Ennakko: Super Bowl XLVII – Veljesten taistelu

03.02.2013 klo 01:00 Mercedes-Benz Superdome - New Orleans, Louisiana Nelonen Pro 1

Historiallinen ”Harbaugh Bowl”

Kaikkien aikojen 47. amerikkalaisen jalkapallon Super Bowl tulee jäämään historiaan kahden valmentajaveljeksen kohtaamisena. Baltimore-luotsi John Harbaugh kohtaa veljensä Jimin luotsaaman San Franciscon. Edellisen kerran perhesopua koeteltiin marraskuussa 2011, kun Ravens oli parempi lukemin 16-6.

Ravensille kyseinen Super Bowl on seurahistorian toinen. Edellisen kerran seura eteni finaaliin ja voittoon asti 12 vuotta sitten, jolloin ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin uransa viimeisen ammattilaispelin sunnuntaina Superdomessa pelaava Ray Lewis.

San Francisco hakee puolestaan jo historiansa kuudetta Super Bowl –titteliä, jolla se nousisi Pittsburgh Steelersin rinnalle kuuden mestaruuden kerhoon. Seuran rekordi loppuotteluissa on väkivahva, sillä se on voittanut jokaisen viidestä pelaamastaan finaalista.

 

 Puitteet: Super Bowl XLVII pelataan Mercedes-Benz Superdomessa Louisianan New Orleansissa. Kyseinen kunnia on kaupungille jo kymmenes sen historiassa, mikä on enemmänkään kuin yhdelläkään toisella paikkakunnalla. Kyseinen stadion koki valtavia tuhoja vuoden 2005 hirmumyrsky Katrinan velloessa, mutta se koki modernin kasvojenkohotuksen vuonna 2011 suoritetussa remontissa. Nykyisillään stadion vetää sisuksiinsa 76 468 innokasta jenkkifutiksen ystävää.

Yksi ottelutapahtuman mielenkiintoisimpia yksityiskohtia on ollut perinteisesti väliaikashow. Tällä kertaa paikallaolijoita ja satojen miljoonien ihmisten TV-yleisöä viihdyttävät amerikkalaisen pop-kulttuurin superstara Beyoncé. Kansallislaulun tulee esittämään soul-taivaan kirkkaimpiin tähtiin kuuluva laulajakaunotar Alicia Keys.

 

Road to Super Bowl – Baltimore

Baltimore jäi viime kaudella katkerasti ulos Super Bowlista AFC:n loppuottelussa New England Patriotsia vastaan. Tälle kaudella joukkue teki lisää satsauksia ja onnistuneiden hankinnoiden ansiosta se pääsee yrittämään sunnuntaina seurahistoriansa toista mestaruutta.

Ravens sijoittui runkosarjassa itäisen konferenssin neljännelle sijalle saldolla 10-6. Joukkueen kivijalkana on läpi kauden ollut uransa parhaan runkosarjan pelannut Joe Flacco, joka heitti ennätyslukemikseen 3 817 jaardia ja 22 touchdownia.

Pudotuspelinsä se aloitti Wild Card –kierroksella Indianapolis Coltsia vastaan kotonaan, mikä jäi Ray Lewisin uran viimeiseksi kotiotteluksi. Colts kaatui pistein 24-9. Seuraavaksi oli vuorossa voitokas vierasretki Denveriin, jossa Ravens pääsi juhlimaan voitto dramaattisten vaiheiden jälkeen. Ottelu ratkesi vasta toisella jatkoajalla Justin Tuckerin 47 jaardin potkumaaliin. AFC:n konferenssifinaalissa Baltimore sai suloisen kostonsa, kun se pääsi maksamaan viime vuoden kalavelat New Englandille tylyin lukemin 28-13.

 

Road to Super Bowl – San Fransisco

San Franciscon runkosarja päättyi läntisen konferenssin toiseen sijaan saldolla 11 voittoa, neljä tappiota ja yksi – erittäin harvinainen – tasapeli.

