SM-liiga palaa tiistaina reilun viikon mittaiselta maaottelutauolta ja sarja polkaistaan käyntiin kuuden ottelun kierroksella.

BLUES - SAIPA

Alkukaudella hurjassa lennossa voitosta voittoon mennyt Blues on viime viikkoina osoittaunut tavalliseksi kuolevaiseksi ja joukkue on pudonnut pistemenetysten myötä sarjan kuutospaikalle. Maaottelutauolle Blues lähti kahden ottelun tappioputkessa, kun taukoa edeltävissä otteluissa tuli tappiot niin HIFK:lle kuin Ilveksellekin. Tänään Espoon Barona Areenalle saapuu vieraaksi sarjakakkonen Lappeenrannan SaiPa, joka on kaikkien yllätykseksi pystynyt pitämään hienon vireensä läpi syksyn.

SaiPa on ollut yksi syksyn tasaisimmista suorittajista ja varsin nimettömällä rosterilla operoivat Sputnikit eivät pääse enää iskemään ns. puun takaa, sillä joukkueen pelitapa ja hyvyys on nyt viimeistään kaikkien tiedossa. Ennen maaottelutaukoa SaiPa voitti neljä ottelua putkeen ja joukkue on saanut rauhassa ladata akkujaan läpi tauon. Blues vei joukkueiden edellisen kohtaamisen Lappeenrannassa selvin 5-1 lukemin.

Arvio: SaiPa on perinteisesti ollut vahva joukkue suoraan tauoltakin.

Pelivihje: SaiPa ML 2,65

HPK - LUKKO

HPK on ollut SaiPan tapaan syyskauden piristysruiske SM-liigaan ja hämeenlinnalaiset lähtevät maaottelutauon jälkeiselle periodille sarjan vitospaikalta. HPK vahvistui tauolla entisestään, kun Winnipeg Jetsin hyökkääjä Antti Miettinen liittyi ritarimiehistöön työsulun ajan kestävällä sopimuksella. HPK tavoittelee tiistai ottelussaan peräti kahdeksatta perättäistä voittoa.

Vierasjoukkue Rauman Lukko pelasi katastrofaalisen alkukauden, mutta Risto Dufva on saanut pikkuhiljaa joukkueensa peliä kohdilleen. Tauolle pitsikaupungin ylpeys lähti kahden ottelun voittoputkessa, kun taukoa edeltävissä otteluissa kaatuivat Jokerit sekä paikallisvastustaja Ässät.

Arvio: Tasaista. 2-2.

Pelivihje: Alle 4,5 maalia 2,16

JOKERIT - ÄSSÄT

SM-liigan nimekkäimmällä pelaajamateriaalilla operoiva Helsingin Jokerit vietti taukonsa kahden ottelun tappioputki takanaan, kun ennen taukoa tuli jatkoaikatappiot niin HPK:lle kuin Lukolle. Joukkue on kuitenkin yhä kuntopuntarin kärkisijoilla ja huippulaadukkaalla rosterilla operoiva Jokerit on kotikentällään suosikki mitä tahansa SM-liigajoukkuetta vastaan.

Vierailija Porin Ässät on isäntien tapaan tappioputkessa ja alla on peräti kolme perättäistä pisteetöntä ottelua. Porilaiset ovatkin jämähtäneet pudotuspeliviivan alapuolelle ja pisteitä tarvitaan äkkiä, mikäli Porissa mielitään nähdä ensi keväänä pudotuspelejä. Joukkueiden edellinen kohtaaminen pelattiin kuukausi sitten Hartwall Areenalla ja silloin Jokerit oli parempi luvuin 3-1.

Arvio: Kotivoitto, 4-1.

Pelivihje: Jokerit -1,5 2,21

KÄRPÄT - ILVES

Sekä kuntopuntarin, että sarjataulukon kärkipäässä (3.) oleva Kärpät vietti taukoaan voitto alla, kun taukoa edeltävässä ottelussa JYP kaatui Raksilassa selvin 4-2 numeroin. Neljästä edellisestä ottelusta oululaiset ovat voittaneet kolme ja hävinneet kerran jatkoajalla. Kotikentällään Kärpät on ollut vaikea vastus ja kymmenen kotipeliä on tuonut peräti seitsemän voittoa ja 22 pistettä.

Vierasjoukkue Tampereen Ilves on ollut alkukauden huonoin joukkue ja manselaiset löytyvät sarjataulukon viimeiseltä sijalta. Viidestä edellisestä ottelusta joukkue on onnistunut keräämään seitsemän pistettä ja vire on lievästi nousujohteinen. Kauden ensimmäisessä keskinäisessä Ilves otti kotikentällään 4-3 jatkoaikavoiton Kärpistä, joten isännillä on revanssin paikka kotiluolassaan.

Arvio: Kärpät murskaa. 5-1.

Pelivihje: Yli 5,5 maalia 2,05

PELICANS - KALPA

Pelicansin ja KalPan väliset ottelut ovat olleet tunnetusti runsasmaalisia ja värikkäitä kohtaamisia. Pelicansin kone on yskinyt alkukaudella, mutta tauko tuli varmasti lahtelaisille sopivaan saumaan ja uskon, että Kai Suikkanen on saanut pelikaanilaumaan ryhtiä. Materiaaliltaan Pelicans on selvästi sijoitustaan parempi ryhmä ja odotettavissa on, että keväällä Pelicans löytyy sarjataulukon ylemmästä keskikastista.

KalPa voitti joukkueiden edellisen kohtaamisen Kuopiossa syyskuussa, mutta sitä ennen Pelicans on voittanut joukkueiden neljä edellistä keskinäistä. Vieraiden tärkein pelaaja Sakari Salminen pelasi Karjala -turnauksessa ja nuori hyökkääjä on pyörinyt viime päivät myös siirtohuhujen kohteena, kun KHL-seurojen huhuttiin hamuavan Salmista idän rahaliigaan.

Arvio: Pelicansin nousu alkaa. 5-3.

Pelivihje: Pelicans 2,50

TAPPARA - TPS

Tampereen Tapparaa veikkailtiin kauden alla aivan liigan kärkipäähän, mutta ailahtelevat peliotteet alkukaudella ovat sotkeneet kirvesrintojen peliä ja porkkanapöksyt löytyvät sarjataulukon kymmenenneltä sijalta. Pelissä oli kuitenkin selviä piristymisen merkkejä ennen taukoa ja joukkue napsi pisteitä neljästä perättäisestä ottelusta. NHL:stä hankitut Jannik Hansen sekä Kurtis Foster esittivät vahvoja otteita ennen taukoa ja heidän pelaamistaan seurataan jatkossakin suurennuslasilla.

Juha Pajuojan sekä NHL-tähtien tulo Turkuun on herättänyt TPS:n taistelemaan. Ennen maaottelutaukoa TPS napsi kolme voittoa putkeen ja viimeisimpänä päänahkana HK Areenalla kaatui hurjavireinen Oulun Kärpät jatkoajalla 1-0. Selkein ero turkulaisten pelissä aiempaan on se, että joukkue puolustaa selvästi tiiviimmin ja omaa maalia varjellaan selvästi alkukautta paremmin. Joukkue on yhä paljon NHL-miesten varassa, mutta turkulaisten sopii odottaa nouseva sarjataulukossa joulukuun aikana.

Arvio: Tappara on niukka suosikki, mutta TPS ei myy nahkaansa helpolla. 1-1.

Pelivihje: Alle 4,5 maalia 2,45