20. marraskuuta potkaistaan alkuun pitkään odotettu FIFA World Cup Qatar 2022 -turnaus. Tämä joka neljäs vuosi järjestettävä, jo 92 vuotta vanha turnaus, lukeutuu maailman ehdottomasti tärkeimpiin urheilutapahtumiin, kysyttiin sitten itse kilpailun isännältä, katsojilta, pelaajilta, tai vedonlyöjiltä. 

Puolustava mestari on Ranska, mutta kilpailuun osallistuvat myös kestosuosikit Brasilia ja Saksa. World Cup kertoimien puolesta taas mustaa viittaa kantavat joukkueet, kuten Kroatia ja Tanska, ovat aina myös analyysin arvoisia kokoonpanoja. 

Nämä World Cup karkelot tarjoavat vedonlyöjille useita mielenkiintoisia vinkkeleitä, jotka ovat uniikkeja juuri tähän turnaukseen, joten katsastellaan seuraavaksi oppaassamme tarkemmin, mitä tulevan pitää, ja katsotaan tietysti myös parhaat World Cup 2022 vedonlyöntikertoimet. 

Turnauksen formaatti, historiaa ja Qatar 2022 

Qatar 2022 on historiallinen turnaus jo lähtökohtaisesti siinä mielessä, että kyseessä on ensimmäinen Arabimaailmassa järjestettävä sellainen. Jo heti voidaan ottaa harkintaan, kuinka erityisen kuumat Qatarin olosuhteet tulevat vaikuttamaan pelaajien kuntoon, tottumuksiin ja pelivireeseen. 

Normaalisti myös turnaus järjestetään kesällä, mutta tällä kertaa palloa potkitaan keskellä suurliigojen kautta – johtuen juuri Qatarin kesän kuumuudesta. Täten myös turnausaika on kutistettu 29 päivään. 

Tämä aikaikkuna on vaikuttanut luonnollisesti myös osallistuviin pelaajiin: Tietyt loukkaantumiset hetki ennen World Cup 2022 -kisoja ovat evänneet pääsyjä epäonnekkaimmilta pelaajilta. 

FIFA World Cup Qatar 2022 tulee olemaan viimeinen jalkapallon maailmanmestaruusturnaus, johon osallistuu 32 joukkuetta; joukkuemäärä kasvaa jatkossa 48 joukkueen saldoon. 

Joukkueet ovat karsiutuneet omien alueidensa karsintaturnausten kautta tapahtumaan. Täten esimerkiksi kisoihin ei päässyt tällä erää mukaan Italia, mutta taas Saudi-Arabia, Ecuador, Etelä-Korea ja Kanada lukeutuvat osallistujiin. Enemmän altavastaajia kuitenkin tarkoittaa, että World Cup kertoimet ja eri kohdemahdollisuudet myös kasvavat. 

Lohkovaiheessa jokainen joukkue pelaa kaksi kierrosta oman lohkon kolmea muuta vastaa, eli yhteensä kuusi ottelua per joukkue. Näiden ottelukierrosten jälkeen kaksi parasta (eli yhteensä 16) etenee pudotuspeleihin, jonka jälkeen suora yhden ottelun eliminaatio päättää lopullisen finaaliparin. 

Finaali pelataan 18. joulukuuta kello 17:00 suomenaikaa. 

Vedonlyönti World Cup 2022 turnauksessa 

World Cup tarjoaa monipuolisia vetomarketteja vedonlyönnistä kiinnostuneille. Voimme ottaa pidemmän tähtäimen vetoja, kuten yksinkertainen ja aina yhtä suosittu turnausvetovoitto, tai esimerkiksi veikata turnauksen maalikuningasta.  

On myös suosittua lyödä vetoa jokaisen lohkon lohkovaiheesta eteneviä joukkueita. 

Kaikki vedonlyönti perustuu kuitenkin yksittäisiin ottelupareihin. World Cup kertoimet eivät kuitenkaan aina välttämättä nouse taivaisiin, jos veikataan esimerkiksi Brasilian voittoa lohkovaiheessa Senegalia vastaan. Tällöin voidaan ottaa käyttöön erilaiset tasoitusvedot, joilla saadaan nostettua World Cup kertoimia. 