Hyvän runkosarjansa ansiosta 49ers vältti Wild Card –kierroksen ja eteni suoraan pudotuspelien divisioonavaiheeseen. Siellä vastaan tuli viime vuosien kestomenestyjä Green Bay Packers. Tuosta ottelusta alkoi eräänlainen tuhkimotarina, sillä varapelinrakentajasta aloittavaksi quarterbackiksi noussut Colin Kaepernick johdatti San Franciscon voittoon juoksemalla uudeksi pelinrakentajien juoksujaardien ennätykseksi 181. Pisteet kirjattiin Jim Harbaugh’n suojateille 45-31.

NFC:n konferenssifinaalissa vastaan tuli runkosarjan voittanut Atlanta Falcons, jossa 49ers ajautui nopeasti 17-0-tappioasemaan. Se nousi kuitenkin lopulta viime hetken touchdownilla 24-28-vierasvoittoon, mihin ei ole yksikään joukkue pystynyt NFL:n historiassa konferenssifinaaleissa.

 

Ottelun kulmakivet:

San Francisco nojaa NFL:n toiseksi kovimpaan puolustuskalustoon, joka päästi runkosarjassa 17,1 pistettä ottelua kohden. Tosin pudotuspeleissä joukkue päästi omaan päähänsä 27,5 pinnaa per ottelu. Kyseinen osa-alue on 49ersilla selkeästi paremmassa jamassa kuin Baltimorella, joka esitti runkosarjan 12. parasta puolustuspeliä päästäen keskimäärin 21,5 pistettä ottelua kohden.

Tämä tarkoittaa sitä, että Ravens-hyökkäyksen (lue Joe Flaccon) tulisi suoriutua kapasiteettinsa ylärajoilla, jotta se pystyisi edes unelmoimaan Super Bowl –sormuksista. Vanhan sanonnan mukaan puolustamalla voitetaan mestaruuksia. Tällä kertaa se ei kuitenkaan päde Baltimoren kohdalla, joka lähtee ratkomaan ottelua tehokkaalla ja monipuolisella hyökkäyspelillä.

Ravens oli runkosarjassa hitusen tehokkaampi juuri hyökkäyssuuntaan kuin 49ers. Baltimore latoi pisteitä 29,8 per ottelu, kun taas San Franciscon lukema oli kymmenyksen heikompi. Pelinrakentajat ovat ottelussa paljon vartijoina ja vaakakuppi kallistunee hieman Ravensin ja Flaccon eduksi. Kaepernick on pelannut hienoa kautta ja osoittanut paineensietokykynsä pudotuspelien edetessä, mutta muistetaan kuitenkin, että hän pelaa vasta uransa ensimmäistä kautta pääosin aloittavana pelinrakentajana – ja ensimmäisiä pudotuspelejään. Flacco puolestaan on jo ehtinyt marinoitua kovissa liemissä, sillä hän johdattaa Baltimore-hyökkäystä jo viidentenä vuonna peräkkäin pudotuspeleissä. Onkin mielenkiintoista nähdä miten 25-vuotiaan 49ers-pelinrakentajan kasetti kestää miljoonien katsojien valvovan silmän alla.

Henkisesti paineet ovat muutenkin San Franciscon puolella, sillä se lähtee otteluun vedonlyöntitoimistojen mukaan selkeän – noin 63% - suosikin asemassa. Käytännössä katsoen juuri 49ersilla on ottelussa ainoastaan hävittävää.

Pelimarkkinoiden pääkohteet:

Pelimuoto

San Francisco

 

Baltimore

12 (varsinainen+ja.)

1,57 operaattori poistettu

 

2,65 operaattori poistettu

Asian handicap SF -3,5

1,95 William Hill

 

1,97 operaattori poistettu

Over/Under 47 pistettä

1,95 William Hill

 

1,98 operaattori poistettu

Toimituksen valinta yön parhaaksi kohteeksi: Baltimore Ravens +3,5: 1,97 operaattori poistettu