[caption id="attachment_3731" align="alignnone" width="455"]NHL varaustilaisuus järjestetään tänä vuonna Minnesotassa[/caption]

Maailman parhaan jääkiekkoliigan, NHL:n 49. varaustilaisuus järjestetään Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä Minnesotassa. Tässä artikkelissa Urheiluveikkaus.com:n kiekkoasiantuntijat ennakoivat tulevan draftin kuumimpia nimiä ja suomalaispelaajien mahdollisuuksia.

Jääkiekkoliiga NHL:n mestari saatiin selville vain viikko sitten, mutta seuraorganisaatioille kesälomasta ei ole vielä tietoakaan.Juhannuksen kunniaksi järjestetään perinteinen NHL Entry Draft -tilaisuus, jossa joukkueet varaavat maailman lupaavimpien jääkiekkoilijoiden pelaajaoikeuksia.Tänä vuonna kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään Minnesotassa kesäkuun 24. ja 25. päivänä, ja tilaisuus televisioidaan suorana.Varaustilaisuudessa joukkueet ”huutavat” pelaajia yhteensä seitsemän kierroksen ajan. Järjestys on käänteinen verrattuna päättyneen kauden menestykseen, jotta sarja saataisiin pysymään tasaisena. Varausvuorot jaetaan painotetun arvonnan mukaan, jolloin liigan heikoiten menestyneellä seuralla on suurin mahdollisuus päästä varaamaan ensimmäisenä.Järjestys ei yleensä pysy arvotun mukaisena, sillä varausvuorot ovat suosittua kauppatavaraa pelaajakauppojen yhteydessä. Esimerkiksi Chicago Blackhawksilla, Toronto Maple Leafsilla ja Ottawa Senatorsilla on jokaisella 11 varausvuoroa kaupankäynnin seurauksena.

Varattavien pelaajien tulee täyttää 18-vuotta kuluvan vuoden syyskuun 15. päivään mennessä, jotta he ovat varauskelpoisia.

TOP-3 suomalaispelaajat 2011 draftissa:

Joel Armia  
   
Pelipaikka: Laitahyökkääjä
Nykyinen seura: Porin Ässät
Kätisyys: Oikea
Pituus: 192 cm
Paino: 85 kg
Syntymäaika: 31. toukokuuta 1993

18-vuotias Armia on hyvin suurella todennäköisyydellä ensimmäinen suomalaispelaaja, joka valitaan viikonlopun draftissa. Laitahyökkäjän tontilla viihtyvä Armia löi itsensä kunnolla läpi viime syksynä SM-liigassa Porin Ässien riveissä. Rightin puolelta laukova nuori porilainen pelasi vahvan syksyn ja hätyytteli maalipörssin kärkipaikkoja syksyn ajan. Keväällä Armian tahti hieman hiipui ja pudotuspeleissä hana meni lopullisesti tukkoon muun porilaisjoukkueen tavoin ja Ässien kausi päättyi puolivälierissä Bluesia vastaan. Päättyneellä kaudella Armia oli Ässien kuudenneksi tehokkain pelaaja 18 maalillaan ja 29 tehopisteellään. Loistavat otteet ensimmäisellä SM-liigakaudella herättivät myös lopullisesti NHL:n kykyjenetsijät. Armian sijoitus nousi kohisten scouttien tekemissä ennakoissa. Central Scoutingin lopullisella varausennakkolistalla Armia on eurooppalaisista pelaajista neljäs.

Samu Perhonen  
   
Pelipaikka: Maalivahti
Nykyinen seura: D Team, Jyväskylä
Kätisyys: Vasen
Pituus: 192 cm
Paino: 73 kg
Syntymäaika: 7. maaliskuuta 1993

Suomalaiset maalivahdit ovat olleet aina arvostettuja Pohjois-Amerikassa. Perhonen ei tee tässä poikkeusta. Mestis-seura D Teamia edustava Perhonen on yksi Entry Draftin kuumimmista maalivahtinimistä perjantaina. Toissa kaudella vielä B-junioreiden ykksödivisioonaa pelannut Perhonen herätti scouttien mielenkiinnon viime kauden aikana pelaamalla maagisen kauden nuorten SM-liigassa. JYPin A-junioreita edustava Perhonen torjui jyväskyläisjoukkueen aina Suomen mestariksi asti. 18-vuotiaan Perhosen kevät huipentui valintaan alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Central Scoutingin viimeisellä ranking-listalla Perhonen arvostettiin Euroopassa torjuvista maalivahdeista lahjakkaimmaksi.

