Suomen jalkapallomaajoukkueen eli tutummin Huuhkajien taival EM-karsinnoissa vuoden 2020 jalkapallon EM-kisoihin starttaa tulevana lauantaina Italian Udinessa, kun joukkue kohtaa Italian jalkapallomaajoukkueen, joka tunnetaan myös lempinimellä Azzurri. Pirteästi Kansojen Liigassa esiintyneet Huuhkajat ovat ison haasteen edessä Stadio Friulilla, sillä vaikka Italia on tällä hetkellä rankattu ”vasta” Euroopan 12:nneksi parhaaksi joukkueeksi, niin se on silti ehdotonta maailman eliittiä materiaaliltaan.

Suomen jalkapallomaajoukkue on liitänyt huuhkajan lailla myötätuulessa viime aikoina, sillä kaikki ottelut huomioiden Huuhkajat on hävinnyt 18 edellisestä ottelustaan vain neljä, pelannut kolmesti tasan ja voittanut peräti 11 ottelua. Toki sekaan on mahtunut muutamia harjoitusotteluita ennalta selvästi heikompia maita vastaan, mutta esimerkiksi Kansojen Liigassa viime syksynä napatut kotivoitot Kreikkaa, Unkaria ja Viroa vastaan kertovat siitä, että joukkue on kehittynyt ja peli on parantunut viime vuosina Markku Kanervan alaisuudessa.

Suomen EM-karsintaurakka on kuitenkin selvästi Kansojen Liigan vastaavaa kovempi, sillä samassa J-lohkossa Suomen kanssa pelaavat Italia, Kreikka, Armenia, Bosnia ja Hertsegovina sekä Liechtenstein. Lohko pelataan kaksinkertaisesti siten, että jokainen joukkue pelaa yhteensä 10 ottelua ja jokainen joukkue kohtaa toisensa niin kotona kuin vieraissakin. Lohkon kaksi parasta joukkuetta varmistavat paikkansa ensi vuonna pelattaviin EM-kisoihin.

ILMAINEN TARJOUS! Saat 2 riskitöntä vetoa ilmaiseksi Huuhkajien EM-karsintapeleihin!

Pystyykö Suomi haastamaan Italian?

Vaikka Suomi pelasikin todella vahvan Kansojen Liigan, nousi B-liigaan ja varmisti paikkansa UNL:n loppupeleihin, niin kaksi viimeistä vierasottelua Unkaria ja Kreikkaa vastaan nosti Huuhkajien ympärille kysymysmerkkejä. Suomi kärsi noissa otteluissa muutamista poissaoloista ja vierasottelut osoittivat sen, että Suomi tarvitsee jalkeille parhaan mahdollisen kokoonpanon, mikäli se mielii haastaa Euroopan parhaita jalkapallomaita.

Italia on perustasoltaan pari pykälää Suomea laadukkaampi kokonaisuus jokaisella osa-alueella ja sen materiaali kestää tällä hetkellä vertailun lähes mihin tahansa muuhun Euroopan huippumaahan. Vaikka se on rankattu UEFAn sivuilla tällä hetkellä vasta Euroopan 12. parhaaksi maajoukkueeksi, niin sen materiaali on niin laadukas ja leveä, että sillä voitaisiin parhaassa tapauksessa taistella niin Euroopan kuin maailmanmestaruudestakin kaiken napsahtaessa kohdilleen. Italian kokoonpanon Suomi-otteluun voit katsoa kokonaisuudessaan artikkelin lopusta.

Kuten Kansojen Liigan viimeiset vierasottelut osoittivat, niin Suomen materiaali on niin kapea, että Kanervan joukkue tarvitsee jalkeille kaikki parhaat pelaajansa, jotta se pystyy haastamaan uskottavasti Euroopan suurmaita. Suomella on niin vähän kansainvälisen huippupelaajan kriteerit täyttäviä pelaajia kokoonpanossaan, että on äärimmäisen tärkeää, että Teemu Pukin ja Paulus Arajuuren kaltaiset yksilöt ovat kunnossa, kun Huuhkajat pelaavat. Roman Eremenkon paluu Huuhkajiin varmistui keväällä, mutta Eremenkon apuja Huuhkajat joutuvat vielä odottamaan, sillä hänen kuntoutuksensa on yhä kesken ja hän palanneen kokoonpanoon, kun fyysinen kunto on saatu kansainvälisten pelien vaatimalle tasolle. Suomen kokoonpanon lauantaina pelattavaan Italia-otteluun sekä ensi tiistaina pelattavaan Armenia-otteluun voit katsoa jutun lopusta.

Italia nauttii ottelussa isoa kotietua ja kuten Kansojen Liiga osoitti, niin Suomella oli vieraskentillä suuria vaikeuksia pitää palloa ja peli kulminoitui pitkälti muutamiin vastaiskuihin. Tällä kertaa vastus on selvästi Kreikkaa ja Unkaria laadukkaampi, joten Suomi tuskin pääsee pitämään ottelussa palloa juurikaan. Markku Kanerva valmennustiimeineen on varmasti teroittanut joukkueelle tiivistä ja kurinalaista pelityyliä ja Suomen paikat - jos niitä tulee - kulminoituvat vastaiskuihin ja erikoistilanteisiin. Jo tasapelipistekin tasokasta Italiaa vastaan olisi Huuhkajille voitto tästä ensimmäisestä karsintaottelusta ja sitä Suomi lähtee varmasti tavoittelemaan.

Urheiluveikkaus.comin jalkapalloasiantuntija uskoo, että Italia on vielä toistaiseksi aivan liian iso kanto kaskessa Huuhkajille ja Azzurri ottanee kotiavauksessaan selvän 3-0 kotivoiton Suomen maajoukkueen kustannuksella. Myös historia puoltaa kotivoittoa, sillä joukkueiden kuudesta edellisestä kohtaamisesta saapasmaa on vienyt kaikki nimiinsä yhteismaalierolla 16:1.

