Jalkapallon EM-kisojen tarina alkaa vuodesta 1960, kun Euroopan Jalkapalloliitto UEFA päätti järjestää maanosan mestaruusturnauksen ensimmäistä kertaa. EURO 2020 on 16. EM-lopputurnaus, ja EM-kisojen historiassa vain Saksa, Espanja ja Ranska ovat voittaneet mestaruuden useammin kuin yhden kerran.

1960: Neuvostoliitto ensimmäinen mestari

Uefan järjestämät historian ensimmäiset EM-kisat järjestettiin Pariisissa neljän joukkueen lopputurnauksena. Lopputurnaukseen karsi kaikkiaan 17 maata, ja karsinnat pelattiin kaksiosaisina cup-otteluina. Pohjoismaista mukana olivat Norja ja Tanska. Neuvostoliiton oli määrä pelata viimeisessä karsintaottelussaan Espanjaa vastaan, mutta Espanjan kenraali Franco boikotoi Espanjan matkustamista Neuvostoliittoon ja näin Espanja joutui luovuttamaan.

Neljän joukkueen lopputurnauksessa pelasivat isäntämaa Ranska, Jugoslavia, Tshekkoslovakia ja Neuvostoliitto. Finaalissa Lev Jashin oli mies paikallaan Neuvostoliiton maalissa, kun maa voitti Jugoslavian jatkoajan jälkeen 2–1.

Mestari: Neuvostoliitto

1964: Mestariksi Francon silmien alla

Espanjassa järjestettyyn lopputurnaukseen karsi 29 maata, mutta Kreikka luovutti, kun se ei suostunut pelaamaan Albaniaa vastaan. Lopputurnaukseen pääsivät isäntämaan lisäksi Tanska, Unkari ja hallitseva mestari Neuvostoliitto.

Finaali pelattiin Santiago Bernabeulla lähes 80 000 ihmisen edessä. Neljä vuotta aiemmin kenraali Franco oli boikotoinut Neuvostoliittoa vastaan, mutta nyt Franco oli itse katsomossa, kun maat kohtasivat Madridissa.

Ottelun ratkaisijaksi nousi vikkeläkinttuinen Marcelo, jonka puskumaali vain kuusi minuuttia ennen loppua toi Espanjalle mestaruuden kotiyleisön edessä.

Mestari: Espanja

1968: Italia uusintaottelun jälkeen mestariksi

Kolmas EM-turnaus toi mukanaan muutoksia. Karsintavaihe pelattiin ensimmäistä kertaa lohkomuotoisena ja järjestäjämaa päätettiin vasta karsintojen jälkeen. Kaikkiaan 31 maata oli mukana karsinnoissa, myös Suomi ensimmäistä kertaa. Suomi jäi lohkonsa viimeiseksi kahdella pisteellä, kun se pelasi tasapelit Itävallan ja Kreikan kanssa. Suomi teki karsintojen kuudessa ottelussa 4 maalia, joista Juhani Peltonen teki 3.

Suomen lohkosta finaaliin meni Neuvostoliitto ja muut finaalimaat olivat Italia, Englanti ja Jugoslavia. Niinpä neljän joukkueen finaaliturnaus päätettiin järjestää Italiassa.

Isäntämaa Italia eteni finaaliin dramaattisesti arvalla. Välierä Neuvostoliittoa vastaan päättyi maalittomana ja kapteeni Giacino Facchetti valitsi kolikosta oikean puolen. Toisessa välierässä hallitseva maailmanmestari Englanti taipui yllättäen Jugoslavialle 0–1. Englanti otti lopulta EM-pronssia.

Finaalissa riitti myös draamaa. Italian ja Jugoslavian välinen ottelu päättyi jatkoajankin jälkeen tasan 1–1, joten UEFA päätti järjestää uusintaottelun kaksi päivää myöhemmin. Italia sai loukkaantuneen Gianni Rivan takaisin kokoonpanoon, ja Riva sekä Pietro Anastasi toivat maaleillaan Italialle mestaruuden.

Mestari: Italia

1972: Länsi-Saksa dominoi

Neljän maan finaaliturnaukseen etenivät Belgia, Neuvostoliitto, Länsi-Saksa ja Unkari. Kisapaikaksi valittiin Belgia.

Suomi oli pahasti alakynnessä EM-karsinnoissa. Ainoa piste tuli avausottelussa Tšekkoslovakiaa vastaan ja Matti Paatelaisen tasoitusmaalia jäi Suomen ainoaksi koko karsinnoissa.

