Jalkapallon EM-kisoissa on edetty jo puolivälierävaiheeseen ja on aika puida menneen turnauksen satoa epäonnistujien muodossa. Suurmaat ovat pitäneet hyvin kutinsa – yhtä räikeää poikkeusta lukuun ottamatta.

Hollanti oli pelannut ennen näitä Puolassa ja Ukrainassa järjestettyjä EM-kisoja kuusi kertaa putkeen vähintään puolivälierissä Euroopan mestaruusturnauksessa. Vuoden 2010 MM-kisoissa joukkue pelasi yhden historiansa parhaista turnauksista sijoittumalla Espanjan jälkeen hopealle Etelä-Afrikan maisemissa, mutta vain kaksi vuotta siitä ja Oranje jäi pisteittä oman alkulohkonsa jumboksi.

Joukkueen turnaus alkoi takkuisesti, kun se hallitsi mielin määrin ottelua Tanskaa vastaan, mutta ei onnistunut viimeistelyssä. Tanska puolestaan käytti paikkansa hyväksi ja järjesteli sensaation heti turnauksen alkumetreillä. Oranssipaidat eivät tästä toipuneet missään vaiheessa, sillä muutenkin räjähdysherkkä ilmapiiri joukkueen sisällä sai vain kipinän liekkeihinsä.

Alankomaiden suurin ongelma oli joukkueen henkinen rakenne. Hyökkäyspäähän sillä oli asettaa niin laadukas ja leveä pelaajamateriaali, ettei kaikille runsaaseen peliaikaan tottuneille tähtipelaajille riittänyt tarpeeksi vastuuta. Tämä taas ajoi suuret egot vastakkain, eikä päävalmentaja Bert van Marwijkilla yksinkertaisesti ollut mahdollisuuksia pitää kaikkia lankoja käsissään. Hän joutui tekemään myönnytyksiä oman pelitapansa ja –ajatuksensa kustannuksella, mikä näkyi epästabiilina esityksenä pelikentällä.

Lopulta myönnytykset johtivat siihen, että Hollannin avauskokoonpano painottui hyökkäyssuuntaan, mitä muutenkin kompastinkiveksi arvioitu puolustusosasto ei kestänyt. Näin ollen maailman neljänneksi parhaaksi jalkapallojoukkueeksi ennen turnausta rankattu Hollanti oli auttamattomasti ulkona EM-turnauksesta ja saa kunnian olla kisojen suurin floppi.

Given teki mahdollisesta mahdottoman

Turnauksen pahiten flopannut pelaaja on – hieman yllättäen – Irlannin maalivahti Shay Given. Yllätys lienee lähinnä siinä, ettei valtaosa ihmisistä odottanut Irlannilta mitään maata mullistavaa, mutta silti yksi mies nousi anti-sankarina parrasvaloihin.

Kokenut Aston Villaa seuratasolla edustava maalivahti vei lähes jokaisessa kolmessa alkulohkon ottelussa omiltaan mahdollisuuden edes pelata voitosta. Alustavasti Irlannin piti pystyä aiheuttamaan kiusaa isommilleen, mutta tällä kertaa kiusa sattui loistavaa urheiluhenkeä osoittaneisiin saarivaltion kannattajiin.

Given oli jatkuvasti vaikeuksissa etenkin erikoistilanteissa, joiden selvittäminen näytti välillä jopa ylitsepääsemättömän vaikealta. Sijoittuminen oli vähintäänkin mitä sattuu ja reaktiotorjunnat eivät juuri irronneet puolikuntoisen ikänestorin raajoista pallojen tielle.

Yhdeksän maalia kolmessa ottelussa taakseen livauttanut veskari myönsi myös itse epäonnistuneensa turnauksessa pahoin ja harkitsevansa jopa kokonaan maajoukkueuransa päättämistä tähän turnaukseen.