkaassa ottelussa, joka päättyi lopulta patapaitojen 4-2-voitonjuhliin. Isäntien illan hahmoksi nousi kanadalaissentteri Stephen Dixon, joka merkkautti tehot 1+2.

Kotijoukkueen Tuomas Pihlman ajettiin ulos heppoiselta näyttäneen tilanteen perusteella ja Ville Nieminen pääsi kuluttamaan jäähypenkkiä sukeltamisesta. Lisäksi ottelussa nähtiin useampi nokkapokka erotuomarin pillinvihellyksen jälkeen.

Osapuolten kuntokäyrät ovat keskinkertaiset. Ässillä on eilisen voiton myötä kahdeksan pisteen saalis viidestä edellisestä ottelustaan, kun Tapparalla vastaava lukema on viisi.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat viisi kertaa, Tapparan voittaessa kolme viime vuoden puolella pelattua kohtaamista. Ässät on puolestaan kolmen ottelun voittoputkessa kirvesrintoja vastaan.

Arvio: Tasaista. Käännetään luvut eilisestä porkkanapöksyille, 4-2.

Pelivihjeet: 1. erän maalit alle/yli 1,5: alle 1,85

Pelicans – Jokerit

Stanley Cup –voittaja Antti Niemi palasi eilen muutaman vuoden tauon jälkeen Pelicansin maalille Jokereita vastaan.

Pussinokat onnistuivat viemään ottelun lopulta voittomaalikilpailuun asti, jolloin pehmeäkätinen Steve Moses ujutti ratkaisun Niemen längeistä maalin alanahkaan.

Jokerit on voittonsa myötä koko SM-liigan kuumin joukkue 13 pisteen potillaan viiden ottelun tarkastelujaksolta.

Pelicans on puolestaan paininut isojen ongelmien kanssa alkukaudesta, eikä vieläkään näytä helpottavan. Viiden ottelun saldo joukkueelle on neljä pistettä ja ero sarjan kärkeen on kasvanut jo 18 pisteeseen reilusti ennen ensimmäistä maaottelutaukoa.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat tammikuun tasauskierroksen ansiosta peräti seitsemän kertaa. Pelicans oli vahvasti niskan päällä, voittaen viisi keskinäistä kohtaamista.

Arvio: Runsasmaalinen ja tasainen ottelu jälleen tulossa. Hullutellaan: 3-5.

Pelivihjeet: 1. erä alle/yli 1,5 maalia: yli 1,95