Miikka Salomäki  
   
Pelipaikka: Keskushyökkääjä
Nykyinen seura: Oulun Kärpät
Kätisyys: Vasen
Pituus: 178 cm
Paino: 84 kg
Syntymäaika: 9. maaliskuuta 1993

18-vuotias Salomäki on Laser HT:n ja Oulun Kärppien kasvatti. Salomäki raivasi viime kaudella tiensä Kärppien liigamiehistöön ja ihastutti sekä seurajohdon, että katsojat erittäin energisellä ja taitavalla pelityylillään. Tuloskauden runkosarjan 40 pelattua ottelua toivat Salomäelle tehopisteet 4+6=10. Myös Salomäki valittiin keväällä alle 20-vuotiaiden MM-joukkueeseen. Suomen varakapteenina toiminut Salomäki jakoi neljällä osumallaan joukkueen sisäisen maalipörssin Joel Armian ja Miro Aaltosen kanssa. Salomäki on Central Scoutingin listan mukaan ehdolla Minnesotan varaustilaisuudessa seitsemänneksi eurooppalaiskaukaloiden varaukseksi.

TOP-3 ulkomaalaiset 2011 draftissa:

Ryan Nugent-Hopkins  
   
Kansalaisuus: Kanada
Pelipaikka: Keskushyökkääjä
Nykyinen seura: Red Deer Rebels (WHL)
Kätisyys: Vasen
Pituus: 183 cm
Paino: 69 kg
Syntymäaika: 12. huhtikuuta 1993

Luova keskushyökkääjä, joka näkee pelin hyvin ja antaa ratkaisevia syöttöjä. Aineksia NHL-seurojen ykkösketjujen pelinrakentajaksi. Oli kolmas WHL:n pistepörssissä viime kaudella nakuttamalla 106 pistettä 69 ottelussa. Voitti syöttötilaston 75 merkinnällä. Heikkoudeksi voidaan lukea pieni koko ja puutteellinen fysiikka NHL-tasolle.

Adam Larsson  
   
Kansalaisuus: Ruotsi
Pelipaikka: Puolustaja
Nykyinen seura: Skellefteå AIK (Elitserien)
Kätisyys: Oikea
Pituus: 191 cm
Paino: 100 kg
Syntymäaika: 12. marraskuuta 1992

Lähtökohdiltaan lähes täydellinen NHL-puolustaja. Isokokoinen, hyvin luisteleva, fyysinen ja hyökkäävä puolustajajärkäle. Merkkautti yhdeksän pistettä 37 Elitserien-ottelussa viime kaudella. Pelannut kahdet alle 20-vuotiaiden MM-kisat, joissa kuudessa ottelussa syntyi neljä pistettä molemmissa turnauksissa. Omaa hyvän laukauksen, mutta ei ole omimmillaan kiekon ylöstuojana.

Gabriel Landeskog  
   
Kansalaisuus: Ruotsi
Pelipaikka: Laitahyökkääjä
Nykyinen seura: Kitchener Rangers (OHL)
Kätisyys: Vasen
Pituus: 183 cm
Paino: 89 kg
Syntymäaika: 23. marraskuuta 1992

On jo tarpeeksi iso ja vahva pärjätäkseen NHL:ssä ja pelaa ikäisekseen kypsästi. Oli sivussa nuorten MM-kisoista pahan nilkkavamman vuoksi. Latoi OHL:ssä 56 ottelussa 36 maalia viime kaudella loukkaantumisesta huolimatta. Ei ole vielä todistanut pystyvänsä pelamaan ammattilaisjäillä.

Ensimmäisen kierroksen varausjärjestys 2011 draftissa:

1. Edmonton Oilers 11. Colorado Avalanche (St. Louis) 21. Ottawa Senators (Nashville)
2. Colorado Avalanche 12. Carolina Hurricanes 22. Anaheim Ducks
3. Florida Panthers 13. Calgary Flames 23. Pittsburgh Penguins
4. New Jersey Devils 14. Dallas Stars 24. Detroit Red Wings
5. New York Islanders 15. New York Rangers 25. Toronto Maple Leafs (Philadelphia)
6. Ottawa Senators 16. Buffalo Sabres 26. Washington Capitals
7. Winnipeg NHL Team 17. Montreal Canadiens 27. Tampa Bay Lightning
8. Columbus Blue Jackets 18. Chicago Blachawks 28. San Jose Sharks
9. Boston Bruins (Toronto) 19. Edmonton Oilers (LA Kings) 29. Vancouver canucks
10. Minnesota Wild 20. Phoenix Coyotes 30. Toronto Maple Leafs (Boston)