Seuraavaksi muutamia esimerkkejä suosituista World Cup -vedoista: 

Otteluveto – Tämä veto toimii yksinkertaisella 1x2-formaatilla, eli lyödään vetoa joukkueen voittajasta, tai tasapelistä. 

Tulosveto – Tulosveto toimii samankaltaisesti 1x2-vetoon verrattaessa, mutta vedonlyöjän tarvitsee tietää tarkka lopputulos. Tarjoaa luonnollisesti otteluvetoon nähden paremmat kertoimet. 

Tasoitusveto – Jalkapallossa tehdään vähemmän maaleja esimerkiksi jääkiekkoon verrattuna, täten tasoitusakselit usein liikkuvat 0.5–2 maalin paikkeilla. Esimerkki: Brasilia -3.5 veto Senegalia vastaan tarkoittaa, että veto voittaa, mikäli Ranska voitta ottelun vähintään neljällä maalilla.  

Yli/alle – Yli/alle vedossa veikataan ottelun kokonaismaalimäärää. Vedonlyöntisivusto tarjoaa numeron, ja pelaaja lyö vetoa joko sen yli tai alle. Vaihtoehtoja on siis aina tasan kaksi. 

Turnausvedot eli ”Futures” – Nämä pitkäaikaisvedot eivät ole kertoimiltaan staattisia, vaan kertoimet päivittyvät turnauksen edetessä. Parhaat World Cup kertoimet usein saadaankin, mikäli veikataan mustaa hevosta voittamaan jo ennen turnauksen aloitusta. 

Erikoisvedot eli ”Props” – Tämä vedonlyöntimarketti on monipuolisin kaikista, ja se voi kohdistua lukuisiin erilaisiin pelitapahtumiin. Jos uskot esimerkiksi, että tietty Argentiinan pelaaja ottaa ottelussa punaisen kortin, voit lyödä siitä vetoa. Muita esimerkkejä: Voittomarginaali, ensimmäisen maalin aika, oman maalin teko, ensimmäisen puoliajan kulmat yhteensä tai koti/vierasjoukkueelle. Käytännössä World Cup kertoimet löytyvät kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, joita pystyt kuvittelemaan. 

Seuraavaksi hyviä yleisvinkkejä, joita pitää mielessä eritoten, mitä tulee World Cup vedonlyöntiin ja World Cup kertoimiin: 

  • Jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa ei käytännössä ole seuratason kotijoukkue-etua (kotijoukkue voittaa noin 60 % otteluistaan). Isäntäjoukkue Qatar saa luonnollisesti pientä buustia otteluihinsa, joskin joukkue on muuten turnauksen heittopussi. Kuumat olosuhteet taas tulevat vaikuttamaan eri tavoin pelaajien esiintymisiin. Kenties esimerkiksi Etelä-Amerikan ja Afrikan joukkueet saavat pientä etua Euroopan jätteihin verrattuna? 

  • World Cup tarjoaa hyvin mielenkiintoisia mahdollisuuksia yllätyksiin, sillä joukkueet, vaikka nimellisesti ovatkin paremmat, eivät ole harjoitelleet yhdessä kovin kauaa, etenkään 2022-vuoden editiossa. 

  • Koko turnauksen erikoisluonteinen atmosfääri tarjoaa potentiaalia mahtaviin altavastaajahakuihin. 

  • Ymmärrä jokainen ottelupari taktisella tasolla: Mitkä ovat joukkueiden lähtökohdat jokaiseen yksittäiseen otteluun? Tietyissä tapauksissa joukkue ei lähtökohtaisesti edes pyri voittamaan ottelua, vaan laittaa jarrut päälle, tai säästelee parhaita pelaajiaan. 

  • World Cup kertoimet, etenkin turnausvoittajatasolla on parasta laittaa kiinni jo ennen kuin itse turnaus lähtee käyntiin. Nämä kertoimet päivittyvät jokaisen ottelun jälkeen. 

Kuinka lyödä vetoa 2022 FIFA World Cup Qatar turnaukseen? Lohkovoittajat, yksittäiset pelaajapalkinnot (Esimerkiksi Golden Ball, Golden Glove, Golden Boot, turnauksen paras nuori pelaaja), pudotuspeleihin yltävät joukkueet? Nämä ovat kaikki mahtavia vedonlyöntimarketteja kovilla World Cup kertoimilla, ja tarjoamme niihin vastaukset sivustollamme! 

