Suomi otti lauantaina todella maistuvan 2-0 kotivoiton Bosnia-Hertsegovinasta jalkapallon EM-karsintojen kolmannella kierroksella. Suomen avainpelaajina häärivät kaksi maalia iskenyt Teemu Pukki sekä keskikentällä uurastanut Glen Kamara. Kovin pitkiin voitonjuhliin Huuhkajilla ei ole kuitenkaan varaa, sillä EM-karsinnat jatkuvat jo tiistai-iltana kello 21:45 Suomen aikaa, kun vuorossa on vierasottelu Liechtensteinia vastaan. Liechtenstein on hävinnyt kaikki kolme ensimmäistä EM-karsintaotteluaan yhteismaalierolla 0:11, joten Suomi lähtee vieraskentästä huolimatta otteluun suursuosikkina.

Suomen jalkapallomaajoukkue teki lauantaina loppuunmyydyllä Ratinan Stadionilla sen mitä kymmenet tuhannet suomalaiset jalkapallon ystävät halusivatkin - kaatoi vaarallisen Bosnia-Hertsegovinan puhtaasti 2-0 ja paranteli roimasti asemiaan J-lohkon sarjataulukossa. Kun Kreikka hävisi samaan aikaan oman ottelunsa Italialle 0-3, niin Suomi nousi lohkon kakkospaikalle kuudella pisteellä ja on tällä hetkellä tiukasti kiinni lohkon toisessa suorassa paikassa kesällä 2020 pelattaviin jalkapallon EM-kisoihin.

Suomen päävalmentaja tuuletti villisti Teemu Pukin maalia

Suomi pääsee karsintojen 4. kierrokselle hyvistä asetelmista, sillä alla on todella maistuva 2-0 kotivoitto aina vaarallisesta Bosnia-Hertsegovinasta. Kolmen pisteen lisäksi katsojia miellytti varmasti tapa, jolla voitto tuli. Suomi puolusti läpi ottelun erittäin kurinalaisesti ja hyökkäsi vaarallisesti aina, kun paikka nopeaan vastaiskuun tuli. Pallonhallinta kirjattiin niukasti (48-52%) vieraiden hyväksi, mutta maalipaikat sen sijaan menivät Huuhkajille 13-11.

Teemu Pukki mainitsi ottelun jälkeisessä haastattelussa, että hän olisi kahden maalin sijasta voinut iskeä neljä tai viisikin osumaa ja se kertoo siitä itseluottamuksesta, jolla joukkue tällä hetkellä pelaa. Vuosien takainen anteeksi pyytely sekä häviämisen kulttuuri on poistunut joukkueesta lopullisesti ja tällä hetkellä Suomen jalkapallomaajoukkue on todella positiivisessa kierteessä. Huuhkajat on tällä hetkellä erittäin sitoutunut ja yhtenäinen joukkue, joka pystyy omilla pirteillä otteilla kaatamaan kotikentällään hyvänä päivänä jopa Euroopan suurmaita.

Vaikka kymmenestä karsintaottelusta on pelattu vasta kolme, niin Suomi on tällä hetkellä todella hyvissä asetelmissa J-lohkon kakkospaikalla kuudella pisteellä, ja jos joukkueen vire pitää, niin Suomen ensimmäinen jalkapallon arvokisapaikka voi olla lähempänä kuin koskaan. Kreikalla ja Bosnia-Hertsegovinalla on neljä pistettä. Lohkoa johtaa puolestaan Italia, joka jatkaa puhtaalla pelillä ja 9 pisteellä. Edellisistä jalkapallon MM-kisoista yllättäen karsiutunut Italia näyttääkin nyt olevan menossa vahvasti kohti EM-lopputurnausta.

J-lohkon tilanne ennen 4. karsintakierrosta:

# J-lohko Ott. V T H Maaliero Pisteet
1. Italia 3 3 0 0 11:0 9
2. Suomi 3 2 0 1 4:2 6
3. Kreikka 3 1 1 1 4:5 4
4. Bosnia & Hertsegovina 3 1 1 1 4:5 4

5.

Armenia 3 1 0 2 4:4 3
6. Liechtenstein 3 0 0 3 0:11 0


Lähtökohdat otteluun

Lähtökohdat tähän neljännen karsintakierroksen otteluun ovat selvät. Suomi on vieraskentästä huolimatta selvä suosikki tähän otteluun, sillä Liechtenstein on jalkapallon kääpiömaa, joka on hävinnyt viime vuosina lähes kaikki pelaamansa ottelut rumalla maalierolla. Viimeisen kolmen vuoden aikana Liechtenstein on pystynyt ottamaan kaksi voittoa ja nekin harjoitusottelusta Qataria vastaan (14.12.2017) sekä Kansojen liigan lohkovaiheen ottelussa Gibraltaria vastaan. Ei siis varsinaisesti kovimpia mahdollisia päänahkoja, mutta voittoja kuitenkin.