Pelivihje Italia - Suomi -otteluun.

Kuten jo yllä kerroimme, niin emme millään usko, että Suomi pystyisi haastamaan Italian uskottavasti vieraskentällä. Italia on kaikilla osa-alueilla Suomea vähintään pykälän verran edellä ja on erittäin todennäköistä, että Italian laadukas puolustus pitää Suomen nollilla ja Azzurrin äärimmäisen tulivoimainen hyökkäyskalusto iskee vähintään 2-3 maalia Suomen verkkoon. Italian joukkue vilisee tähtipelaajia, joista Suomen joukkueessa voidaan vain haaveilla ja ilman totaalista katastrofia Italia voittanee ottelun useamman maalin erolla ilman suurempia vaikeuksia.

Italian vähintään kahden maalin voitto toteutuu yli viisi kertaa kymmenestä ja operaattori poistettu!:n sekä NetBetin tarjoama kerroin 2,02 kotijoukkueen vähintään kahden maalin voitosta aasialaisella tasoitusvedolla kelpaa hienosti pelikohteeksi otteluun.

Pelisuositus:

Italia - Suomi: (AH: -1,5) 1
2,02 @ operaattori poistettu!, NetBet.
Todennäköisyysarvio tasoitus mukaanluettuna (1-2): 54-46%.
OA: 1,09.
Kerroinraja: 1,85.

Kerroinvertailu:

Italia - Suomi

Tilastofaktaa joukkueista.

  • Joukkueet ovat kohdanneet 13 kertaa aiemmin ja Italia on voittanut otteluista 11, kerran on pelattu tasan ja Suomi on onnistunut ottamaan yhden voiton.
  • Suomen 3-2 voitto Italiasta tuli joukkueiden ensimmäisessä keskinäisessä kohtaamisessa vuonna 1912.
  • Suomi ei ole onnistunut maalinteossa viidessä edellisessä keskinäisessä kohtaamisessa.
  • Italia on Kansojen Liigan A3-lohkossa toinen. Suomi voitti oman C2-lohkonsa.

Joukkueiden (ITA-FIN) viisi edellistä kohtaamista:

  • 6. Kesäkuuta 2016: Italia - Suomi, 2-0.
  • 17. Marraskuuta 2004: Italia - Suomi, 1-0.
  • 11. Kesäkuuta 2003: Suomi - Italia, 0-2.
  • 29. Maaliskuuta 2003: Italia - Suomi, 2-0.
  • 15. Lokakuuta 1977: Italia - Suomi, 6-1.

Suomen EM-karsintalohko, lohko J:

Joukkue: FIFA rank:
Italia #18
Bosnia ja Hertsegovina #35
Kreikka #45
Suomi #59
Armenia #101
Liechtenstein #181

Suomen joukkue kahteen ensimmäiseen EM-karsintaotteluun Italiaa (23.3.) ja Armeniaa (26.3.) vastaan.

Maalivahdit:

Lukas Hradecky, Bayer 04 Leverkusen.
Jesse Joronen, FC København.
Anssi Jaakkola, Reading FC.

Puolustajat:

Paulus Arajuuri, Brøndby IF.
Albin Granlund, Örebro SK.
Juha Pirinen, Tromsø IL.
Leo Väisänen, FC Den Bosch.
Sauli Väisänen, FC Crotone.
Joona Toivio, BK Häcken.
Valtteri Moren, Waasland-Beveren.
Mikko Sumusalo, FC Honka.

Keskikenttä ja hyökkäys:

Joni Kauko, Esbjerg fB.
Rasmus Schüller, Minnesota United.
Glen Kamara, Rangers FC.
Lassi Lappalainen, HJK.
Fredrik Jensen, FC Augsburg.
Tim Sparv, FC Midtjylland.
Thomas Lam, PEC Zwolle.
Rasmus Karjalainen, KuPS.
Robert Taylor, Tromsø IL.
Pyry Soiri, FC Admira Wacker Mödling.
Robin Lod, Sporting Gijon.
Kasper Hämäläinen, Legia Warszawa.
Petteri Forsell, MKS Miedź Legnica.
Teemu Pukki, Norwich City FC.

Italian joukkue Suomi-otteluun.

Maalivahdit: 

Alessio Cragno, Cagliari.
Gianluigi Donnarumma, AC Milan.
Mattia Perin, Juventus.
Salvatore Sirigu, Torino.

Puolustajat: 

Cristiano Biraghi, Fiorentina.
Leonardo Bonucci, Juventus.
Giorgio Chiellini, Juventus. 
Alessandro Florenzi, AS Roma.
Armando Izzo, Torino. 
Gianluca Mancini, Atalanta. 
Cristiano Piccini, Valencia. 
Alessio Romagnoli, AC Milan.
Leonardo Spinazzola, Juventus.

Keskikenttäpelaajat: 

Nicolò Barella, Cagliari.
Bryan Cristante, AS Roma. 
Jorginho, Chelsea.
Stefano Sensi, Sassuolo.
Marco Verratti, Paris Saint-Germain. 
Nicolò Zaniolo, AS Roma.

Hyökkääjät: 

Federico Bernardeschi, Juventus.
Federico Chiesa, Fiorentina.
Stephan El Shaarawy, AS Roma.
Vincenzo Grifo, Freiburg.
Ciro Immobile, Lazio.
Moise Kean, Juventus.
Kevin Lasagna, Udinese. 
Leonardo Pavoletti, Cagliari.
Matteo Politano, Internazionale. 
Fabio Quagliarella, Sampdoria.