Länsi-Saksalla oli ryhmä täynnä huippupelaajia. Kapteeni Franz Beckenbauer pelasi liberona ja hänen edessään pelasivat mm. Günter Netzer, Uli Hoeness, Gerd Müller ja Jupp Heynckes. Kun maalissa pelasi legendaarinen Sepp Maier, oli Länsi-Saksa selkeä suosikki. Finaalipaikka irtosi Gerd Müllerin maaleilla Belgiaa vastaan.

Finaalissa Länsi-Saksa oli ylivoimainen. Müller osui jälleen kahdesti, kun Länsi-Saksa voitti ensimmäisen Euroopan mestaruutensa 3-0-voitolla Neuvostoliitosta.

Mestari: Länsi-Saksa

1976: Panenkan rankkari

Vuoden 1976 EM-kisoihin karsi 32 maata, ja Suomi arvottiin kovaan lohkoon. Hollanti eteni lohkovoittoon, Puola oli kakkonen ja Italia vasta kolmas. Suomi sai yhden pisteen, kun se pelasi maalittoman tasapelin Italiaa vastaan Stadio Olimpicolla.

Jugoslaviassa järjestetty finaaliturnaus oli monella tapaa unohtumaton. Kaikki neljä ottelua meni jatkoajalle, ja finaali jopa rankkarikisaan asti. Välierissä Hollannin Johan Neeskens ja William van Hanegem ajettiin kentältä, kun Tšekkoslovakia käytti jatkoajalla miesylivoimansa hyödykseen ja eteni finaaliin. Toisessa välierässä isäntämaa Jugoslavia taipui Gerd Müllerin tulivoimaa vastaan ja Länsi-Saksa oli matkalla toiseen peräkkäiseen mestaruuteensa.

Belgradissa pelatussa finaalissa Tšekkoslovakia pelasi loistavasti. Länsi-Saksa tasoitti tilanteeksi 2–2 vasta pelin viimeisellä minuutilla ja ottelu eteni jatkoajan jälkeen rangaistuspotkukilpailuun. Tšekkoslovakian mestaruuden sinetöi Antonio Panenka kuuluisalla chipillään.  

Mestari: Tšekkoslovakia

1980: Belgian taistelu ei riittänyt

Vuoden 1980 EM-kisat laajennettiin 8 joukkueen lopputurnaukseksi. Turnaus oli myös ensimmäinen kerta, kun isäntämaa pääsi mukaan lopputurnaukseen ilman karsintoja.

Karsinnat menivät Suomelta hyvin, vaikka etukäteen lohkoa arveltiin vaikeaksi. Neuvostoliiton kultakausi oli kuitenkin ohi ja maa jäi Suomen taakse lohkojumboksi. Suomi aloitti karsinnat kahdella upealla voitolla Kreikasta ja Unkarista, kun Atik Ismail taiteili kahdessa ottelussa kolme maalia. Musertava 1–8-tappio Kreikkaa vastaan romutti kuitenkin haaveet lohkovoitosta ja Kreikka eteni ensimmäistä kertaa lopputurnaukseen.

Italiassa järjestetty 8 maan finaali pelattiin ilman välieriä, joten lohkovoittajat etenivät suoraan loppuotteluun. Finaali käytiin Länsi-Saksan ja Belgian välillä. Länsi-Saksan sankariksi nousi Horst Hrubesch, joka teki 2–1-voittomaalin kaksi minuuttia ennen päätösvihellystä. Länsi-Saksa voitti näin ensimmäisenä maana Euroopan mestaruuden toisen kerran kisan historiassa.

Mestari: Länsi-Saksa

1984: Platinin magiikkaa

Vuoden 1984 EM-kisapaikaksi valittiin yksimielisesti Ranska ja lopputurnaus pelattiin aiemman tapaan kahdeksan maan kesken. Suomessa EM-karsinnat eivät kiinnostaneet, sillä lohkovoittaja Portugalia vastaan Olympiastadionilla oli vain reilut 3000 katsojaa.

Lopputurnauksessa isäntämaa Ranska hoiti lohkovaiheen tyylillä ja eteni puhtaalla pelillä välieriin. Muut välierämaat olivat Tanska, Espanja ja Portugali. Länsi-Saksa jäi tylysti ulos mitalipeleistä, kun se hävisi Espanjalle viime sekunnin maalilla.

Ranskan sankariksi lopputurnauksessa nousi Michel Platini, joka teki jatkoajalla voittomaalin Portugalia vastaan välierissä. Toisessa välierässä Tanska oli lähellä jättiyllätystä, mutta taipui lopulta Espanjalle vasta rankkarikisan jälkeen.

Finaalissa Platini jatkoi upeita esityksiään ja kotiyleisön riemuksi Les Bleus kukisti Espanjan 2–0. Platini teki lopputurnauksessa peräti 9 maalia ja valittiin luonnollisesti kisojen parhaaksi pelaajaksi.