Suomen jalkapallomaajoukkueen lempinimi on Huuhkajat

Liechtensteinin EM-karsinnat ensi kesänä pelattavaan EM-lopputurnaukseen ovat alkaneet varsin odotetusti, sillä joukkue on hävinnyt karsintojen kolme ensimmäistä otteluaan yhteismaalierolla 0:11. Avauskierroksella Kreikka haki joukkueen vieraana 0-2 voiton varsin lepsun esityksen jälkeen, mutta toisella kierroksella Liechtenstein joutui todelliseen mankeliin, kun Italia murjoi joukkueen saapasmaassa peräti 6-0 lukemin. Viime lauantaina tämä jalkapallon lilliputti matkusti Armenian vieraaksi, josta tuloksena oli 3-0 vierastappio. 

Perustasoltaan Liechtenstein on J-lohkon selvästi heikoin maa, mistä kertoo jo joukkueen FIFA-ranking, joka on 182. Liechtensteinin tasosta kertoo jotain se, että rankingin viimeisenä olevan joukkueen, San Marinon ranking on 211. Liechtenstein onkin yksi koko Euroopan alueen huonoimmista jalkapallomaista jos katsotaan puhtaasti rankingia. Maan harrastajamäärät ovat todella pienet ja joukkueen kohtalona on vuodesta toiseen olla heittopussina karsinnoista tai otteluista riippumatta.

Suomi on jokaisella osa-alueella selvästi kotijoukkuetta parempi kokonaisuus ja nykyvireessään Liechtensteinin pitäisi olla kovakuntoiselle huuhkajalaumalle helppo suupala. Liechtenstein on kuitenkin osoittautunut Suomelle vaikeaksi vastustajaksi vuosien saatossa, sillä joukkueiden kolmesta aiemmasta kohtaamisesta viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomi on onnistunut voittamaan ainoastaan yhden ja kahdesti on pelattu tasan. Vuonna 2009 pelatuissa MM-karsinnoissa Suomi onnistui voittamaan kotiottelunsa 2-1, mutta joutui tyytymään vieraskentällä 1-1 tasapeliin. Kesäkuussa 2017 pelatussa harjoitusottelussa Suomi jäi jälleen 1-1 tasapeliin vieraskentällä.

Joukkueiden aiemmat keskinäiset kohtaamiset 2000-luvulla:

  • 7.6.2017 Suomi - Liechtenstein 1-1
  • 9.9.2009 Liechtenstein - Suomi 1-1
  • 6.6.2009 Suomi - Liechtenstein 2-1

Kokoonpanotietoja

Suomi joutui näihin kahteen lyhyen ajan sisään pelattavaan EM-karsintaotteluun ilman muutamaa profiilipelaajaansa, kun Thomas Lam, Fredrin Jensen sekä Roman Eremenko ovat kaikki sivussa loukkaantumisten takia. Lam ja Jensen kärsivät molemmat nilkkavammasta ja Eremenkoa läpi kevään vaivannut nivusvamma vaatii leikkaushoitoa ja taitava keskikenttämies on sivussa vielä pidemmän aikaa maajoukkuetehtävistä. 

Huuhkajien pitkäaikaispotilas Joel Pohjanpalo on sen sijaan vihdoin kuntounut mystisestä jalkavammastaan ja hänet nähtäneen myös Huuhkajien kokoonpanossa tulevissa EM-karsintaotteluissa, kun Leverkusen-hyökkääjän kunto paranee pitkäaikaisvamman jäljiltä.

Suomi pääsi tuulettamaan voittoa Bosnia-Hertsegovinasta

Suomi osoitti kuitenkin Bosnia-Hertsegovina -ottelussa, että se saa jalkeille erittäin laadukkaan kokoonpanon, joka toimii loistavasti niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin. Lauantaisessa Bosnia-Hertsegovina -ottelussa loukkaantunut Albin Granlund on pois Liechtenstein-ottelun kokoonpanosta, mutta päävalmentaja Markku Kanerva saa tiistaina jälleen jalkeille erittäin iskukykyisen aloituskokoonpanon.

Puolustuksen tukipilareina toimivat Paulus Arajuuri sekä Joona Toivio, jotka ovat todistaneet pystyvänsä painimaan huippuhyökkääjiä vastaan. Laitapuolustajista Jere Uronen ja Jukka Raitala hoitivat tonttinsa lauantaisessa ottelussa todella hyvin. Bosnia-Hertsegovina -ottelussa kentälle Albin Granlundin tilalle 38. peliminuutilla vaihdettu Jukka Raitala avannee tiistaina oikeana laitapakkina.

Keskikentällä kapellimestareina toimivat Tim Sparv sekä Glen Kamara, jotka molemmat pelasivat vahvan ottelun lauantaina. Robin Lod ja Teemu Pukki kantavat suurimman hyökkäysvastuun Huuhkaja-paidassa ja tämä kaksikko kylvänee varmasti tuhoa myös Liechtensteinin tiistai-illassa.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva on erinomainen valmentaja rakentamaan avauskokoonpanonsa vastustajan pelityylin mukaan ja on hyvin mahdollista, että joukkueen aloituskokoonpano muuttuu hieman lauantaisesta ottelusta. Suomi tuskin lähtee otteluun erityisen puolustavalla kokoonpanolla, sillä joukkue haluaa varmasti ottaa pallonhallinan sekä pelin rytmityksen omiin käsiin ja pakottaa siten isännät puolustuskannalle ottelussa.

