Tanska takaportin kautta voittoon

Tanskan tarina vuoden 1992 EM-kisoissa on edelleen kuin jalkapallon satukirjasta. Vain muutama päivä ennen EM-lopputurnausta pelaajille soitettiin, että Tanska oli saanut paikan EM-turnaukseen. Kuukautta myöhemmin joukkue juhli Euroopan mestaruutta. Tanskan käsittämätön menestystarina on poikinut elokuvia, tv-sarjoja ja lukuisia kirjoja.

Tanska oli sijoittunut EM-karsintalohkossaan toiseksi Jugoslavian jälkeen. Poliittinen kaaos ja sisällissota jylläsi Jugoslaviassa, ja UEFA teki kovan päätöksen sulkiessaan Jugoslavian EM-lopputurnauksesta. Tilalle soitettiin lohkokakkonen Tanska, joka oli toki valmis taisteluun, vaikkakin hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Tanskalla oli 1990-luvun alussa hyvä joukkue, ja omassa karsintalohkossaan se voitti mm. Jugoslavian. Siitä huolimatta Tanskan ei odotettu pääsevän jatkoon lohkosta, jossa pelasivat sen lisäksi Englanti, Ranska ja isäntämaa Ruotsi.

Avausottelussaan Tanska pelasi Englannin kanssa tasan ja hävisi sen jälkeen Ruotsille. Yllätysvoitto Ranskasta toi Tanskalle kuitenkin välieräpaikan ja kisojen ensimmäinen sensaatio oli valmis. Ruotsi ja Tanska painelivat välieriin, Englanti ja Ranska passitettiin kotiin.

Hallitseva Euroopan mestari Hollanti oli Tanskan välierävastus ja peli oli viihdyttävä ja jännittävä. Jatkoajankin jälkeen tilanne oli 2-2, ja finaalipaikka ratkaistiin rangaistuspotkukilpailulla. Peter Schmeichel torjui Marco van Bastenin vedon ja Tanskan satutarina jatkui vielä yhdellä luvulla.

Tanska oli siis kaatanut välierissä Euroopan mestarin, mutta finaalissa vastaan tuli maailmanmestari. Saksan peli oli kuitenkin puolustusvoittoista, kun se torjui libero-systeemillä Tanskan hyökkäykset. John ’Faxe’ Jensenin kaukoveto yllätti Bodo Illgnerin, ja Tanskan avausmaalin jälkeen Saksan oli hyökättävä. Tanska puolusti urheasti ja 11 minuuttia ennen loppua Kim Vilfort laukaisi vastahyökkäyksen päätteeksi Tanskan toisen maalin. Richard Møller-Nielsen oli johdattanut Tanskan Euroopan mestariksi.

Kreikan mestaruus – anti-jalkapallon voitto

Kreikan tarina vuoden 2004 Euroopan mestariksi alkoi kolme vuotta aiemmin. Kreikan jalkapalloliitto päätti nimetä saksalaisen Otto Rehhagelin päävalmentajakseen ja pikkuhiljaa maajoukkueen tulokset paranivat. Rehhagelin filosofia oli ’maajoukkue on kaikki kaikessa’ , eli pelaajien oli jätettävä seurat kakkoseksi ja aina keskityttävä täysillä maaotteluihin.

Karsinta vuoden 2004 kisoihin oli Kreikalta vakuuttava. Se ei hävinnyt 15 otteluun ja Rehhagel oli löytänyt tiiviin ryhmän, jonka pelasi tiiviisti, yhtenäisesti ja ennen kaikkea suurella sydämellä. Vaikka EM-karsinta meni Kreikalta lähes täydellisesti, ei kukaan jaksanut uskoa maan mahdollisuuksiin itse lopputurnauksessa.

Mutta kun Kreikka kukisti avausottelussaan isäntämaa Portugalin 2-1, päät alkoivat kääntyä. Voittoa seurasi tasapeli Espanjaa vastaan ja vaikka Kreikka hävisi Venäjälle 1-2, jatkopaikka varmistui Espanjan nenän edestä. Kreikka oli edennyt puolivälieriin puolustusvoittoisella taktiikalla, joidenkin mielestä jopa tylsällä taktiikalla.

Puolivälierissä Kreikka riisui Ranskan täysin aseista. Ranskan tähtisikermä Zidane, Henry, Lizarazu ja kumppanit olivat hämillään. Giourkas Seitaridis vartioi Henryn pimentoon ja Angelos Charisteas kävi tekemässä ottelun ainoan maalin.

Ennen välierää Tshekkiä vastaan harva halusi Kreikan voittoa. Brittilehti The Guardian totesi Kreikan olevan ”ainoa altavastaaja, jonka fanit haluavat häviävän.”  Vaan eipä Kreikka hävinnyt. Traianos Dellas teki jatkoajan avauspuolikkaalla 1–0-maalin, joka jäi EM-historian ainoaksi ”hopeiseksi maaliksi”. Peli päättyi 105 minuutin jälkeen ja Kreikka oli uskomattomasti finaalissa.

EM-turnaus päättyi samaan otteluun kuin se alkoi. Avausottelussa Kreikka oli voittanut isäntämaa Portugalin ja nyt maat kohtasivat finaalissa  Lissabonin Estadio de Luzilla. Kreikka oli kliininen, se ei hyökännyt kuin tarvittaessa ja keskittyi puolustamaan omaa maalia.  Lähes 15 000-päinen fanijoukko ei kuitenkaan piitannut moisesta, ja kun Angelos Charisteas teki ottelun ainoan maalin, yksi Euroopan jalkapallohistorian suurimmista yllätyksistä oli valmis.

Islannin ihme kaatoi Englannin

Islanti oli sulattanut jalkapallofanien sydämet tulisieluisilla taistelullaan vuoden 2016 EM-turnauksessa. Se oli edennyt lohkostaan pudotuspeleihin ilman tappiota. Avausottelussa Islanti pelasi tasan Portugalin kanssa, ja lohkon päätösottelussa Itävalta kaatui dramaattisesti viime sekunnin maalilla. Islannin viikingit halusivat kuitenkin lisää, mutta pudotuspelien avauspelissä vastaan tuli Englanti.

Tappio Islannille oli Englannille kansallinen häpeä. Totuuden nimissä Englanti pelasi surkeasti ja Islanti käyttikin Englannin huonouden hyväkseen. Wayne Rooney onnistui rankkarissa jo alkuminuuteilla, mutta Ragnar Sigurdsson tasoitti pelin lähes välittömästi. Islannin tukena oli valtava viikinkikannatus, jonka taputukset kaikuivat ympäri Nizzan katuja. Islannin sankariksi nousi Kolbeinn Sigthorsson, jonka voittomaalilla Islanti eteni puolivälieriin ja päätti Englannin matkan EM-turnauksessa.