Super Bowl XLVI – Patriotsilla kalavelkoja maksamatta

06.02.2012 klo 01:30 Lucas Oil Stadium Nelonen Pro 1 & 2

Historia: Super Bowl pelataan sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä 46. kertaa ja aikojen saatossa mestaruutta on päässyt juhlimaan 20 eri seuraa. Eniten mestaruuksia on Pittsburgh Steelersillä, joka on juhlinut tapahtuman voittajana komeat kuusi kertaa.

Tämän vuotisen NFL:n loppuottelun joukkueista molemmat ovat päässeet historiansa aikana nostamaan himoittua Vince Lombardi Trophya. Patriots on valloittanut kyseisen tittelin kolmesti – kaikki 2000-luvulla Tom Bradyn johdolla. Viimeksi New England on päässyt lopettamaan kautensa mestarina vuonna 2005.

Myös New York Giants on juhlinut Super Bowlin voittoa kolmesti seurahistoriansa saatossa. Viimeisin kolahti tilille juuri Patriotsia vastaan vuonna 2008, jolloin Giants ja huikeat playoffit pelannut Eli Manning järjestivät todellisen jymy-yllätyksen. Tästä ottelusta onkin kaavailtu median taholta Patriotsin kannalta katkeran vuoden 2008 finaalin uusintaa.

Puitteet: Super Bowl XLVI käydään Lucas Oil Stadiumilla, joka on 70 000 katsojaa vetävä monitoimiareena. Koska kyseessä on halli, eivät sääolosuhteet pääse pilaamaan kauden huipennusta arvaamattomuudellaan Stadionilla on avattava katto, joka pidetään auki mikäli lämpotila on vähintään 4,5 celsiusastetta ja tuuli on puuskitainkin alle 18 metriä sekunnissa. Sääennusteiden mukaan lämpötila on aivan sulkemisrajan tuntumassa. Katon sulkemisella on lievästi nostava vaikutus ottelun kokonaispistemäärään.

Lähes itse ottelun kanssa yhtä paljon mielenkiintoa herättävä väliaikashow on tänäkin vuonna massiivinen. Pääesiintyjäksi värvättiin yksi kaikkien aikojen naisartisteista, popin kuningatar Madonna, joten räväkkä esitys on varmasti luvassa.

Asetelmat: New England sijoittui oman konferenssinsa AFC:n ykköseksi runkosarjan jälkeen rekordilla 13-3. Puolivälierissä se kukisti murskaavasti kauden sensaatiojoukkueen, Tim Tebowin johdattaman Denverin lukemin 45-10. Välierissä Baltimore piti ennakkosuosikkia ahtaalla, ja vasta Billy Cundiffin epäonnistunut potkumaaliyritys viime hetkillä päästi Patriotsin pälkähästä pistein 23-20.

Giantsille kausi on ollut yhtä selviytymistä. Heikosti alkanut urakka oli jo päättyä runkosarjaan, mutta viimeisten viikkojen kiri siivitti joukkueen lopulta postseasonin Wild Card-kierrokselle. Siellä joukkue kaatoi Atlanta Falconsin huimasti tiivistyneen puolustuksensa ansiosta 24-2 ja puolivälierissä kukistui suurin mestarisuosikki, runkosarjan ykkönen Green Bay Packers pistein 20-37. Välierissä joukkue nousi kuolemanporteilta aina voitton asti San Franciscon vieraana jatkoajan jälkeen.

Joukkueet kohtasivat tällä kaudella kertaalleen  jo runkosarjassa New Englandin kotikentällä ja tuolloin Giants onnistui järkyttämään isäntiä vierasvoitolla pistein 20-24.

Kokoonpanot: Pelinrakentajien osalta vaakakuppia on hankala kallistaa. Tom Brady jyrää tasaisella suoritusvarmuudellaan, mutta Eli Manning tuntuu yltävän tiukoissa paikoissa lähes maagisiin ratkaisuihin. Edellisessä Super Bowlissa vuonna 2008 Patriotsin hyökkäyslinja jäi pahasti Giantsin puolustuslinjan jyräämäksi viemällä ajan ja tilan heittopeliltä, mikä turhautti Bradyn. Mikäli newyorkilaiset onnistuvat jälleen samaan, on New Englandin valmennusjohdolla iso pähkinä purtavana.

Patriotsille sydämentykytyksiä aiheuttaa myös ykkösvastaanottaja Rob Gronkowskin loukkaantuminen, sillä hän on tehnyt tällä kaudella huikeat 17 touchdownia.

Giantsin aseet lepäävät hyvässä heittopuolustuksessa, ja mikäli se onnistuu pimentämään jälleen Bradyn, on voitto enemmän kuin lähellä.

Pelivalinnat:

Pelimuoto

New York Giants

New England Patriots

12

2,26

1,75

Over/Under 53

1,92

2,00

Paras pelivalinta: Under 53 pistettä 2,00

UV ennustaa: Tasainen ottelu päättyy Patriotsin eduksi pistein 27-24.