Suomen joukkueen kokoonpanon kokonaisuudessaan Liechtenstein-otteluun voit katsoa artikkelin lopusta.

Liechtenstein - Suomi

Pelivihje Liechtenstein - Suomi otteluun

Kuten yllä jo kerroimme, niin Suomi lähtee otteluun suursuosikkina vieraskentästä huolimatta. Joukkueen vire ja itseluottamus ovat Bosnia-Hertsegovina -voiton jäljiltä niin hyvässä iskussa, että kaikki muu kuin vierasvoitto tästä ottelusta olisivat jättiyllätyksiä. Vaikka Liechtenstein on vuosien saatossa ollut hankala vastustaja Suomelle, niin tällä hetkellä joukkueiden kuntokäyrät osoittavat niin pahasti eri suuntiin, että Suomi on ottelussa noin kahdeksan kertaa kymmenestä voittava suosikki.

Suomi pystyi luomaan laadukasta Bosnia-Hertsegovinaa vastaan lähes kymmenkunta todella vaarallista maalipaikkaa, mutta tottakai on syytä muistaa, että osa maalipaikoista tuli vastaiskuista Suomen johtaessa ottelua, kun vieraiden pitikin yrittää tasoitusta riskillä. Suomi joutunee tällä kertaa ottamaan pallonhallinnan itselleen ja rakentamaan maalipaikkoja kymmenen miehen tiivistä puolustusta vastaan ja se saattaa tuottaa hankaluuksia.

Odotettavissa on vierasvoitto, mutta Rheinpark Stadionilla tuskin nähdään runsasmaalisia murskajaisia. Suomi iskee ottelussa tarvittavat osumat voittoon ja pitää oman maalinsa puhtaana. Suomen vähintään kahden maalin voitosta tarjottu aasialainen tasoitusveto Suomi -1,5 kertoimella 1,68 kelpaa hyvin pelikohteeksi 65% todennäköisyydellä.

Suomi lähtee ennakkosuosikkina otteluun Liechtensteinia vastaanMuistathan hyödyntää myös tarjolla olevat vedonlyöntibonukset, joilla saat boostattua pelikassaasi ennen vetojen sisään jättämistä!

Ottelua voi seurata suorana Viasat Jalkapallo kanavalta sekä Viaplay ja Viafree suoratoistopalveluista. Ottelu alkaa tiistaina 11.6. kello 21:45 Suomen aikaa.

Pelisuositus:

Liechtenstein - Suomi: (AH: -1,5) 2
1,68 @ 888sport.
Todennäköisyysarvio (1-2): 35-65%
OA: 1,09.
Kerroinraja: 1,54.

Nappaa Suomi -1,5 veto kiinni kertoimella 1,68! 

Suomen ottelut EM-karsinnoissa:

23.3. Italia-Suomi 2-0
26.3. Armenia-Suomi 0-2
8.6. Suomi-Bosnia-Hertsegovina 2-0
11.6. Liechtenstein-Suomi (klo 21.45)
5.9. Suomi-Kreikka (klo 21.45)
8.9. Suomi-Italia (klo 21.45)
12.10. Bosnia-Hertsegovina-Suomi (klo 19.00)
15.10. Suomi-Armenia (klo 21.45)
15.11 Suomi-Liechtenstein (klo 19.00)
18.11. Kreikka-Suomi (klo 21.45)

Huuhkajat Liechtensteinia vastaan:

Maalivahdit:

Lukas Hradecky (Bayer 04 Leverkusen)
Jesse Joronen (FC København)
Anssi Jaakkola (Reading FC)

Puolustajat:

Paulus Arajuuri (Brøndby IF)
Albin Granlund (Örebro SK)
Juha Pirinen (Tromsø IL)
Jukka Raitala (Montreal Impact)
Leo Väisänen (FC Den Bosch)
Sauli Väisänen (FC Crotone)
Joona Toivio (BK Häcken)
Jere Uronen (KRC Genk)

Keskikenttä ja hyökkäys:

Joni Kauko (Esbjerg fB)
Rasmus Schüller (Minnesota United)
Glen Kamara (Rangers FC)
Tim Sparv (FC Midtjylland)
Lassi Lappalainen (HJK)
Robin Lod Sporting (Gijon)
Petteri Forsell (MKS Miedz Legnica)
Pyry Soiri (FC Admira Wacker Mödling)
Robert Taylor (Tromsø IL)
Simon Skrabb (IFK Norrköping)
Teemu Pukki (Norwich City FC)
Rasmus Karjalainen (KuPS)
Benjamin Källman (Vendsyssel FF)