Intian GP

Sunnuntaina 27.10

Klo 11.20 MTV MAX ja MTV MAX Sport 2

 

Lähtökohdat kilpailuun:

 

Formula 1-kausi jatkuu tänä viikonloppuna kolmatta kertaa ajettavalla Intian GP:llä. Vettelin loppukauden ylivoima on tehnyt viimeiset neljä kisaa merkityksettömiksi mestaruuden kannalta. Kuljettajien hopeasijasta käydään kuitenkin vielä kova taistelu ja Red Bullin takana tallitaistoa käydään hampaat irvessä, joten panoksia tällä kaudella riittää edelleen, ei hätää. Vettel on jälleen omaa luokkaansa jo perjantain harjoitustenkin perusteella ja Webber täydentää Red Bullin ylivoimaa heti tallikaverinsa perässä. Räikkönen kahlaa edelleen syvissä vesissä yksittäisten kierrosten suhteen ja harjoitusten perusteella aika-ajo vauhdista ei voi sanoa yhtä eikä toista. Toivottavasti vauhtia kuitenkin löytyy, sillä suomalainen on hävinnyt aika-ajossa jo kolme kertaa peräkkäin tallikaverilleen Grosjeanille. Se ei ole mestarin arvolle kovin sopivaa. Grosjean taas näyttää kisa kisalta varmemmalta ja nopeammalta. Red Bullia hiillostaa Mercedes, jonka auto näyttäisi istuvan todella hyvin Buddh International Circuitille. Ferrarin vauhti ei edelleenkään vakuuta ja tallissa alkaa olla pian paniikki päällä, sillä ellei Alonson ja Massan vauhti loppukaudesta selvästi kohene voi Mercedes ja Lotus livahtaa maranellolaisten edelle ennen kauden päätöstä. Ferrarin ja Mercedeksen ero on enää vaivaiset kymmenen pistettä ja Lotuskin hengittää niskaan 33 pisteen päässä, joka on melko pieni ero nykyisellä pistelaskusysteemillä. Näiden kolmen tallin välille on syytä odottaa kunnon vääntöä kauden viimeiseen kierrokseen saakka.

 

Seuraa heitä:

 

Vettel on - yllätys yllätys – jälleen selvä voittajasuosikki, mutta toisaalta tallikaveri Webber on myös ollut harjoituksissa tasaisen nopea ja miestä varmasti lämmittäisi ajaa urallaan vielä yksi voitto. Tilaisuuden tullen saatammekin nähdä yllättävän anggressiivisen Webberin, hänellä kun ei ole enää mitään hävittää näissä ympyröissä. Grosjean jahtaa edelleen ensimmäistä voittoaan ja tulee olemaan jälleen kärkijoukoissa. Japanissa Grosjean ajoi pitkään johdossa, mutta Vettelin energiajuoma-auto vei jälleen pidemmän korren. Tänä viikonloppuna voi olla revanssin paikka ranskalaiselle. Kimin vahvaa kisavauhtia ei tunnu horjuttavan mikään voima maailmassa, mutta paljontosijaa varten aika-ajon on pakko onnistua. Räikkönen ei ole hidas, aika-ajossa vaan Jäämiehelle tuntuu sattuvan ja tapahtuvan. Aivan liian usein. Pienet virheet pudottavat Räikkösen lähtöruutua kovalla kädellä ja niistä on päästävä eroon. Kimi veti harjoitukset läpi raskaalla autolla ja kovemmilla renkailla, joten suomalaisen todellista vauhtia Intiassa on vielä vaikea arvioida, mutta uskoisin sen olevan kunnossa.

 

Arvio:

 

Vettel on järjellä ajatellen jälleen selvä voittajasuosikki. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että niin ylivoimainen kuin Vettel onkin ollut, ei mikään jatku ikuisesti. Jos esimerkiksi tekninen ongelma katkaisee saksalaisen matkanteon, on haaskalla paljon haastajia joilla on lähes tasavertaiset mahdollisuudet voittoon. Aika-ajo tulee kertomaan paljon lopputuloksista. Jos Kimi onnistuu kampeamaan itsensä aika-ajossa viiden joukkoon, on hänellä tilaisuuden tullen mahdollisuus ajaa voitosta. Grosjean tulee ajamaan jälleen palkintosijoista, kuten Hamilton ja mahdollisesti Alonsokin. Webber on pieni kysymysmerkki: jos hän saa pidettyä koko viikonlopun yllä hyvää vauhtiaan, voi hän haastaa jopa Vettelin. Varsinkin kun mestaruus on jo lähes teoreettisestikin taputeltu. Jos Webber taas sortuu itselleen tyypillisiin virheisiin, eli mokaa aika-ajon tai ottaa lähes tavaramerkikseen muodostuneen surkean lähdön, ei häntä kärjessä tulla näkemään.