Alle 20-vuotiaiden MM-kisat alkavat tänään Kanadan Saskatchewanissa ja mukana on tukku suurlupauksia. Urheiluveikkaus.com teki yhteenvedon kisojen lahjakkaimmista pelaajista ja joukkueidensa luottomiehistä.

Turnaukseen osallistuu kymmenen maata ja joukkueet on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. Suomi pelaa turnauksen B-lohkossa. Suomen seurana B-lohkossa on mm. Ruotsi ja Venäjä.

Kisojen suurin ennakkosuosikki on kisojen isäntämaa Kanada, vaikka joukkueesta jää pois tukku loistavia nuoria. Kanada antaa tasoitusta muille mm. Steven Stamkosin, Michael Del Zotton, John Tavaresin, Matt Duchenen, Evander Kanen ja Ryan O’Reillyn muodossa. Yllämainitut herrat pelaavat jo NHL:ssä ja organisaatiot eivät halunneet päästää nuoria huippujaan edustamaan maitaan. Muita mitalisuosikkeja ovat Venäjä, Ruotsi ja USA. Myös Suomella on mahdollisuudet mitaleille kovasta alkulohkosta huolimatta. Latvian ja Itävallan tavoitteena on lähinnä sarjapaikan säilyttäminen korkeimmalla tasolla.

Turnauksen lohkojako ja otteluohjelma:

A-lohko:

 • Kanada
 • Slovakia
 • USA
 • Latvia
 • Sveitsi

B-lohko:

 • Ruotsi
 • Venäjä
 • Tshekki
 • Suomi
 • Itävalta

A-lohkon alkusarja:

26.12. Latvia - Kanada 26.12. Slovakia - USA 27.12. USA - Sveitsi 27.12. Slovakia - Latvia 28.12. Kanada - Sveitsi 29.12. Latvia - USA 29.12. Kanada - Slovakia 30.12. Sveitsi - Latvia 31.12. Sveitsi - Slovakia 31.12. USA - Kanada

B-lohkon alkusarja:

26.12. Tshekki - Ruotsi 26.12. Venäjä - Itävalta 27.12. Itävalta - Ruotsi 27.12. Tshekki - Suomi 28.12. Suomi - Venäjä 29.12. Itävalta - Tshekki 29.12. Ruotsi - Venäjä 30.12. Suomi - Itävalta 31.12. Ruotsi - Suomi 31.12. Venäjä - Tshekki

Puolivälierät

3. tammikuuta A2 - B33. tammikuuta B2 - A3

Välierät

4. tammikuuta A1 - B2/A34. tammikuuta B1 - A2/B3

Sijoitusottelu sijat 5-6 ja pronssiottelu

5. tammikuuta

Finaali

6. tammikuuta

Karsintasarjan lohkojako ja otteluohjelma:

A4 B4 A5 B5

2. tammikuuta A4 - B52. tammikuuta B4 - A5 2. tammikuuta A4 - B4 2. tammikuuta A5 - B5

Seuraa heitä:

 • Suomi
Mikael Granlund
SM-liiga, Helsingin IFK
Suomikiekon kirkkain lupaus pitkiin aikoihin. Riitautui Oulun Kärppien kanssa viime keväänä, pakkasi laukun ja muutti Stadin valoihin. Otti suuret saappaat kovassa HIFK-miehistössä ja johtaa SM-liigan tulokkaiden pistepörssiä, vaikka on pelannut yhdeksän ottelua toisena olevaa Sami Vatasta vähemmän. Omaa poikkeuksellisen hyvän pelisilmän ja sijoittuu kaukalossa koko ajan oikein. Parhaimmillaan kiekon kanssa tasakentällisin ja ylivoimalla. Viime vuonna valittiin samoihin kisoihin vain 16-vuotiaana. Henkisesti ja fyysisesti vuoden vanhempi ja vahvempi. Yksi Suomen johtavista pelaajista ja pelaa varmasti isoja minuutteja ottelusta toiseen. Pieni koko saattaa haitata huippuälykkään sentterin pelaamista pienessä kaukalossa.
 

