Huuhkajat tekivät torstaina Kreikka-tappiosta huolimatta suomalaista jalkapallohistoriaa, sillä vain yhden maalin tappio Ateenan Olympiastadionilla varmisti Huuhkajien lohkovoiton C-liigassa ennen sunnuntain viimeistä Unkari-ottelua ja pelit Kansojen liigassa jatkuvat keväällä 2020 pudotuspelien merkeissä. Sitä ennen Huuhkajat kohtaavat kuitenkin lohkovaiheen viimeisessä ottelussa Budapestissa Unkarin.

Huuhkajien rintataskussa jo oleva lohkovoitto takasi Palloliitolle 2,25 miljoonan euron potin, joka koostuu 1,125 miljoona suuruisesta osallistumismaksusta C-liigaan sekä samansuuruisesta bonuksesta, joka lohkovoittajalle maksetaan C-liigassa. Samalla joukkue varmisti nousun seuraavan Kansojen liigan B-lohkoon. Tämä tietää automaattisesti myös sitä, että Suomi saa keväällä alkavissa EM-karsinnoissa kakkoskorin arvontaan ja tämä tarkoittaa sitä, että karsinnoissa vastaan ei tule niin laadukkaita joukkueita kuin kolmoskorista tulisi. 

Sunnuntaina Budapestissa käytävä Unkari-ottelu on periaatteessa panokseton Huuhkajille, sillä lohkovoitto ja paikka pudotuspeleissä on jo varmistunut, mutta pisteille olisi silti tarvetta, sillä keväällä 2020 käytävien pudotuspelien kotietu määräytyy lohkovaiheen pisteiden perusteella. Suomen lisäksi pudotuspeleissä nähdään todennäköisesti Israel, Serbia sekä Norja tai Bulgaria ja tottakai Suomi haluaisi pelata kerrasta poikki -menetelmällä käytävät ottelut kotikentällään Huuhkajat-fanien edessä.

Suomella on tällä hetkellä 12 pistettä ja kolmen pisteen voitto Unkari-ottelusta varmistaisi Suomelle kotiedun keväällä 2020 käytävien pudotuspelien välierään sekä mahdolliseen finaaliin, sillä yksikään lohkovoittaja ei pysty enää jäljellä olevissa otteluissa nousemaan 15 pisteeseen. Huuhkajissa varmasti tiedostetaan tämä tilanne ja tavoite on napata täydet pisteet Budapestista mukaan ja sitä myöten varmistaa kotietu tuleviin pudotuspeleihin. 

Lähtökohdat Unkari-otteluun:

Suomen valmistautuminen sunnuntaiseen Unkari-otteluun on pienoinen kysymysmerkki, sillä jo varmistunut lohkovoitto saattaa aiheuttaa pienen ulospuhalluksen tunteen ja jänne saattaa katketa torstaiksi äärimmilleen latautuneesta Huuhkajat-laumasta. Jo torstaisessa Kreikka-ottelussa oli havaittavissa ajoittain hermostuneisuutta ja palloa ei uskallettu välillä pitää omilla vaan siitä luovuttiin turhan helposti. Vastuksen taso toki laskee hieman sunnuntaiksi, mutta vastassa on silti erittäin iskukykyinen ja etenkin kotikentällään vaarallinen Unkari, joka kuritti etelä-naapuriamme Viroa torstaina selvin 2-0 lukemin. 

Unkari oli Viro-ottelussa kokoajan niskan päällä ja se piti ottelussa palloa yli 60 prosenttisesti. Myös maalipaikat kirjattiin isännille selvin 18-6 lukemin, joten Viro saa olla tyytyväinen, että omissa soi vain kahdesti Budapestin torstai-illassa. Unkari ampui ottelussa peräti kahdeksan kertaa Viron maalia kohti ja Suomi ei saa missään nimessä antaa yhtä paljon tilaa ja aikaa Unkarin hyökkääjille tai omissa soi takuuvarmasti. Ylipäätään Suomi saa olla sunnuntaina todella tarkkana hyökkäysvoimaisen Unkarin kanssa, joka haluaa varmasti päättä lohkovaiheen kotiyleisönsä edessä hyvään esitykseen.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen nähtiin syyskuun alussa Tampereella Ratinan Stadionilla ja silloin Suomi onnistui kaatamaan Unkarin Teemu Pukin 7. minuutilla nähdyllä maalilla. Vuoden 2016 EM-kisojen karsinnoissa Unkari onnistui voittamaan joukkueiden molemmat kohtaamiset niin vieraissa kuin kotonakin, joten aiempina vuosina Unkari on ollut monen muun joukkueen tapaan Suomelle varsin ilkeä vastus.

Kokoonpanot:

Suomi kärsi torstain Kreikka-ottelussa muutaman avainpelaajan poissaolosta ja esimerkiksi Jukka Raitalan poissaolo oikean pakin tontila näkyi selvästi koko oikean laidan pelaamisessa. Raitalaa paikannut Albin Granlund ei onnistunut tehtävässään erityisen hyvin, sillä tuloksena oli oma maali sekä keltainen kortti. Onkin mielenkiintoista nähdä saako Granlund jatkaa oikean pakin tontilla myös merkityksettömässä Unkari-ottelussa. Joni Kauko sen sijaan onnistui keskikentällä täyttämään Tim Sparvin jättämän aukon hyvin ja hänelle voi antaa puhtaat paperit Kreikka-ottelusta.

