Ennakkoäänestys on jo alkanut ja varsinainen vaalipäiväkin alkaa häämöttää, joten päätöksiä pitäisi saada aikaan. Tässä Urheiluveikkauksen ajatuksia presidenttiehdokkaista vedonlyöjän näkökulmasta.

Presidenttiehdokkaat ovat tietoisesti brändänneet itseään työväen, työnantajien, uskovaisten, ituhippien, perushärmäläisten, aikakoneella -80-luvulle kaipaavien ja Pohjois-Koreaa ihannoivien presidentiksi.

Mutta kuka olisi paras mahdollinen valinta vedonlyöjän presidentiksi?

Olisiko se kenties nuorella iällä kulttuuri- ja urheiluministeriksi noussut Paavo Arhinmäki - tuo kansanmies ja urheilujätkä viimeisen päälle. Perusturva Paavo, kuten eräs Soinin Timo häntä leikkisästi kutsuu, ei pelkäisi vanhana jalkapallohuligaanina puolustaa katajaisen kansan etuja Brysselin kabineteissa nousemalla barrikaadeille. Hän olisi loistava ehdokas myös kiekkomaajoukkueen joukkueenjohtaja Timo Jutilalle, jonka ei tarvitsisi arvokisoissa piilotella nuuskatykkiään. Paavo pyytäisi vain luultavasti pientä siivua itselleen.

 

Vai olisiko paras ehdokas ehkäpä Timo Soini itse? Mies, jonka turpa louskuttaa maamme kantaväestön puolesta parhaimmillaan kuin rakastamillaan ravihevosilla. Jos Soini saisi päättää, niin rajat suljettaisiin välittömästi, suhteet ulkovaltoihin katkaistaisiin ja maahanmuuttajat kerättäisiin yhteisille ”kesäleireille”. Samalla hän on miettinyt vaihtavansa nimensä Tim-Il-Jytkyksi ja tilannut kuvanveistäjän sorvaamaan Mannerheimin patsaalle uudet soinimaisemmat kasvot kansakunnan iloksi. No vitsit vitsinä. Timo olisi varmasti edustava presidentti, sillä Milwallin kaulahuivi sopii edustavuutensa puolesta niin arkeen kuin juhlaan. Kyllä Timppa aina Tarja Halosen tuulipukuineen hakkaa…

Sauli Niinistö hallitsee rahaliikenteen ja hallinnoi kansan verovaroilla rakennettua pelikassaa vankalla kokemuksella. Hän myös uskaltaa tarvittaessa panostaa oikeaan kohteeseen, kun on sen paikka. Niinistö myös ymmärtää oikeistolaisena vapaan yrittämisen merkityksen, joten hän saattaisi olla paras vaihtoehto pelimonopolia vastustaville äänestäjille? Luimuna kettuna tunnettu Niinistö tunnetaan myös tiukasta pelikuristaan, ja poliitikkona hän muistuttaa enemmän vedonlyöntisijoittajaa kuin todellista betsaria. Kenties se tylsin vaihtoehto?

 

Sari Essayah on vaihtoehto niille, jotka luottavat peleissäänkin korkeampaan voimaan. Kenties hänellä on yhtä hyvä suhde yläkertaan kuin Pohjois-Korean edesmenneellä hallitsijalla Kim-Jong Ilillä, joka sai toimeksiannon tehtäväänsä suoraan itseltään Jumalalta. Tässä onkin vedonlyöntimielessä lähes varma pelivalinta presidentiksi. Julkkisehdokkaaksikin tituleerattu Essayah voitti -90-luvulla kävelyn maailman ja Euroopan mestaruudet, mutta vaalitenttien perusteella vikkelien kinttujen lisäksi hänellä juoksee myös järki.

Muistatteko vielä ajan, kun joka lauantaiseen rutiiniin kuului iltapäiväretki lähikioskille, josta mukaan tarttui pari riviä lottoa, lauantaivakio sekä muutama pullo keskiolutta.  Naapurin Arskan huoltoasemalta tankattiin edellisviikon vetovoitoilla hankittu uunituore Ford Sierra, bensalitran maksaessa alle kolme markkaa litralta. No olihan se tankkaaminen hieman kallista öljykriisin vuoksi nousseen hinnan vuoksi, mutta vetovoittajan kukkaro venyy tarvittaessa. Muistelot sikseen ja asiaan: jos kaipaatte paluuta menneisyyteen, on teidän presidenttinne ehdottomasti Paavo Väyrynen!  Tuo pohjoispohjanmaalainen viinitilallinen on ihastuttanut ja vihastuttanut jo vuosikymmenet Arkadianmäen graniittisokkelosta käsin kaduntallaajia omalla itserakkaalla persoonallaan ja lähes kulttimaineeseen nousseella kitsaudellaan. Eduskuntavaaleissa hän kohahdutti ilmoittamalla, ettei aio ottaa paikkaansa vastaan, jos hänelle ei ojenneta ministerinsalkkua. Näissä vaaleissa hän kalastelee ääniä ajamalla markkaa takaisin. Vedonlyöjälle tämä tarkoittaisi sitä, että pelitilien talletuksien ja kotiutusten yhteydessä valuuttakurssienmuunnos syö kerta toisensa jälkeen saldoa. Väyrysen itsevarmuuden tuntien, mies on luultavasti jo painattanut usean miljoonan markan edestä omia seteleitään. 100 markan setelissä on tietysti itse isä aurinkoinen, mutta mitä pitäisi painaa muihin seteleihin? Olisiko Mikael Granlundista 50 markan seteliin?