 

Toni Rajala
WHL, Brandon Wheat Kings
Rajala nousi viime vuoden alle 18-vuotiaiden kisoissa suuren kansan tietoisuuteen. Rajala voitti koko kisojen pistepörssin kisojen uudella piste-ennätyksellä 10+9=19. Aiempi ennätys oli muuan Alexander Ovechkinin tekemä. Suomen joukkueessa pronssia voittanut Rajala valittiin myös kisojen tähdistökentälliseen ja koko kisojen parhaaksi hyökkääjäksi. Siirtyi kesällä Edmontonin varaamana Kanadan WHL-junioriliigaan. Rajala on naputellut 29:ssä WHL-ottelussa tehot 14+16=30. Pieni koko Granlundin tapaan vaikeuttaa pelaamista, mutta alkukausi WHL-liigassa varmasti auttanut sopeutumaan pieneen kaukaloon ja fyysiseen peliin. Tämä tuulennopea laituri on Granlundin ohella yksi Suomen joukkueen ratkaisupelaajista.
 

 

Sami Vatanen
SM-liiga, JYP
Vielä viime kaudella A-junnujen SM-liigaa pelannut Vatanen vakuutti JYPin valmennusjohdon alkusyksyn harjoitusotteluissa iskemällä hurjat tehot. Sai paikan liigamiehistöstä ja on osoittanut olevansa vastuun arvoinen. Noussut syksyn aikana SM-liigan tähtipuolustajiin. Kiekon kanssa poikkeuksellisen lahjakas ja tekee jatkuvasti oikeita ratkaisuja. Pelisilmä on puolustajalle loistavalla tasolla ja laukaus on pienestä koosta huolimatta todella tulinen. Oli kesän NHL-varaustilaisuuden kovakuntoisin pelaaja painoonsa nähden. Pienestä koosta huolimatta ei pelkää fyysistäkään peliä. Ajoittain vaikeuksissa omassa päässä satakiloisten vastustajien kanssa. Puolustuksen ehdoton johtohahmo ja ylivoiman ykköspyssy.
 
 • Kanada
Taylor Hall
OHL, Windsor Spitfires

Monet kiekkoasiantuntijat ovat povanneet Hallista NHL:n seuraavaa supertähteä. Tämä röyhkeä kanukki on mättänyt kahdella edellisellä kaudella Windsor Spitfiren paidassa 174 (83+91) pistettä 126:ssa ottelussa. Tällä kaudella tehoja on syntynyt 34:ssä ottelussa 59 (26+33) pistettä. Hall olisi varattu NHL:ään jo viime kesän varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella, jos se olisi ollut iän puolesta mahdollista. Voitti viime vuonna OHL-liigan playoffeissa MVP-palkinnon, eli oli koko pudotuspelien tärkein pelaaja. Hallin vahvuuksia on luistelu ja laukaus. Nuori kanadalainen ei myöskään pelkää fyysistä peliä. Tämä 84-kiloinen laituri on ehdottomasti tulevaisuuden NHL-tähti ja Kanadan ehkä tärkein yksittäinen pelaaja kisoissa.

 
 • Venäjä
Nikita Filatov
KHL, TsSKA Moskova
Filatov varattiin ensimmäisenä eurooppalaisena ja kaikkiaan kuudentena pelaajana viime kesän NHL-varaustilaisuudessa. Pelasi syksyllä NHL:ssä 13 ottelua tehoilla 2+0 ja siirtyi kovan kohun saattelemana kesken kauden KHL-liigaan TsSKA Moskovan riveihin. Tehnyt 12 KHL-ottelussa tehot 5+9=14 ja tahti ei ole hiipumaan päin. Filatov iski viime vuoden kisoissa tehot 8+3=11 seitsemässä ottelussa ja valloitti pistepörssin neljännen sijan. Äärimmäisen taitava ja nopea rightin puolelta ampuva hyökkääjä. Omaa kovan vedon, jota tullaan käyttämään ylivoimissa ja tasakentällisin. Tottunut KHL-liigan nopeuteen ja taitotasoon ja saattaa olla täysin pitelemätön tulevissa kisoissa. Jos venäläisnuorukaisen asenne on oikea, on tulevaisuuden rooli NHL-tähti.
 
