[caption id="attachment_3741" align="alignnone" width="259"]Tästä taistellaan seuraavan kolmen viikon ajan[/caption]

Heinäkuussa pelattava Etelä-Amerikan mestaruusturnaus tarjoilee takuuvarmasti tunteikkaita kamppailuja, kun muun muassa isäntäjoukkue Argentiinan sekä hallitsevan mestarin Brasilian huippupelaajat ottavat mittaa toisistaan.

Copa America -nimisestä palkinnosta kilvoittelee tänä vuonna 12 joukkuetta, joista kaksi on kutsuttuja. Japani joutui jättämään turnauksen väliin, sillä valtio vetäytyi kansainvälisestä urheilutoiminnasta maaliskuisen tsunamin seurauksena. Japanin tilalle turnaukseen kutsuttiin Costa Rica.Järjestyksessään 43. Etelä-Amerikan mestaruusturnaus pelataan Argentiinassa kahdeksalla eri stadionilla. Pääkallopaikkana toimii Buenos Aires ja sen lähiympäristö.Turnaus pyörähtää käyntiin perjantaina 1.7 ja mestari on selvillä sunnuntaina 24.7. Hallitsevana mestarina kisoihin lähtee Brasilia, joka kukisti vuoden 2007 finaalissa Argentiinan.Menestyneimmät maat Copa American historiassa ovat Argentiina ja Uruguay, joilla molemmilla on 14 mestaruutta plakkarissa. Molemmat valtiot ovat toimineet myös eniten kisaisäntinä, sillä Argentiina isännöi jo kymmenettä turnaustaan, kun Uruguaylla on takana seitsemän järjestettyä koitosta.

CANAL+ Urheilu, CANAL+ Aitio sekä CANAL+ Sport HD -kanavat esittävät Copa American kaikki 26 ottelua alkaen isäntämaan ja Bolivian kamppailulla pe-la-yönä 2.7. klo 3.45. Suuri osa otteluista, ml. finaali sunnuntaina 24.7. nähdään suomalaisittain sopivaan kellonaikaan, klo 22 illalla. Alkusarjan otteluissa selostus on englanniksi, ja pudotuspelikamppailuissa suomeksi.

Turnauksen osallistujamaat:

 • Argentiina (isäntämaa)
 • Bolivia
 • Brasilia (hallitseva mestari)
 • Chile
 • Ecuador
 • Costa Rica (kutsuttu mukaan)
 • Kolumbia
 • Meksiko (kutsuttu mukaan)
 • Paraguay
 • Peru
 • Uruguay
 • Venezuela

Lohkot ja otteluohjelmat: (Kellonajat ovat paikallista aikaa)

Lohko A:

Argentiina

Bolivia
Costa Rica
Kolumbia

A-lohkon otteluohjelma:

Pvm. Klo. Ottelu
1. heinäkuuta 21:15 Argentiina - Bolivia
2. heinäkuuta 15:30 Kolumbia - Costa Rica
6. heinäkuuta 21:45 Argentiina - Kolumbia
7. heinäkuuta 19:15 Bolivia - Costa Rica
10. heinäkuuta 16:00 Kolumbia - Bolivia
11. heinäkuuta 21:45 Argentiina - Costa Rica

Lohko B:

Brasilia

Ecuador
Paraguay
Venezuela

B-lohkon otteluohjelma:

Pvm. Klo. Ottelu
3. heinäkuuta 16:00 Brasilia - Venezuela
3. heinäkuuta 18:30 Paraguay - Ecuador
9. heinäkuuta 16:00 Brasilia - Paraguay
9. heinäkuuta 18:30 Venezuela - Ecuador
13. heinäkuuta 19:15 Paraguay - Venezuela
13. heinäkuuta 21:45 Brasilia - Ecuador

Lohko C:

Chile

Meksiko
Peru
Uruguay

C-lohkon otteluohjelma:

