Iso-Britanniassa nähdään maan nyrkkeilyhistorian merkittävin titteliottelu viikonloppuna. 

Nyrkkeilyn ystävät pääsevät näkemään jotain ainutlaatuista lauantaina. Manchesterissa otellaan peräti neljän eri tunnistetun nyrkkeilyliiton vyöstä ja kiistattomasta alemman raskaansarjan mestarin tittelistä. Isommaksi eivät panokset voi nousta ammattilaisnyrkkeilyssä ja siksi kyseessä on yksi vuoden tärkeimmistä otteluista. 

[IBF, WBA Super, WBC, WBO] Oleksander Usyk (15-0, 11 KO) vs. Tony "The Bomber" Bellew (30-2, 20 KO)


Pystyykö Liverpoolin ylpeys ja Englannin yksi kovimmista ottelijoista tekemään historiaa lauantaina? Tämä kysymys pyörii kannattajien, median ja Tony Bellewin mielessä. Monet paikallisista asiantuntijoista ja faneista ovat antaneet pommittajalle mahdollisuuden. Pystyihän Bellew osoittamaan kriitikot vääriksi kahteen otteeseen ja tyrmäsi maineikkaan David Hayen kahdesti. 

WBC:n entinen alemman raskaansarjan mestari kohtasi tuolloin kuitenkin uransa ehtoopuolella olevan "Hayemakerin", joka ei yksinkertaisesti enää ollut oma itsensä. Kovia kokenut keho ja monen vuoden mailit mittarissa näkyivät molemmissa suorituksissa liverpoolilaista vastaan. 

Eikä Bellew itsekään ole enää nyrkkeilijän parhaassa iässä. Hän täyttää tässä kuussa 36-vuotta, mutta ei silti sovi aliarvioida sitä, mihin Bellew kehässä pystyy, vaikka ikää onkin. 

Kuten monesti aikaisemmin, Bellew tulee tässäkin ottelussa luottamaan eniten hänen voimaansa. Tililtä löytyy 20 tuntuvaa tyrmäysvoittoa ja "Bomberin" parhaimmat mahdollisuudet voittoon lepäävät hänen takakädessä, oikeassa koukussa ja alakoukuissa. Bellewin jalkatyöskentely ei ole maailmanluokkaa ja hän tykkää painostaa yksinkertaisella suoraviivaisella tyylillä vastustajat köysiin tai kulmaan ja takominen alkakoon. 

Iskujen arsenaali ei ole kaikista laajin, sarjat eivät ole kaikista näyttävimpiä, eikä iskujen volyymi ole korkealla tasolla, mutta Bellew luottaa omaan yksinkertaiseen tekemiseen koska se, faktoihin nojaten, on toistaiseksi toiminut. 

Faktoihin nojaamalla on myös sangen helppo todeta, että Oleksander Usyk on englantilaisen uran tasokkain vastus. 

Ukrainalainen on vähintään poikkeustapaus nyrkkeilyssä. Ensinnäkin hän riisti jokaisen vyön itselleen eri mestareilta, kunnes sai lopulta kiistattoman mestarin tittelin, lisäksi profiilia nosti suunnattomasti myös World Boxing Super Series -turnauksen voitto tänä vuonna. 

Nyrkkeilyssä on valitettavan usein kyseenalaisia mestaruuksia ja mestaruusotteluita, mutta tämä on kaikkea muuta. Haastajana on itsensä moneen otteen todistanut kovanaama vastaan painoluokan kiistaton kuningas. 

Usuk tuo mukanaan kehään äärettömän paljon taitoa. Ensimmäisenä silmään pistää oitis jalkatyöskentely, sillä harva alemman raskaansarjan ottelija pystyy käyttämään liikkumista yhtä paljon edukseen. Tämä näkyi todella hyvin esimerkiksi viime ottelussa Murat Gassievia vastaan, jolloin Usyk ei joutunut hirmutyrmääjän edessä vaikeuksiin kertaakaan ja näyttävin ottein dominoi täydet erät.  

Neljän liiton mestari ei ole tysonmäinen tyrmääjä, vaikka tyrmäysprosentti on silti hyväksyttävä 73, mutta Usykin vahvuudet lepäävät teknisissä sarjoissa. Hän lyö korkealla volyymillä sarjoja jokaisessa erässä ja pystyy pitämään väsyttävää tahtia yllä täydet kaksitoista erää tarpeen tullen. 

Kyseessä on teknisesti lahjakas, tarkasti lyövä, hyväkuntoinen ja säälimätön vaanija, jollaista ei olla nähty painoluokassa pitkään aikaan. 

Usyk vs. Bellew -pelivihje

Jos sinulla on rahankiilto silmissä ja uhkarohkean lastillisen verran luottoa Bellewin voittoon, niin kertoimet ovat houkuttelevia. Kuten totesimme, englantilaiset aidosti uskovat, että liverpoolilainen vie viikonlopun ottelun nimiinsä. Miten? He eivät sitä pahemmin lähde perustelemaan, mutta todennäköisin tapa, jolla Bellew voisi voittaa on tyrmäyksellä ensimmäisten erien aikana. 

Meidän jakama veikkaus ei kuitenkaan tue saarelaisten kantaa. Uskomme vahvasti, että raaka taito, sekä kunto yhdistettynä lahjakkuuteen peittoavat kovimmankin pommittajan. Usyk on selvittänyt tiensä huipulle kohtaamalla raakoja tyrmääjiä ja isoja lyöjiä. Bellew ei tuo kehään mitään uutta ukrainalaiselle, sen sijaan Usyk on Tonylle täysin ennennäkemätön haaste ja valitettavasti liian vaativa sellainen. 

Bellew on pysäytetty uransa aikana vain kerran ja suoraa tyrmäystä hän ei ole kärsinyt koskaan. Tilastojen valossa Usykin keskeytysvoitto on toki mahdollinen ja kokeilemisen veroinen, mutta todennäköisempää on silti pistevoitto. 

Pelivihje: Usyk tuomariäänin.
Kerroin: 3.00 [operaattori poistettu] 

Jätä veto sisään