Mestari: Ranska

1988: Van Bastenin unelmamaali finaalissa

Länsi-Saksassa järjestetyissä kisoissa tehtiin paljon ennätyksiä: ei yhtään punaista korttia, ei yhtään maalitonta tasapeliä eikä yksikään pudotuspeliottelu mennyt jatkoajalle. Isäntämaa oli kisojen ylivoimainen suosikki, mutta Länsi-Saksa taipui välierissä Hollannille.

Hollanti olikin kisojen väriläiskä, vaikka se hävisikin lohko-ottelussa Neuvostoliitolle. Oranssipaidat saivat kuitenkin revanssin Neuvostoliitosta finaalissa. Marco van Bastenin volleymaali Rinat Dasayevin selän taakse on edelleen yksi EM-kisojen kauneimmista maaleista. Hollanti juhli 2–0-voitolla Euroopan mestaruutta ensimmäisen kerran maan historiassa.

Mestari: Hollanti

1992: Tanska takaportin kautta mestariksi

Eurooppa oli myllerryksessä 1990-luvun alussa, ja poliittinen ilmapiiri vaikutti myös Ruotsissa järjestettäviin EM-kisoihin. Jugoslavia suljettiin viime hetkellä kisoista ja Tanska sai pikakutsun kahdeksan maan kisoihin. Tanska oli samassa lohkossa Ruotsin, Ranskan ja Englannin kanssa.

Tanskan jatkopaikka varmistui 2–1-voitolla Ranskasta. Niinpä Ranska ja yllättäen myös Englanti jäivät rannalle, ja mitalipeleihin eteni Tanskan ohella isäntämaa Ruotsi. Toinen lohko meni odotusten mukaan, kun Saksa sekä Hollanti menivät välieriin.

Isäntämaa Ruotsi hyytyi Saksan käsittelyssä, mutta Tanska eteni finaaliin kukistamalla rangaistuspotkukisan jälkeen Hollannin. Tanska nappasi lopulta hämmästyttävästi Euroopan mestaruuden, kun se voitti John Jensenin ja Kim Vilfortin maaleilla Saksan.

Mestari: Tanska

1996: Jalkapallo tuli kotiin

Tasan 30 vuotta Englannin maailmanmestaruuden jälkeen maa sai isännöidä EM-kisat. Englanti julistikin itsevarmansa itsensä suosikiksi, mutta sen taru päättyi karusti välierissä Saksaa vastaan.

UEFA päätti laajentaa lopputurnauksen 16 joukkueeseen ja EM-turnauksen debytantteja oli kaikkiaan neljä: Sveitsi, Kroatia, Bulgaria ja Turkki. Suomi keräsi EM-karsinnoissa 15 pistettä, mutta jäi lohkossaan neljänneksi.

Lohkovaiheen suurin yllätys oli Italian putoaminen jatkopeleistä. Tšekki oli kisojen suurin yllättäjä, kun se voitti Portugalin sekä Ranskan ja eteni loppuotteluun Saksaa vastaan.

Finaalissa ratkaisua ei saatu varsinaisella peliajalla, joten FIFAn lanseeraama kultainen maali toi mestaruuden Saksalle. Oliver Bierhoff oli Saksan sankari ja maa juhli Euroopan mestaruutta täpötäydellä Wembleyllä.

Mestari: Saksa

2000: Ranska myös Euroopan paras

Ensimmäistä kertaa EM-kisojen historiassa kisaisännyys jaettiin kahden maan kesken. Niinpä Hollanti ja Belgia pääsivät suoraan lopputurnaukseen.

EM-karsinnoissa Suomen lohkossa Saksa eteni vakuuttavasti lohkovoittoon ja Turkki oli kakkonen. Suomi nappasi hienon vierasvoiton Turkista, mutta 10 pistettä riitti vasta kolmanteen sijaan.

Lopputurnauksessa nähtiin suuria yllätyksiä. Saksalle kisat olivat katastrofi, sillä se jäi lohkonsa jumboksi. Myös Englanti ja toinen isäntämaista Belgia putosivat jatkosta. Portugali oli loistovireessä, mutta sen matka pysähtyi välierissä Zinedine Zidanen unelmamaaliin.

Finaalissa hallitseva maailmanmestari Ranska kohtasi Italian. Sylvain Wiltordin maali viimeisellä sekunnilla vei pelin jatkoajalle, ja David Trezeguetin kultainen maali toi Ranskalle myös Euroopan mestaruuden.