Pvm. Klo. Ottelu
4. heinäkuuta 19:15 Uruguay - Peru
4. heinäkuuta 21:45 Chile - Meksiko
8. heinäkuuta 19:15 Peru - Meksiko
8. heinäkuuta 20:45 Uruguay - Chile
12. heinäkuuta 19:15 Chile - Peru
12. heinäkuuta 21:45 Uruguay - Meksiko

Lohkosijoitukset ratkaistaan seuraavasti:

 1. Joukkueiden kaikkien otteluiden pisteet
 2. Joukkueiden kaikkien otteluiden maaliero
 3. Joukkueidenkaikkien otteluiden tehdyt maalit
 4. Joukkueidenkeskinäisten otteluiden pisteet
 5. Joukkueidenkeskinäisten otteluiden maaliero
 6. Joukkueidenkeskinäisten otteluiden tehdyt maalit
 7. CONMEBOLin komitean suorittama arvonta

Pudotuspelien otteluohjelma:

Pvm. Klo. Nro. Ottelu
16. heinäkuuta 16:00 1. Puolivälierä: A1 - PK1
16. heinäkuuta 19:15 2. Puolivälierä: A2 - C2
17. heinäkuuta 16:00 3. Puolivälierä: B1 - PK2
17. heinäkuuta 19:15 4. Puolivälierä: C1 - B2
19. heinäkuuta 21:45 5. Välierä: V1 - V2
20. heinäkuuta 21:45 6. Välierä: V3 - V4
23. heinäkuuta 16:00 7. Pronssiottelu: H5 - H6
24. heinäkuuta 16:00 8. Finaali: V5 - V6

Joukkue-esittelyt:

Argentiina

Historia:

Argentiina on osallistunut turnaukseen 38 kertaa ja maalla on vyöllään 14 turnausvoittoa Etelä-Amerikan mestaruusturnauksessa. Kaikenkaikkiaan pelattuja otteluja Copa Americassa on 173 joista 112 on päättynyt sinivalkoisten voittoon. 28 kertaa joukkue on pelannut tasan ja 33 kertaa se on hävinnyt. Argentiina lähtee turnaukseen Brasilian ohella suurimpana ennakkosuosikkina. Kotiyleisön raivoisa kannustus auttaneen joukkueen pitkälle.

Seuraa heitä:

Leo Messi - Kirppu, maailman paras. Barcelonan pelin sielu, jonka vaarallisuus tiedetään jokaisessa joukkueessa, mutta silti kukaan ei pysty pysäyttämään häntä. Argentiina joko nousee tai kaatuu Messin suoritustason mukana.

Sergio Agüero - Atletico Madridin maaliruisku, joka nauttii Messin tarjoilusta kärjessä.

Diego Milito - Interin kärkipelaaja, jonka maalivainu on huippuluokkaa. Tulee tekemään tuhojaan tässäkin turnauksessa.

Tiesitkö että:

Argentiina edellinen Copa America -mestaruus on vuodelta 1993 Ecuadorissa pelatusta turnauksesta. Silloin Gabriel Batistutan kaksi osumaa riittivät voittoon Meksikoa vastaan.

Bolivia

Historia:

Bolivia on ollut Copa Americassa mukana 23 kertaa ja mestaruus on matkannut kerran Boliviaan. Ainut mestaruus on vuodelta 1963. Sen jälkeen joukkue on edennyt kerran finaaliin vuonna 1997 kotikisoissa, mutta silloin Brasilia kaatoi isännät finaalissa 3-1. Muina vuosina menestys on kiertänyt valtiota.

Seuraa heitä:

Juan Carlos Arce - Brasilian pääsarjassa palloileva Arce kantaa päävastuun Bolivian maalinteosta.

Tiesitkö että:

Bolivian entinen maajoukkuepelaaja Victor Ugarte on edustanut Boliviaa viidessä eri Copa America -turnauksessa.

