Löytyykö Chicagosta uinuva vai nukkuva karhu?

Lähtökohdat kauteen: Bears voitti viime kaudella kahdeksasta ensimmäisestä ottelustaan seitsemän. Silti Chicagossa jäätiin pudotuspelien ulkopuolelle vaikka joukkue voitti lopulta 10 ottelua runkosarjassa. NFC pohjoislohkossa viime kaudella jaetun toisen sijan napannut Bears lähtee kauteen uusin tuulin.

NFC North 2012

Voitot

Tappiot

Tasa-pelit

Voitto-%

Green Bay Packers

11

5

0

68,8%

Minnesota Vikings

10

6

0

62,5%

Chicago Bears

10

6

0

62,5%

Detroit Lions

4

12

0

25%

 

 

 

 

 

 

PUDOTUSPELIT 2012: Jäi runkosarjaan

Bears koko viime kauden jälkeen valtavia muutoksia. Sekä seuralegenda Brian Urlacher että pitkäaikainen päävalmentaja Lovie Smith ovat poissa. Liian suuria muutoksia yhdelle kaudelle paikattavaksi, voisi moni sanoa. Saako uusi päävalmentaja Marc Trestman pelaajien luoton puolelleen? Kuka johtaa puolustusta Urlacherin jälkeen?

Trestman saapuu ensimmäiselle NFL:n päävalmentajakaudelleen Canadian Football Leaguesta, jossa mies voitti viiden vuoden aika kaksi mestaruutta Monteal Alouettesin peräsimessä. Trestman on toiminut myös yhteensä 17 vuotta NFL:ssä apuvalmentaja tai koordinaattorina, joten kokemuksen puutteessa miestä ei voi syyttää. Trestmanin vahvuudet ovat hyökkäyspelissä ja Bears-johdon kaiho toive onkin, että nyt saataisiin myös hyökkäys poikkeuksellisen hyvän puolustuksen tasolle.

Hyökkäys: Ensitöikseen Chicagossa hommattiin osaamista nimenomaan hyökkäyksen linjaan suojelemaan pelinrakentajaa. Jermon Bushrod, Matt Staison ja Kyle Long tuovat vahvaa osaamista joukkueeseen. Chicagon hyökkäys lepää kuitenkin täysin pelinrakentaja Jay Cutlerin varassa. Cutler omaa valtavan potentiaalin ja uusi päävalmentaja Marc Trestman antaa varmasti kaiken ajan ja tuen pelinrakentajalleen. Cutler kuitenkin ns. tuntee oman arvonsa ja Trestmanilla saattaa riittää työsarkaa voittaa Cutlerin luottamus puolelleen ja saada pelinrakentaja pelaamaan niin kuin hän haluaa. QB sortuu turhan usein syötönkatkoihin johtaviin heittoihin aivan pelin loppuhetkillä, jotka ratkaisevat taiston. Laitahyökkääjäpuolella viime kaudella Cutlerilla oli vain yksi mies kenelle heittää palloa; Brandon Marshall. Cutler heittää palloa Marshallille kaverisopimuksella niin kauan kuin mahdollista. Ja usein silloinkin, kun ei mahdollista. Tausta-apua ei vain löydy millään. Juoksuosastolla Chicagon toivo on Matt Forte.

Puolustus: Bearsin puolustukseen tulee valtava rako, kun seuralegenda Brian Urlacheron poissa. Urlacher organisoi, johti ja sytytti joukkueen puolustusta useamman vuoden, eikä tällaisia johtajia vain synny heti uusia tilalle. Valtatyhjiön lisäksi Urlacher jättämä pelillinen aukko on lähes mahdoton paikattavaksi. Kun myös pitkäaikainen valmentaja Lovie Smith on poissa, nähtäväksi jää kuka johtaa Bearsin puolustusta. Tämän lisäksi puolustuksen osaamisen taso on kyseenalainen viime kausien loistoon nähden. Tuki- ja kulmamiesosastot ovat todella vajavaisen oloiset. Lance Briggs kykenee vielä hoitamaan oman ruutunsa, mutta ilman Urlacher tuo ruutu tulee tälle kaudelle kasvamaan ehkä liian suureksi? Sen sijaan takakentällä Major Wright ja Chris Conte pitävät huolen järjestyksestä. Monipuoliset pelurit pystyvät pelaamaan niin aivan takana kuin lähelläkin linjaa ja tämä paikkaa paljon Bears-puolustuksen heikkoja lenkkejä. Myös puolustuksen linja on vahva. Koko puolustus alkaa olla vahvasti ikääntymään päin. Onko tämä se viimeinen vuosi vai oliko se jo viime kaudella, se nähdään pian.

Arvio: Ottaa lohkon toisen sijan ja omaa hyvät mahdollisuudet edetä keltanokkavalmentajan kanssa heti pudotuspeleihin. Riskejä leijuu kuitenkin ilmassa. Cutler-Trestman yhteistyö? Onko puolustus ikääntyvä vai ikääntynyt?