Sotshi – Ampumahiihtoennakko
Lauantaina 8. helmikuuta kello 16:30
Miesten 10km pikamatka

Pikamatkalla kovavauhtiset hiihtäjät sekä nopeat ampujat ovat parhaimmillaan. Matkaan lähdetään 30 sekunnin välein ja ammuntapaikkoja on kaksi: makuuammunta (taulun halkaisija 4,5cm) ja tämän jälkeen pystyammunta (taulun halkaisija 11,5cm). Ampumapaikalta tauluun on aina matkaa 50 metriä. Jokaisesta ohilaukauksesta rankaistaan 150 metrin mittaisella sakkokierroksella.

SUOSIKIT:

Norjan Ole Einar Björndalen on ollut todella vakuuttava tällä kaudella. On lähes luonnotonta, miten kovassa kunnossa ikäloppu ampumahiihtokuningas on. Björndalen on maailman nopein ampuja ja tänä vuonna myös hiihtovauhti on ollut kunnossa. Yltiöpäisen nopea ammuntarytmi ei ole kaikista varmin, joten nimenomaan pikamatka sopii Björndalenille parhaiten. Kaiken kokeneena (ja voittaneena: Henkilökohtaiset arvokisamitalit: 3x Olympiakulta ja -hopea, 2x Olympiapronssi, 11x MM-kulta, 5x MM-hopea, 7x MM-pronssi) urheilijana Björndalen tietää olympialaisten haasteen, eikä varmasti kompastu jännitykseen. Kaiken järjen mukaan norjalainen lopettaa uransa tähän vuoteen, joten mies varmasti janoaa menestystä Sotshin laduilta.

Martin Fourcade EI OLE voittanut olympiakultaa! Rajattomalla itseluottamuksella varustettu Fourcade lähtee varmasti jahtaamaan maanisesti joka lajista kultaa. Tämä saattaa koitua pahimmassa tapauksessa Fourcaden kohtaloksi. Muuten mies on ylivoimasesti lajin kovin nimi: hurjaan hiihtovauhtiin ei yllä muista kuin Emil Hegle Svendsen (pienellä varauksella myös Jakov Fak). Ampumapenkalla Fourcade on selvästi pahimpia haastajiaan varmempi.

Svendsen jätti maailmancupin osakilpailuja väliin, keskittäessään tänä vuonna kaikki paukut Sotshiin. Hurja hiihtäjä on ailahteleva ampuja, mutta viimeisissä kilpailuissa norjalaisen otteissa alkoi olla pelottavaa varmuutta. Yhden olympiakullan ja -hopean voittanut mies ei säikähdä arvokisojen paineita. Nousukunnossa oleva norjalainen kuuluu hurjan hiihtovauhdin johdosta sprintin kuumimpiin suosikkeihin.

HAASTAJAT:

Sloveniaa edustava Jakov Fak pystyy hiihtovauhdissa haastamaan pahimmat kilpailijat, mutta ammuntatyöskentely on ollut tänä vuonna hukassa. Kuitenkin kauden edetessä Fak on parantunut tasaisesti toimintaansa ja arvokisoissa slovenialainen on aina parhaimmillaan.

Anton Shipulin on vahvin isäntämaan edustaja. Monipuolinen venäläinen pystyy menestykseen kaikissa kilpailumuodoissa.YLLÄTTÄJÄT:

Italian Lukas Hofer on täysi sekopää, mutta piruvie – sellaista asennetta arvokisoissa menestyminen vaatii!Voitti viimeisimmän maailmancupin kilpailun Anterselvassa. Sothsissa kilpaillaan myös korkeassa ilmanalassa, joka sopii loistavasti Hoferille. Ei varmasti kokemattomuudesta huolimatta ota paineita harteilleen, mutta yliyrittämisen riski on todella korkea.

Norjalta löytyy valtavan laaja mitaliehdokkaiden lista Sotshiin. Ampumahiihdossa Svendsenin ja Björndalenin takaa löytyy veljekset Tarjei ja Jonathan Bö, jotka taistelevat hyvällä ammunnalla mitaleista. Jonathanin, nuorempi veljeksistä, mitali olisi sensaatio, sillä nuorukainen pääsi tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukaan maailmancupiin, koska Norjan tähtihiihtäjät leireilivät Sotshia varten. Noh, poika kiitti tilaisuudesta ja voitti sekä sprintin että takaa-ajon!!!

Vedonlyönti:

Kansainvälisessä kerrointarjonnassa Herra Ampumahiihto on nyt pahasti aliarvostettu:
Mitali: Ole Einar Björndalen 4,00 operaattori poistettu
Sprintticupin kymmenen parasta:

1. Martin Fourcade Ranska 250
2. Arnd Peiffer Saksa 153
3. Ole Einar Björndalen Norja 152
4. Simon Schempp Saksa 150
5. Dominik Landertinger Itävalta 147
6. Anton Shipulin Venäjä 133
7. Lukas Hofer Italia 130
8. Emil Hegle Svendsen Norja 126
9. Johannes Bö Norja 123
10. Simon Eder Itävalta 112

Etene seuraavaan AH-miehen ennakkoon tästä!
--> Naisten sprintti: Sunnuntaina Suomeen sataa kultaa?