Kauden kolmanneksi viimeinen F1-kilpailu ajetaan tänään sunnuntaina Meksikossa, Autódromo Hermanos Rodríguezilla. Lauantai-iltana Suomen aikaa ajetuissa aika-ajoissa nähtiin yllätys, kun viimeisellä nopealla kierroksellaan paalulle ajoi Red Bullin Daniel Ricciardo. Koko Meksikon kisaviikonloppua lauantai-iltaan asti hallinnut tallikaveri Max Verstappenin oli tyytyminen kakkossijaan 0,026 sekunnin erolla. 

Lähtökohdat Meksikon GP:hen ovat varsin selkeät. Lewis Hamiltonille riittää maailmanmestaruuden varmistamiseksi sijoitus seitsemän parhaan joukossa. MM-sarjan kakkosena olevan Sebastian Vettelin voittokaan ei estäisi britin viidettä maailmanmestaruutta. 

Mercedeksellä ei varmasti lähdetä yrittämään mitään ylimääräistä, vaan mersut tuodaan varmasti rutiinilla maaliin, Hamiltonin maailmanmestaruus varmistetaan ja valmistajien pisteitä koitetaan kerätä talteen niin paljon kuin saatavilla on. Tällä hetkellä Mercedes on 66 pistettä Ferraria edellä valmistajien pistetaulukossa.

Kisaan lisämaustetta toi se, että hieman ennakko-odotusten vastaisesti eturiviin kiilasivat molemmat Red Bullit. Verstappenin vauhti oli varmasti kaikkien F1-fanien tiedossa vapaiden harjoitusten perusteella, mutta tallikaveri Ricciardon paalupaikka oli ehdottomasti lauantain suurin yllätys. Red Bull saavutti ensi kertaa molemmat eturivin lähtöpaikat sitten vuoden 2013 Yhdysvaltojen osakilpailun. Red Bullin eturivin paikat eivät ole tuuria, sillä Mercedeksen ja Ferrarin moottoritehoetu ei ole korkean ilmanalan takia yhtä suurin kuin muilla radoilla.

Erittäin pettynyt aika-ajojen kakkossijaansa ollut Max Verstappen ei varmasti anna tallikaverilleen yhtään siimaa, vaan hän pyrkinee menemään tallikaveristaan ohi mahdollisimman nopeasti lähtövalojen sammuttua. Tämä saattaa avata seuraavista riveistä lähteville autoille mahdollisuuksia, sillä Verstappenin aggressiivinen ajotyyli sekä holtittomat ohitusyritykset aiheuttavat jatkuvasti sekaannusta F1-radoilla. 

Kolmannesta ruudusta Meksikossa starttaa Mercedeksen Lewis Hamilton, joka ei varmasti aio riskeerata mahdollista viidettä maailmanmestaruuttaan Meksikon GP:n startissa vaan britti tyytyy varmasti tarkkailemaan tilannetta taustalta ja antaa Red Bullien ratkoa ensimmäisessä kurvissa marssijärjestyksen. 

Tämä avaa varmasti ohituspaikan myös neljännestä ruudusta lähtevälle Ferrarin Sebastian Vettelille, joka pyrkii varmasti ohittamaan Hamiltonin heti ensimmäisessä kurvissa. Hamilton ei varmasti lähde puolustamaan kolmatta sijaa kovin aggressiivisesti vaan hän päästänee Vettelin suosiolla ohi jos saksalainen pääsee iskemään rinnalle startin jälkeen. 

Suomlaiskuskeille ei juurikaan annettu saumoja lauantaisissa aika-ajoissa ja Valtteri Bottaksen sekä Kimi Räikkösen oli tyytyminen kolmanteen riviin ja 5. sekä 6. lähtöruutuun.

Näin käy Meksikon GP:ssä.