BrasiliaHistoria:Brasilia on osallistunut turnaukseen 32 kertaa.  Joukkue on pelannut 173 ottelua, joista 95 on päättynyt voittoon, 30 tasapeliin ja 42 tappioon. Historian saatossa keltapaidat ovat tehneet  Copa Americassa maaleja keskiarvolla 2,24 ja päästäneet 1,10 maalia ottelua kohden. Kautta aikain paras brasilialainen maalintekijä turnauksessa on vuoden 1949 mestarijoukkueen Jair Rosa Pinto yhdeksällä osumallaan. Viime kisojen maalipyssynä hääri Robinho kuudella osumallaan. Brasilia on valloittanut Etelä-Amerikan herruuden kahdeksan kertaa, ja tänä vuonna haussa on kolmas peräkkäinen mestaruus.Seuraa heitä:Kaká – Keskikentän virtuoosi toimii Brasilian pelin moottorina.Maicon – Maailman parhaita oikeita laitapuolustajia.Robinho – Viime turnauksen paras pelaaja ja maalintekijä. Ura hieman laskussa. Tiesitkö että:

Vuosien 1949-1989 välisenä aikana Brasilia ei onnistunut voittamaan Copa Americaa kertaakaan. Vuoden 1949 mestaruuden jälkeen pokaalia saatiin odottaa aina vuoden 1989 kotikisoihin saakka. Tuolloin keltapaidat kukistivat Uruguayn Romarion maalilla lukemin 1-0 Maracanãlla.

Chile

Historia:

Viineistään tunnettu Chile on Copa American vakiokävijöitä 35 osallistumisellaan. Otteluita näiden aikana on kertynyt 165, joista voittoja on napsunut 55, tasureita 28 kappaletta ja tappioita 88. Maalinteossa Chile on onnistunut 1,54 kertaa ottelua kohden, kun taas oma pää on kolissut 1,79 maalin keskiarvolla. Joukkue on pelannut historian saatossa neljästi finaalissa, mutta voittoa se ei ole onnistunut nappaamaan. Edellisessä turnauksessa se jäi seitsemänneksi.

Seuraa heitä:

Mauricio Pinilla - Palermon mies kantaa joukkueensa päävastuun hyökkäyspäässä

Tiesitkö että:

Vaikka Chile ei ole onnistunut valloittamaan Copa Americaa, se on osallistujatilaston kolmannella sijalla. Turnaus on pelattu 42 kertaa, joista 35 viinivaltio on ollut mukana.

Ecuador

Historia:

Ecuadorilla on takana yhteensä 25 Etelä-Amerikan mestaruusturnausta. Maa on pelannut 110 ottelua, joista voittoja on 14, tasureita 19 ja tappioita 77. Maaliahneesta joukkueesta ei voida puhua, sillä niitä on syntynyt noin yksi ottelua kohden. Maaleja Ecuadorin verkkoon taas on ladottu keskimäärin 2,74 Copa American historiassa. Paras sijoitus turnauksessa on neljäs sija, jolle Ecuador on noussut vuosina 1959 ja 1993. Viime vuonna joukkue oli yhdestoista eli viimeistä edellinen.

Seuraa heitä:

Antonio Valencia – Manchester Unitedissa läpimurron maailman eliittiin tehnyt keskikenttäpelaaja.Felipe Caicedo – Latoi 13 maalia Espanjan pääsarjassa viime kaudella Levanten väreissä.Christian Noboa – Joukkueen ja keskikentän henkinen johtaja.

Tiesitkö että:

Ecuador sai kunnian olla mukana turnaushistorian suurinumeroisimmassa ottelussa. Lopputulos ei tosin ollut kovinkaan kunniakas, sillä Argentiina latoi taululle lukemat 12-0 vuoden 1942 turnauksessa.

Costa Rica

Historia:

Costa Rica on kutsuttu mukaan tänä vuonna. Aiemmin maa on osallistunut turnaukseen kolme kertaa. Pelattuja otteluita on 11, joista kolme on päättynyt Costa Rican voittoon. Kuusi kertaa joukkue on hävinnyt ja kahdesti pelannut tasan. Tänäkään vuonna menestystä on tuskin tulossa. Materiaaliltaan joukkue on turnauksen heikoimpia ja sen pelit päättynevät tänäkin vuonna alkulohkoon.

