Sunnuntaina 17.11

Klo 20:50 MTV MAX ja MTV MAX Sport 1

 

Lähtökohdat kilpailuun:

 

Kauden toiseksi viimeinen kilpailu ajetaan Yhdysvaltain Austinissa. Abu Dhabin jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Kimi Räikkönen meni ennenaikaisesti selkäleikkaukseen ja loppu kausi olikin sitten hänen osaltaan siinä. Kimille tekee varmasti vain hyvää saada pidempi lepotauko ennen ensi kautta, mutta Lotus joutui hankalan tilanteen eteen: kuka korvaisi Kimin? Lopulta talli päätyi monien vaihtoehtojen joukosta palkkaamaan, kaikkien suomalaisten iloksi ja riemuksi, Heikki Kovalaisen. Hän ei ole ollenkaan huono valinta, koska kokemus ja varmuus on juuri se mitä Lotus tällä hetkellä tarvitsee; he taistelevat yhä MM-sarjan toisesta sijasta ja miljoonien eurojen lisätienesteistä. Mielenkiintoinen tilastokummajainen kuitenkin asiaan liittyen löytyy: Kovalainen ei ole saavuttanut pisteitä 61 kilpailuun, joka on melkoinen saavutus nykyformulassa. Heikin puolustukseksi täytyy kuitenkin sanoa, että hänen käyttämällä kalustolla siihen ei olisi pystynyt kukaan mukaan kuljettaja. Todellisuudessa Kovalainen on nyt valmiimpi ja parempi kuljettaja kuin koskaan aiemmin, vaikka kisakokemusta tältä kaudelta ei olekaan. Miehellä näyttäisi olevan myös itseluottamus kunnossa, eikä mitään hävittävää. Jo ensimmäiset harjoitukset antoivat merkkejä vauhdin löytymisestä ja toisessa harjoituksessa Kovalainen tykitti jo viidenneksi, eli hän oli paras kuski kahden kärkitallin Red Bullin ja Mercedeksen jälkeen. Se on uskomaton saavutus autolla jolla on ajanut vasta muutamia kymmeniä kierroksia. Harjoitukset eivät tietenkään kerro aina koko totuutta, mutta kyllä Suomussalmen mieheltä selvästikin vauhtia löytyy. Toivottavasti aika-ajo sujuu yhtä hyvin kuin harjoitukset. Molemmilla Lotuksilla on jälleen mahdollisuudet palkinnoille. Vettelin ylivoima kasvaa viikonloppu viikonlopulta ja hän ei edelleenkään ole kenenkään lyötävissä, ellei Reb Bull hajoa tai hän itse sorru virheisiin. Ferrarilla Felipe Massan vauhti on parantunut selvästä sen jälkeen kun hänen sopimuksensa päättymisestä ilmoitettiin. Mies on menossa ensi kaudella Williamsille ja saa nyt ajaa vihdoin tasapäisesti Alonsoa vastaan. Ferrari tuleekin tarjoamaan vielä kahdessa viimeisessä kisassa kovan vastuksen Lotukselle.

 

Seuraa heitä:

 

Kisan voittajasuosikki on totuttuun tyyliin Sebastian Vettel, mutta tänä viikonloppuna huomio on syytä kiinnittää jonnekin muualle kuin heppenheimiläiseen. Suomalaisittain on herkullista nähdä mihin Kovalainen kykenee näin pitkän tauon jälkeen. Pelissä voi olla miehen koko tulevaisuus lajin parissa, joten paine antaa näyttöjä on varmasti kova. Yksi merkittävimmistä mittareista Heikin kohdalla on tietysti tallikaveri Romain Grosjean, joka on viime kisoissa ollut Kimiäkin operaattori poistettu. Jos Kovalainen pystyy ensimmäisessä kisassaan haastamaan tai jopa voittamaan ranskalaisen, nousevat hänen osakkeensa varikolla raketinlailla. Massa on viime aikoina herännyt vuosien mittaisesta horroksestaan ja ajaa ajoittan paremmin kuin tallikaverinsa Alonso. Massalla olisi vielä makea mahdollisuus näpäyttää talliaan ja Fernandoa olemalla Maranellon ykköstykki viimeisissä kisoissaan punaisissa.

 

Arvio:

 

Vettel on voittaja, jos ajaa viikonlopun ongelmitta. Webber voi hyvänä päivänä tuoda Red Bullille kaksoivoiton, mutta Mercerdeksen ja Lotuksen kuskit antavat usein kestämätöntä painetta australialaiselle. Lisäksi Webber on edelleen lähdöissä umpisurkea ja se pudottaa usein hänen sijoitustaan ennen kuin kisa on edes päässyt kunnolla alkamaan. Red Bullin lisäksi, uskon Lotuksella ja Mercedeksellä olevan nopeutta palkintosijoille. Ferrarit kärkkyvät heti palkintosijojen ulkopuolella. Sauber, Force-India ja McLaren taistelevat samoista sijoista Ferrarin kanssa, joten kärkikolmikon takana tulee olemaan ahdasta. Austinin rata tarjoaa hyviä ohituspaikkoja, joten aika-ajo ei ratkaise kaikkea.