Kaikki kuusi kärkikuskia lähtevät kisaan ultrapehmeillä renkailla, sillä hyperpehmeän renkaan huomattiin harjoituksissa kuluvan loppuun jo 10 kierroksen jälkeen, joten starttaaminen hyperpehmeillä renkailla tietäisi takuuvarmasti kahden pysähdyksen taktiikkaa. Ennakkotietojen mukaan kaikki kolme kärkitallia ajattavat kuskinsa Meksikon GP:stä läpi yhdellä pysähdyksellä ellei kisan aikana satu jotain poikkeuksellista, mikä avaisi hyvän sauman tehdä toinen pysähdys menettämättä sijoituksia. 

Paljon on pisteitä pelissä jo Meksikon GP:n ensimmäisessä oikealla kääntyvässä mutkassa. Verstappen pyrkii varmasti ohittamaan tallikaveri Ricciardon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja karkaamaan sen jälkeen horisonttiin. Hamilton pysyttenee tarkkailuasemissa ensimmäisessä kurvissa ja Vettel saattanee nousta kilpailun kolmanneksi jos Hamilton ei puolusta asemiaan vaan pyrkii pysymään kaukana mahdollisista kontakteista. Suomalaiskuskien rooliksi jää Meksikossa valitettavasti ajella sijoista 5-6 ja ilman muiden epäonnea suomalaiset eivät podiumille yllä. 

Luotetaan siihen, että Verstappen ei aiheuta ylimääräisiä paniikkikohtauksia Red Bullille tai tallikaverilleen ja hän onnistuu ohittamaan Ricciardon turvallisesti ja karkaa voittoon. Verstappenin vauhti on ollut niin vakuuttavaa koko viikonlopun ajan, että kaikki muu kuin hänen voittonsa on yllätys varsinkin, kun Hamilton ei varmasti lähde riskeeraamaan maailmanmestaruuttaan turhilla riskeillä. On todennäköistä että Red Bullit ajelevat kaksoisvoittoon jos kalusto kestää ja aiemmista kisoista tutut keskeytykset eivät pilaa Red Bull -kuskien tai etenkni Ricciardon kisaa, joka on kärsinyt tällä kaudella lukuisista keskeytyksistä. 

Jos Red Bullit syystä tai toisesta joutuvat keskeyttämään Meksikossa, niin Lewis Hamiltonin sijaan uskomme Sebastian Vettelin hoitavan voiton kotiin Ferrarille ja saavan hieman balsamia haavoihinsa.

Pelivihje: 

Meksikon GP:n voittaja: Max Verstappen, 2,75 @ Coolbet.
Meksikon GP: Kilpailun nopein kierros: Max Verstappen 4,00 @ Coolbet

Jätä F1-betsi Coolbetille sisään tästä!

Meksikon GP:n lähtöjärjestys:

  1. Daniel Ricciardo, Red Bull (U)
  2. Max Verstappen, Red Bull (U)
  3. Lewis Hamilton, Mercedes (U)
  4. Sebastian Vettel, Ferrari (U)
  5. Valtteri Bottas, Mercedes (U)
  6. Kimi Räikkönen, Ferrari (U)
  7. Nico Hülkenberg, Renault (H)
  8. Carlos Sainz, Renault (H)
  9. Charles Leclerc, Sauber (H)
  10. Marcus Ericsson, Sauber (H)
  11. Esteban Ocon, Force India
  12. Fernando Alonso, McLaren
  13. Sergio Perez, Force India
  14. Brendon Hartley, Toro Rosso
  15. Stoffel Vandoorne, McLaren
  16. Kevin Magnussen, Haas
  17. Lance Stroll, Williams
  18. Romain Grosjean, Haas *
  19. Sergei Sirotkin, Williams
  20. Pierre Gasly, Toro Rosso **

Suluissa lähdössä käytettävät renkaat: SS = superpehmeä, U = ultapehmeä, H = hyperpehmeä.
= Grosjeanilla kolmen lähtöruudun rangaistus edellisen kisan kolaroinnistaan.
** = Gaslylla 20 lähtöruudun rangaistus vaihdelaatikon ja moottorin osien ylimääräisistä vaihtamisista.