Kreikka-ottelussa Suomen puolustuslinja oli oikeaa laitaa lukuunottamatta hyvässä balanssissa, joten vasemmalla laidalla jatkanee Jere Uronen ja toppariparina nähtäneen Paulus Arajuuri sekä Joona Toivio, jotka pitivät kreikkalaishyökkääjät esimerkillisesti aisoissa torstai-iltana. Ainoa kysymysmerkki tppariparin osalta on Arajuuren pelikunto, sillä kookas toppari piti polveaan toisella puoliajalla ja hetken näytti jo siltä, että Halkian Alun kasvatti joudutaan ottamaan vaihtoon ennen päätösvihellystä. Vamman vakavuudesta ei vielä perjantaina ollut mitään tietoa, joten lähdetään siitä olettamasta, että Arajuuri nähdään kentällä myös Unkaria vastaan. 

Suomen keskikenttä toimi hyvin Kreikkaa vastaan ja oletettavasti nelikko Soiri-Kauko-Kamara-Lod jatkavat samassa koostumuksessa myös sunnuntaina Unkarin vieraana. Suomi sai luotua Kreikka-ottelussa muutaman todella vaarallisen maalipaikan, mutta Teemu Pukin yksi kehno kosketus sekä Jasse Tuomisen kaksi surkeaa viimeistelyä jättivät Suomen nollille. Pukki jatkanee kärjessä, mutta on hyvin mahdollista, että Markku ”Rive” Kanerva kokeilee Tuomisen paikalla avuksessa Petteri Forssellia tai Eero Markkasta. Oletettavasti hyän syksyn seurajoukkueessa pelannut Forssell on nokkimisjärjestyksessä Markkasen edellä, mutta toki on myös mahdollista, että työteliäs Tuominen saa jatkaa avauskokoonpanossa muutamasta epäonnistumisesta huolimatta. Muutamaa heikompaa hetkeä lukuunottamatta Tuominen teki kovasti töitä läpi ottelun, joten hän saattaa hyvinkin saada jatkaa kärjessä Pukin aisaparina. 

Pelivihje: 

Ottelun psyykkaaminen on vallitsevista lähtökohdista poikkeuksellisen hankalaa, sillä Suomen joukkueen avauskokoonpanoa ei voi tässä vaiheessa kuin arvailla. Unkari lähtenee kotiyleisönsä edessä otteluun ykkösmiehistöllä, sillä se haluaa varmasti päättää lohkovaiheen kotivoittoon. Kanerva sen sijaan saattaa antaa tässä merkityksettömässä ottelussa peliaikaa myös aiemmissa otteluissa penkille jääneille pelaajille ja se tottakai sekoittaisi hieman Suomen joukkueen aiemmissa otteluissa hyvin toiminutta pelisysteemiä. 

Toki Huuhkajissa tiedostetaan myös tulevien pudotuspelien mahdollinen kotietu, joka olisi äärimmäisen tärkeä riippumatta siitä mikä joukkue pudotuspeleissä ensimmäisenä tulee vastaan. Suomi ei siis varmasti lähde heittämään hommaa täysin lekkeriksi. Suomi lähtee otteluun varmasti tuttuun tapaan puolustuspelin kautta ja alakerran viimeisenä lukkona toimii Bayer Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky, joka takaa sen, että helppoja maaleja ei omiin kolise. 

Ottelun 1X2-kerroinasetelma on hyvin kohdallaan, sillä Unkari on kotiottelussaan hieman repaleista Suomea vastaan hieman yli neljä kertaa kymmenestä voittava suosikki. Yksi peli-idea otteluun kuitenkin tarkkojen tutkimusten jälkeen löytyi, sillä vedonlyöntijätti operaattori poistettu on hieman omilla luvuillaan total 1,5 -linjansa kanssa. Alle 1,5 maalista tarjottu kerroin 2,85 kelpaa 38%:n todennäköisyydellä pelikohteeksi tähän otteluun, sillä emme missään nimessä usko, että ottelussa nähtäneen mitään maalijuhlia. 

Pelisuositus: 

Alle 1,5 maalia, 2,85 @ operaattori poistettu.
Todennäköisyysarvio: 38%
OA: 1,08.
Kerroinraja: 2,63.

Suomen joukkue Unkari-otteluun: 

Maalivahdit: 
Lukas Hradecky, Bayer 04 Leverkusen 
Jesse Joronen, FC København 
Anssi Jaakkola, Reading FC

Puolustajat:
Joona Toivio, BK Häcken
Markus Halsti, Esbjerg FC 
Paulus Arajuuri, Brøndby IF 
Sauli Väisänen, FC Crotone 
Jere Uronen, KRC Genk 
Albin Granlund, Örebro SK 
Juha Pirinen, HJK 
Janne Saksela, Sparta Rotterdam 

Keskikenttä ja hyökkäys:
Glen Kamara, Dundee FC 
Joni Kauko, Esbjerg FC
Thomas Lam, PEC Zwolle 
Robert Taylor, Tromsø IL 
Simon Skrabb, IFK Norrköping 
Robin Lod, Sporting Gijon 
Pyry Soiri, Admira Wacker 
Jasse Tuominen, FK Bate Borisov 
Teemu Pukki, Norwich City FC 
Petteri Forsell, MKS Miedz Legnica 
Fredrik Jensen, FC Augsburg 
Eero Markkanen, Dalkurd FF