Mestari: Ranska

2004: Kreikka yllätti

Portugali isännöi vuoden 2004 kisoja ja kotijoukkue olikin yksi turnauksen suosikeista. Avaustappio Kreikkaa vastaan shokkihoitoa kotiyleisölle, mutta Portugali eteni lohkostaan jatkopeleihin. Saksan alamäki jatkui ja maa jäi toisen kerran peräkkäin lohkovaiheeseen. Myös Italia ja Espanja jäivät ulos jatkopeleistä.

Portugali piti kannattajiaan jännityksessä, kun se eteni välieriin rangaistuspotkukilpailun jälkeen Englantia vastaan. Välierissä Portugali kaatoi Hollannin ja se oli ylivoimainen suosikki finaalissa kisojen yllättäjäjoukkue Kreikkaa vastaan.

Kreikan valmentaja Otto Rehhagel toi kisoihin puolustusvoittoisen Kreikan, jonka peli oli tehokasta. Finaalissa Kreikka riisui Portugalin aseista ja iski vastahyökkäyksillä. Yksi sen harvoista hyökkäyksistä tuotti tulosta ja Kreikka juhli kaikkien yllätykseksi Euroopan mestaruutta.

Mestari: Kreikka

2008: Espanjan valtakausi alkoi

Toisen kerran EM-kisojen historiassa kisaisännyys jaettiin kahden maan kesken, kun Itävalta ja Sveitsi saivat kunnian järjestää kisat. Suomi taisteli EM-kisapaikasta aina viimeiseen otteluun saakka, mutta lohkon viimeinen ottelu Portugalia vastaan vieraskentällä päättyi 0–0, ja lohkokakkosen paikka jäi kolmen pisteen päähän.

Espanjassa oli odotettu arvokisamenestystä pitkään ja lohkovaiheessa maa eteni vakuuttavasti jatkopeleihin. Ranska oli sen sijaan paha pettymys eikä se voittanut lohkossaan yhtään ottelua.

Välieriin selviytyi kaksi yllätysmaata. Turkki taisteli jopa finaalipaikasta, mutta Philipp Lahmin viime hetken maali vei Saksan loppuotteluun. Turkin ohella Venäjä oli kisojen yllättäjä, kun se oli pudottanut Hollannin mitalipeleistä. Espanja murskasi kuitenkin Venäjän kultahaaveet vakuuttavalla 3–0-voitolla välierissä.

Espanjan pitkä odotus arvokisavoitosta päättyi, kun se voitti loppuottelussa Saksan Fernando Torresin maalilla. Espanjan kultainen sukupolvi eteni kaksi vuotta myöhemmin maailmanmestariksi.

Mestari: Espanja

2012: Italia musertui finaalissa

Hallitseva maailmanmestari Espanja oli suursuosikki Ukrainassa ja Puolassa järjestetyissä kisoissa. Eikä Espanja pettänyt vaan eteni vakuuttavasti finaaliin, vaikka joutuikin välierissä tiukoille Portugalin kanssa.

Lohkovaihe ei tarjonnut suuria yllätyksiä, ainoastaan Hollanti epäonnistui totaalisesti eikä voittanut otteluakaan.

Välieriin selviytyivät neljä suurta: Portugali, Espanja, Saksa ja Italia. Naapurimaat Espanja ja Portugali kohtasivat välierässä, jonka Espanja voitti vastan rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Toisessa välierässä Mario Balotelli vei kahdella maalillaan Italian finaaliin Saksaa vastaan.

Finaali oli Espanjan täydellisyyttä. Italia musertui täysin Espanjan syöttökoneen myllyssä ja 4–0-lukema ei jättänyt epäselväksi, kuka oli Euroopan paras jalkapallomaa.

Mestari: Espanja

2016: Portugali juhli vihdoin

UEFA laajensi EM-lopputurnauksen 24 maahan, joten Islanti, Pohjois-Irlanti, Wales, Albania ja Slovakia pelasivat ensimmäistä kertaa lopputurnauksessa. Karsintojen suurin yllätys oli Hollannin putoaminen kisoista.

Pudotuspeleihin pääsi 16 maata ja Islanti pudotti Englannin jatkosta maalein 2–1. Myös hallitsevan mestarin Espanjan taival katkesi, kun Ranska otti 2-0-voiton. Kisojen ylivoimaisesti suurin yllätys oli Walesin välieräpaikka. Välierissä Portugali oli kuitenkin liian vahva, ja Portugalin finaalivastustaja oli isäntämaa Ranska.

Loppuottelussa ei hienouksia nähty ja ottelu eteni maalittomana jatkoajalle. Portugalin sankariksi nousi vaihtopelaaja Eder, jonka maali toi Portugalille kauan kaivatun Euroopan mestaruuden.

Mestari: Portugali