Heille, jotka kaiholla muistelevat riviensä varmana pelivalintana toiminutta Neuvostoliiton legendaarista punakonetta ja rautaista kylmän sodan ajan diktatuurista demokratiaa, on Paavo Lipponen ylitse muiden. Tämä murahteleva politiikan harmaakarhu syntyi herran vuonna 1941 Suomen ja nimenomaisen Neuvostoliiton viettäessä välirauhaa vihanpidostaan, jota toiseksi maailmansodaksikin kutsutaan. Intohimoisena vesipalloilijana Lipponen tietää kuinka sukeltava talous saadaan takaisin pinnalle. Suurimmaksi vahvuudekseen hän mainitsee kokemuksena, mikä on ilmiselvää ehdokkaalle, joka on ollut oikeutettu vanhuuseläkkeeseen lähes kahdeksan vuoden ajan. Lipponen on ilmiselvä vaihtoehto myös suomenruotsalaisille, jotka karsastavat naisehdokasta. SDP:n presidenttiehdokas on tullut esiin voimakkaasti toisen kotimaisen puolestapuhujana mm. kommentilla "ruotsinkielisiä telkkariohjelmia on kiva katsoa".

Sitten varsinaiseen ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaaseen Eva Biaudet’hen. Hän ei välttämättä ole perushärmäläisten suosikki, kuten helppo ja ytimekäs Soini, jonka sukunimen 75% lähiöbaarien vakioasiakkaistakin osaisi tavuttaa. Biaudet on näyttävä vaaleaverikkö, joka on vakava uhka Niinistölle varsinkin mahdollisella toisella kierroksella. Onhan se nähty niin monta kertaa ennenkin kuinka ruotsalaiset nousevat viime metreillä suomipojan rinnalle ja ohi.

Pekka Haavisto on todellinen teflon-poliitikko ja ristiriitojen mies. Karismaattinen vaikuttaja on vihreä henkeen ja vereen, mutta samalla tunnustautuu suureksi moottoriurheilun ystäväksi. Hän on myös avoimesti homoseksuaali, minkä huumorintajuinen persoona on onnistunut kääntämään itseironian kautta jopa vahvuudeksi. Tuoreimpana esimerkkinä tästä on Fingerporin luojan Pentti Jarlan kanssa yhteistyössä järjestämä ”Kakkonen on ykkönen” – sarjakuvakilpailu. Vaikea kuvitella esim. kiihkohomo Jani Toivolan käsittelevän omaa suuntautumistaan tällä tavoin. Haavisto osoitti omaa suvaitsevaisuuttaan ja lauhkeuttaan sekä taitavaa median hallintaa vierailemalla marraskuussa suomalaisen heteromiehen stereotyypin ja todellisen homo- ja maahanmuuttofoobikon Teuvo Hakkaraisen luona tämän sahalla Keski-Suomessa. Kaverukset kuvattiin tällä maakuntamatkalla mm. uskovaisen ja raittiin Hakkaraisen kantapaikassa oluttuopposella. Suomi lienee asiantuntevissa käsissä Haaviston kanssa, sillä hän antaa asioiden mennä päin persettä ainoastaan makuuhuoneen puolella. Vedonlyöjän kannalta Haavistosta ei juuri löydy mitään mielenkiintoista. Mahdollinen musta hevonen pelimielessä toiselle kierrokselle.

operaattori poistettuin kerroinvertailu - Presidentinvaalit:

Sauli Niinistö 1,05

Timo Soini 5,50

Paavo Väyrynen 10,00

Paavo Lipponen 12,00

Pekka Haavisto 13,00

Paavo Arhinmäki 300,00

Eva Biaudet 750,00

Sari Essayah 750,00

UV:n pelivalinta: Viime aikoina jopa kakkospaikalle gallupeissa kirinyt Pekka Haavisto voisi olla kokeilun arvoinen valinta toiselle kierrokselle Niinistön haastajaksi. Vielä kun muistetaan, että Haavisto suorastaan nauttii takaa tulemisesta, on 2,50 kokeilun arvoinen.

Artikkeli ei edusta urheiluveikkaus.comin kantaa, vaan on yksityisen ihmisen näkemys tasavallan presidentin vaaleista. Kyseinen tuotos on tehty pilke silmäkulmassa, eikä tarkoituksena ole aiheuttaa tietyissä kansanryhmissä kiihotusta. Kiihotuksen välttämiseksi jätimme Timo Soinin bikinikuvat julkaisematta...