Suomen jalkapallomaajoukkueen eli tuttavallisemmin Huuhkajien lohkovaihe UEFA Nations Leaguessa on kahta ottelua vaille taputeltu ja asetelmat ennen kahta vieraissa pelattavaa ottelua ovat kutkuttavat, sillä Suomi johtaa lohkoaan ja on tiukasti kiinni lohkovoitossa ja paikassa jatkopeleihin. Vierasotteluista ensimmäinen on luvassa jo torstaina, kun Huuhkajat kohtaa Kreikan Ateenan Olympiastadionilla kello 21:45 Suomen aikaa.

Suomen joukkueen meno Kansojen liigassa on ollut vakuuttavaa katseltavaa toistaiseksi - neljä ottelua, neljä voittoa, 12 pistettä ja lohkon kärkipaikka puhtaalla pelillä. Lohkovoittoon ja nousuun UNL:n B-liigaan riittäisi kahdesta vierasottelusta yksikin piste ja Huuhkajien viimeaikaisten otteiden perusteilla reissupeleistä voi hyvällä syyllä odottaa kelpo tuloksia kotiin tuomisiksi.

Lohkovaiheen avausottelussa syyskuun 8. päivä Suomi kaatoi kotiottelussaan Tampereen Ratinalla Unkarin kliinisen esityksen jälkeen lukemin 1-0. Kolme päivää myöhemmin Turun Veritas Stadionilla Viro jäi suomalaisten jalkoihin samoin lukemin. Lokakuun alussa Huuhkajat matkustivat Suomenlahden yli Viroon ja Teemu Pukin kolmas perättäinen maaottelumaali takasi kolme pistettä Huuhkajille kolme pistettä myös ensimmäisestä vierasottelusta. Kolme päivää myöhemmin Kreikka kaatui Pyry Soirin ja Glen Kamaran osumilla 2-0 Ratinalla ja viimeistään silloin suomalaiset futisfanit sekosivat lopullisesti. 

Kreikan neljä ensimmäistä peliä Kansojen liigassa on ollut vuoristorataa. Joukkue avasi pelit Viron vieraana ja tuloksena oli 0-1 vierasvoitto ja kolme pistettä. Toisella kierroksella Unkari yllätti Kreikan kotikentällään 2-1, mutta lokakuun alussa pelatussa revanssissa Kreikka nappasi Ateenassa pelatussa ottelussa 1-0 voiton ja paranteli asemiaan lohkon kakkospaikalla. Edellisessä ottelussaan Hellas joutui taipumaan Suomelle vieraskentällä, kuten yllä jo kerroimme.

Suomella on varmasti hyvät muistot Kreikan pelireissuilta, sillä edellinen vieraspeli Kreikkaa vastaan oli vuoden 2015 syyskuussa ja silloin Suomi kävi hakemassa EM-karsinnoissa kolme pistettä Kreikan vieraana. Silloin Huuhkajien sankariksi nousi Joel Pohjanpalo, joka ei tänään ole Huuhkajat-miehistössä loukkaantumisen vuoksi.

Lähtökohdat Kreikka -otteluun.

Suomen lähtökohdat Kreikkaa ja Unkaria vastaan pelattaviin vierasotteluihin eivät ole täysin optimaaliset, sillä joukkue sai huonoja uutisia heti joukkueen julkistamisen jälkeen, kun tärkeät keskikenttämiehet Rasmus Schüller ja Tim Sparv jouduttiin pudottamaan kokoonpanosta loukkaantumisten takia. Schüllerin paikkaajaksi nimettiin Joni Kauko, mutta Sparville ei löytynyt sopivaa korvaajaa ja joukkue lähtee reissuun yhden miehen vajauksella kokoonpanossa. 

Suomen tavoite reissupeleihin on varsin selkeä, sillä joukkue tarvitsee yhden pisteen kahdesta ottelusta, jotta se varmistaa nousun UEFA Nations Leaguen B-liigaan. Kreikalla on vielä teoreettiset mahdollisuudet nousta Suomen kanssa tasapisteisiin lohkon kärkipaikalle ja jopa lohkovoittoon, mutta sen pitäisi voittaa kaksi jäljellä olevaa otteluaan useammalla maalilla ja Suomen täytyis hävetä molemmat ottelut runsasmaalisesti. 