Kaikkien aikojen menestyneimmät joukkueet & kuuluisat pelaajat 

Joukkuetasolla, kun mietitään tämän vuoden World Cup kisoja, ovat kestomenestyjät Brasilia (5 mestaruutta) ja Saksa (4 mestaruutta) luonnollisesti jokaisen mielessä. Argentiina on voittanut kilpailun kahteen otteeseen, ja kun kyseessä on Messin viimeinen osallistuminen kyseiseen turnaukseen, on tässäkin hyvin mielenkiintoinen vaihtoehto. 

Puolustava maailmanmestari Ranska on niin ikään aina hyvä vaihtoehto, vaikkei joukkue ole viime aikoina näyttänyt yhtä vakuuttavalta, kuin neljä vuotta sitten. 

Kun taas mietitään World Cup kertoimia, joukkueet kuten Kroatia, Tanska ja Belgia puolestaan tarjoavat hyviä turnausvoittajakohteita, verrattuna esimerkiksi Englantiin tai Espanjaan. 

World Cup on tarjonnut historiallisesti merkittäviä jalkapalloiluhetkiä, ja tiettyjä legendaarisia kilpailupareja on muodostunut: Meksiko vastaan USA, Brasilia vastaan Argentiina, Saksa vastaan Hollanti ja Espanja vastaan Portugali ovat käytännössä kaikki koko maita ja niiden kansoja liikuttavia otteluita. 

Historiasta löytyy myös useita legendaarisia finaalitaisteluita. Esimerkiksi 1950-vuoden Rio De Janeirossa pelattua MM-finaalia seurasi paikan päällä noin 173,000 katsojaa. Uruguay kuitenkin hiljensi paikallisyleisön voittamalla ottelun lopulta 2–1. Kyseessä oli kuitenkin erikoinen turnaus monelta osin, sillä Euroopan monet maat olivat tuolloin edelleen toisen maailmansodan vaikeassa jälkipyykissä. 

Yksilötasolla taas kautta historian menestynein jalkapalloilija maajoukkuetasolla on varmastikin Brasilian Pelé, joka voitti turnauksen urallaan kolmesti (1958, 1962 ja 1970). Tämä on melko uskomaton suoritus – pelataanhan turnaus vain kerran neljässä vuodessa. Kaveri on edelleen Brasilian historian kovin maalipyssy: 77 maalia 92 ottelussa. 

Brasilian sambajalkopalloilu on kuitenkin jo historian havinaa, ja laji on kehittynyt siitä huomattavasti organisoidumpaan suuntaan. Modernit legendat kuten Messi ja Ronaldo havittelevat varmasti vielä uran kaunista kruunausta. 

UKK 

1. Kuinka World Cup tasoitusvedot toimivat? 

Ota valitsemasi ottelupari ensin tutkailuun, ja mieti tämän jälkeen, kuinka monella maalilla tietty joukkue voittaa. Esimerkiksi Brasilialle tasoitus -3.0 tarkoittaa, että vedon kannalta ottelu alkaa Brasilian kolmen maalin negaatioasemasta. Brasilian on siis voitettava yli kolmella maalilla vedon kannalta. 

2. Mitkä ovat joukkueiden eri World Cup kertoimet turnausvoittoon? 

Nämä ”outright winners” kertoimet vaihtelevat tietysti sivustoittain, mutta yleiskuva on helppo saada: Brasilia, Argentiina ja Ranska ovat lähtökohtaiset ennakkosuosikit, kun taas suurimmat World Cup kertoimet saadaan Costa Ricalle, Saudi-Arabialle ja Iranille. 

3. Kuinka lyödä vetoa World Cup 2022 turnauksessa? 

Ensin sinun on löydettävä pelipaikka, joka tarjoaa kattavat World Cup kohteet ja marketit. Tämän jälkeen suosittelemme tutkimaan esimerkiksi meidän World Cup -otteluanalyysejä, ja muita vetovinkkejä. Täten saat mielenkiintoisimmat World Cup 2022 kertoimet esille.