 • USA
Cam Fowler
OHL, Windsor Spitfires
Kanadalaisen Taylor Hallin seurakaveri OHL-liigan Windsor Spitfirestä. Tämän puolustajan uskotaan haastavan Hall ensi kesän ykkösvarauksesta puhuttaessa. On varmasti ensimmäisenä varattava puolustaja ensi kesän draftissa, ellei ihmeitä tapahdu. Äärimmäisen taitava luistelija ja loistava pelisilmä. Pelaa harvoin itseään tilanteista ulos, vaikka tukee paljon hyökkäyksiä. Ylivoimalla varmasti turnauksen paras viivamies ja kovan laukauksen ansiosta tulee tekemään pisteitä paljon. Tämä 183-senttinen ja 86-kiloinen jenkkipakki ei ole kova maalintekijä, mutta hyvän pelisilmän ansiosta järjestää muille paljon paikkoja. Tehnyt OHL-liigassa tällä kaudella 32 ottelussa hurjat 40 (3+37) pistettä. USA:n joukkueen ehdottomia tähtiä ja pelaa varmasti isot minuutit tähtipaitojen takalinjoilla.
 • Ruotsi
Jacob Markström
Elitserien, Brynäs
Koko turnauksen paras maalivahti seisoo Ruotsin maalilla. 19-vuotias Markström siirtyi Brynäs IF:n riveihin jo 16-vuotiaana. Pelasi kaudella 2007-08 Brynäsin Elitserienjoukkueen maalissa karsintasarjassa ja on sen jälkeen vakiinnuttanut paikkansa Elitserienissä. Tällä hetkellä yksi sarjan parhaimpia maalivahteja. Florida Panthers varasi Markströmin viime kesän varaustilaisuuden toisen kierroksen ensimmäisenä varauksena. Edustanut Ruotsia myös Euro Hockey Tourin turnauksessa. Torjui Ruotsille hopeaa viime vuoden U20-kisoissa ja valittiin koko kisojen parhaaksi maalivahdiksi. Isokokoinen Markström on ehdottomasti tulevaisuuden huippuvahti, joka vakiinnuttaa paikkansa NHL:ssä lähivuosina. Ruotsin ehdottomasti tärkein yksittäinen pelaaja, jonka mukana Tre Kronor nousee tai kaatuu.
 
 • Tshekki
Michal Jordan
OHL, Plymouth Whalers
Tshekin joukkueesta ei suuria tulevaisuuden tähtiä löydy, mutta yksi mies nousee ylitse muiden. Jo kolmansiin nuorten kisoihin matkaava Jordan kuuluu OHL-liigan parhaimpiin puolustajiin ja miehen tulevaisuus siintää NHL:ssä. Kokenut Jordan toimii joukkueensa kapteenina ja näyttää omalla esimerkillään muille mallia. Jordan on naputellut OHL-liigassa pelaamissaan 148 ottelussa 91 (26+65) pistettä. 19-vuotias tshekkipuolustaja ei myöskään kaihda kovaa peliä ja suojelee oman maalin edustaa erittäin tunnollisesti. Tulee pelaamaan valtavat peliminuutit Tshekkien takalinjoilla. Valmentajan luottomies jonka voi heittää kentälle tilanteessa, kuin tilanteessa.
 • Slovakia
Tomas Tatar
AHL, Grand Rapids Griffins
Viime vuonna jääkiekkokansaa pirteillä esityksillä ihastuttanut U20-Slovakia tuskin toistaa viime vuoden sensaatiomaista nelossijaa. Joukkueen kantavia voimia viime vuonna oli Tomas Tatar ja maalivahti Jaroslav Janus, joka on kuitenkin jo yli-ikäinen tämän vuoden kisoihin. NHL-organisaatio Detroit Red Wings päästi AHL-seura Grand Rapid Griffinsissä pelavan Tatarin edustamaan maataan tämän vuoden kisoihin. Tatar on naputellut AHL:ssä pelaamassaan 22 ottelusa mukavat 17 (8+9) pistettä. Tatar on hyvin peliälukeva sentteri, joka järjestelee ketjukavereille huippupaikkoja, mutta viimeistelee tarvittaessa itsekin kovalla prosentilla. Slovakian joukkueen selvä ykkössentteri, joka tulee pelaamaan kovia minuutteja niin tasakentällisillä pelattaessa kuin ylivoimillakin.