Tämä on silti periaatteessa täysin mahdollista, sillä Suomen lisäksi Kreikka kohtaa Viron kotikentällään. Jos Suomi häviää sekä Kreikalle, että Unkarille ja Kreikka voittaa Suomen lisäksi myös Viron ja lohkossa päädytään tasapisteisiin, niin sijoitus määritetään seuraavasti: 1. Pisteet; 2. Maaliero; 3. Tehdyt maalit; 4. Tehdyt vierasmaalit; 5. Voitot; 6. Vierasvoitot; 7. Fair play -pisteet; 8. UEFA:n maapisteranking.

Suomen maaliero on tällä hetkellä 5-0 (+5) ja Kreikan vastaava näyttää tällä hetkellä lukemia 3-4 (-1), joten Suomen pitäisi kärsiä molemmissa otteluissa useamman maalin tappio ja Kreikan pitäisi puolestaan murskata Suomen lisäksi myös Viro, jotta se saisi paranneltua maalieroaan. Suomi lähteekin varmasti puolustamaan omaa maaliaan aikaisemmista otteluista tutuilla taktiikalla ja pyrkii iskemään tehokkaasti vastaan tilaisuuden tullen. 

Tampereella nähdyssä ottelussa Kreikka pystyi luomaan muutamia vaarallisia hyökkäyksiä, mutta suuremmilta vaikeuksilta Huuhkajat onnistuivat välttymään. Kotikentällään Ateenan Olympiastadionilla Kreikka lyö varmasti kaiken likoon ja se tulee iskemään varmasti huomattavasti lujempaa Huuhkajien kimppuun heti alusta alkaen. Jo Ratinalla pelatussa ottelussa oli huomattavaa se, että takavuosilta tuttu tiivis puolustuspeli ei ole enää tämän päivän Kreikan suurimpia vahvuuksia vaan joukkue oli ajoittain todella suurissa vaikeuksissa keskikentällä sekä omassa päässä suomalaispelaajien kanssa. Tätä väitettä puoltavat myös neljä päästettyä maalia neljässä edellisessä pelissä. 

Kreikka on ottelussa jatkopaikkaa ajatellen pakkovoiton edessä ja se johtaa varmasti siihen, että joukkue ylihyökkää erittäin suurella todennäköisyydellä jossain vaiheessa ottelua jos tilanne pysyy maalittomana pitkään. Tämä avannee varmasti vaarallisia vastahyökkäyksiä ja maalipaikkoja myös Huuhkajille. Aikainen maali suuntaan tai toiseen avaisi ottelua entisestään.

Viafree suoratoistopalvelu näyttää ottelun maksutta sivuillaan torstaina kello 21:00 alkaen.

Kokoonpanot:

Suomella on heittää kärkeen tulikuuma Teemu Pukki, joka on ollut viime aikoina täysin pitelemättömässä vireessä vaikka kärsikin kuukausi sitten pelatussa Kreikka-ottelussa pienen loukkaantumisen. Pukki osui viime viikonloppuna kahdesti, kun Norwich City kaatoi kotiottelussaan Millwallin 4-3. 

Suomen osalta suurimmat kysymyskerkit ovat keskikentällä, josta puuttuu Rasmus Schüller sekä joukkueen kapteeni Tim Sparv. Glen Kamara on takuuvarma aloittaja Huuhkajien toisena keskikentän keskustan miehenä, mutta nähtäväksi jää kenelle Sparvin isot saappaat puolustussuuntaan Markku Kanerva antaa täytettäväksi. Sparvin poissaoloa lukuunottamatta Suomi jatkanee aiemmista otteluista tutulla kokoonpanolla.

Ennakkotietojen mukaan Kreikalla ei ole ottelussa merkittäviä poissaoloja vaan joukkue pääsee Suomen kimppuun kutakuinkin parhaalla kokoonpanollaan. 