Seuraa heitä:

Josué Martínez - Kotimaansa sarjassa tuhoja tehnyt hyökkääjä pystyy väläyttelemään myös kansainvälisellä tasolla.

Tiesitkö että:

Costa Rica korvaa turnauksessa kaiken maajoukkuetoiminnan toistaiseksi lopettaneen Japanin.

Kolumbia

Historia:

Kolumbia on osallistunut turnaukseen 19 kertaa. Joukkue on voittanut turnaukseen kertaalleen ja se tapahtui vuoden 2011 kotikisoissa, kun keltapaidat kaatoivat finaalissa Meksikon 1-0. Joukkue sai jobinpostia juuri ennen turnausta, sillä joukkueen ykkösmaalivahti David Ospina loukkaantui harjoituksissa törmättyään joukkuekaveriinsa Hugo Rodallegaan. Ospinan pelikunnosta ei vielä ole tietoa, mutta hänen poisjäänti joukkueesta laskisi Kolumbialaisten osakkeita roimasti.

Seuraa heitä:

Radamel Falcao - Porton tähtipelaaja, joka oli hurjassa vireessä talvella Portugalin pääsarjassa. Iski hurjia tehoja tutkaparinsa Hulk:n kanssa. Kantaa suurimman vastuun Kolumbia hyökkäystehoista.

Tiesitkö että:

Kolumbian ainoa mestaruus on vuoden 2001 kotikisoista, jolloin se voitti kaikki kuusi otteluaan maalierolla 11-0.

Meksiko

Historia:

Meksiko osallistuu turnaukseen kutsuvieraana. Nykyisen 12 joukkueen sarjasysteemin käyttöönoton jälkeen Etelä-Amerikan jalkapalloliitto on kutsunut joka vuosi muista aluejärjestöistä kaksi osallistujamaata. Yleensä nämä joukkueet ovat olleet Meksiko ja USA. Jukatanin niemimaan ylpeys on edustanut Väli-Amerikkaa kisoissa seitsemän kertaa. Voittoja on tullut 19, tasapelejä 7 ja tappioita 12. Maaleja on syntynyt keskimäärin 1,48  vastustajan päätyyn ja omiin on mennyt 1,16 peliä kohden. Meksiko oli ensimmäistä kertaa mukana vuonna 1993, jolloin se sijoittui heti toiseksi. Viime vuonna joukkueen kohtaloksi tuli kunniakas kolmas sija Brasilian ja Argentiinan jälkeen.

Seuraa heitä:

Giovani dos Santos - Taitava ja tekninen hyökkääjä/hyökkäävä keskikenttäpelaaja.

Tiesitkö että:

Meksiko on ollut mukana seitsemässä Copa Americassa, mutta ei ole kertaakaan jäänyt alkulohkovaiheeseen.

Paraguay

Historia:

Brasilian jälkeen suurin suosikki B-lohkon kärkeen on Paraguay. Se on osallistunut turnaukseen 33 kertaa ja pelannut 154 ottelua voittaen niistä 62. Tasapelejä joukkue on pelannut 30 kertaa ja 62 kertaa raitapaidat ovat poistuneet kentältä tappio niskassaan. Maaleja Paraguay on onnistunut tekemään keskimäärin 1,58 ottelua kohden ja oma verkko on pölissyt 1,78 maalin keskiarvolla. Joukkue on voittanut Copa American kahdesti vuosina 1953 ja 1979. Edellisessä vuoden 2007 turnauksessa se oli viides.

Seuraa heitä:

Roque Santa Cruz – Kokenut hyökkääjä on jälleen isossa roolissa hyökkäyspäässä.Lucas Barrios – Avainpelaajia Borussia Dortmundin mestaruudessa. Iski 24 maalia viime kaudella.Gerardo Martino – Argentiinalaisvalmentaja kotikisoissaan. Luotsasi Paraguayn MM-kisoissa puolivälieriin.