Pelivihje: 

Suomi lähtee varmasti pelaamaan ottelua oman pään kautta ilman turhia riskejä. Sen ei tarvitse tehdä ottelussa välttämättä maaliakaan vaan Huuhkajille riittää se, että kotijoukkue pidetään nollilla. Paikkoja kuitenkin aukeaa varmasti myös Huuhkajille, sillä Kreikan on pakko pyrkiä hyökkäämään ja päästä ottelussa johtoon mahdollisimman varhain, jottei peli mene puskemiseksi. Pallonhallinta on varmasti kotijoukkueella läpi ottelun, mutta edellisen ottelun tapaan Suomi tuskin jäänee maalipaikoitta vieraissakaan. Edellisessä kotiottelussaan Kreikka kohtasi Unkarin ja silloin Kreikka piti pallonhallinnan itsellään, mutta Unkari loi ottelussa silti selvästi enemmän vaarallisia maalipaikkoja vaikka se hävisikin ottelun 1-0. Myös tämä kielii siitä, että Kreikan puolustuspelaaminen ei ole riittävällä tasolla. 

Kreikka-Unkari -ottelun kaltainen käsikirjoitus voi olla luvassa myös torstai-iltana Ateenan Olympiastadionilla, sillä Suomi tyytynee antamaan pallonhallinnan isännille ja Huuhkajat luovat omat tilanteensa nopeilla vastaiskuilla aina paikan tullen. En pidä ottelun maaliodotusarvoa Kreikan pakkovoiton takia ihan niin matalana kuin vedonlyöntimarkkina.

Ottelun paras pelikohde on tällä hetkellä William Hillin tarjoama 2,38 BTS-kohteeseen (Both team score), joka toteutunee yli neljä kertaa kymmenestä. Kreikkaa on leimannut kaikissa otteluissa ajoittain todella surkea puolustuspelaaminen, mutta kotiyleisönsä edessä se osaa myös tehdä maaleja. Suomen puolustus joutuukin tässä ottelussa koko lohkovaiheen toistaiseksi kovimpaan testiin ja uskon, että Suomen oman pään taika murtuu ja Kreikka onnistuu maalinteossa Huuhkajia vastaan.

Kreikan kehno puolustuspelaaminen ja Suomen nopeat vastaiskut avaavat laadukkaita maalipaikkoja myös Huuhkajille ja uskon vahvasti, että Suomikaan ei jää ottelussa nollille vaan Teemu Pukin tulikuuma maaliputki saa jatkoa Kreikan kustannuksella. 

Pelisuositus: 

BTS / Molemmat joukkueet tekevät maalin, 2,38 @ William Hill. (2,33 @ Coolbet)
Todennäköisyysarvio: 45%
OA: 1,07.
Kerroinraja: 2,22.

Suomen joukkue Kreikka- ja Unkari-otteluihin: 

Maalivahdit: 
Lukas Hradecky, Bayer 04 Leverkusen 
Jesse Joronen, FC København 
Anssi Jaakkola, Reading FC

Puolustajat:
Joona Toivio, BK Häcken 
Markus Halsti, Esbjerg FC 
Paulus Arajuuri, Brøndby IF 
Sauli Väisänen, FC Crotone 
Jere Uronen, KRC Genk 
Albin Granlund, Örebro SK 
Juha Pirinen, HJK 
Janne Saksela, Sparta Rotterdam 

Keskikenttä ja hyökkäys:
Glen Kamara, Dundee FC 
Joni Kauko, Esbjerg FC
Thomas Lam, PEC Zwolle 
Robert Taylor, Tromsø IL 
Simon Skrabb, IFK Norrköping 
Robin Lod, Sporting Gijon 
Pyry Soiri, Admira Wacker 
Jasse Tuominen, FK Bate Borisov 
Teemu Pukki, Norwich City FC 
Petteri Forsell, MKS Miedz Legnica 
Fredrik Jensen, FC Augsburg 
Eero Markkanen, Dalkurd FF 

Alkuperäisestä, 10. marraskuuta nimetystä joukkueesta jäävät sivuun Tim Sparv ja Rasmus Schüller.