Tiesitkö että:

Isäntämaa Argentiina on ainoa joukkue, jota Paraguay ei ole historiansa aikana pystynyt lyömään kertaakaan.

Peru

Historia:

Inkavaltio Peru on osallistunut Etelä-Amerikan mestaruusturnaukseen 28 kertaa. Otteluita se on ehtinyt pelata 132, joista 45 on päättynyt voittoon. Tasan se on pelannut 32 kertaa ja tappion karvasta kalkkia on nielty 56 ottelun jälkeen. Perun otteluissa maaleja on tehty vieraspäähän keskimäärin 1,46 ja omiin on kolissut 1,66 maalia ottelua kohden. Maa on juhlinut Copa American mestaruutta kahdesti vuosina 1939 ja 1975. Vuoden 2007 turnauksessa joukkue selviytyi kuudenneksi.

Seuraa heitä:

Juan Vargas - Fiorentinaa edustava taitava puolustaja, joka tunnetaan vapaapotkuistaan ja keskityksistään.

Tiesitkö että:

Copa American paras maalintekijä on tullut kahdesti Perusta. Vuonna 1939 Teodoro Fernandez iski maalikuninkaaksi seitsemällä, ja vuonna 1983 Eduardo Malasquez kolmella osumalla.

Uruguay

Historia:

Uruguay on turnaushistorian toiseksi menestynein joukkue maraton-taulukossa. 14 mestaruudellaan se jakaa kärkipaikan Argentiinan kanssa voittojen määrässä. Sinivalkoiset on nähty Copa Americassa jo 40 kertaa, ja otteluita se on pelannut 183. Voittoja näistä on 106, tasapelejä 23 ja tappioita 54. Maaleja se on tehnyt kiitettävällä 2,11 keskiarvolla ja päästänyt pallon omiin keskimäärin 1,12 kertaa ottelussa. Edellinen mestaruus on vuodelta 1995. Edellisessä Copa Americassa joukkue jäi finaalin ulkopuolelle neljänneksi.

Seuraa heitä:

Diego Forlan - MM-kisojen paras pelaaja 2010. Maailman TOP 3 -hyökkääjiä.Luis Suarez - Pelottavan kärkiparin toinen puolisko. Pystyy itse ratkaisuun tai vapauttavaan syöttöön.Cristian Rodriguez - Merkittävä osa hyökkäyksistä rakennettaneen tuulennopean Porto-laiturin kautta.

Tiesitkö että:

Uruguay on järjestänyt Copa American seitsemän kertaa - voittaen niistä jokaisen!

Venezuela

Historia:

Maanosan pohjoista puolta edustava Venezuela on ilahduttanut Copa Americassa jalkapallokansaa 14 kertaa. Se on pelannut 49 ottelua, joista vain kaksi on päättynyt voitonjuhliin ja yhdeksän taspeliin. Turpaan onkin sitten lätissyt 38 kertaa. Voittojen lisäksi myös maalit ovat olleet kortilla, sillä niitä on syntynyt keskimäärin 0,69 ottelua kohden.  Omassa päässä maaleja on ihasteltu senkin edestä, kun vastustajat ovat päässeet tuulettamaan maalia yli kolmen keskiarvolla. Ensimmäisessä turnauksessaan joukkue saavutti komeasti viidennen sijan, mutta sen jälkeen lista on varsin mollivoittoinen. Vuoden 2007 kotiturnauksessa Venezuela tosin venyi kuudenneksi.

Seuraa heitä:

Juan Arango – Hyökkäävä keskikenttäpelaaja johdatti joukkueensa lohkovoittoon ja puolivälieriin  2007.

Tiesitkö että:

Venezuela pelaa viininpunaisessa peliasussa, vaikka väri ei mitenkään liity valtion lipun väreihin. Tämän takia joukkueesta käytetäänkin lisänimeä ”La Vinotinto” (suom. punaviini).