MM-kilpailut ovat aivan kulman takana ja meidän on aika tehdä syväanalyysi kaikista kahdeksasta lohkosta. Vaikka vuoden 2022 turnauksessa ei ole varsinaista ”Kuoleman lohkoa”, suurin osa lohkoista vaikuttaa hieman vaikeammin ennustettavilta, kuin yleensä, sillä toiseksi ja kolmanneksi arvioitujen joukkueiden välinen ero taidossa on suhteellisen pieni. Tämän vuoksi arvioimme lohkovoittajien todennäköisyyksiä ja joukkueiden todennäköisyyksiä selviytyä 16 parhaan joukkoon. Katsotaan, löydämmekö joitakin aliarvioituja joukkueita, joilla on realistiset mahdollisuudet selviytyä lohkovaiheesta jatkoon! 

Katsaus lohko A:n todennäköisyyksiin 

A-lohkon joukkueet ovat isäntämaa Qatar, Ecuador, Senegal sekä Alankomaat. Näistä maista Alankomaat on ennakkoon selvä ennakkosuosikki voittamaan lohkon. Alankomaat on tunnettu menestyjä MM-kilpailuissa, selviydyttään kolme kertaa finaaliin ja voitettuaan näiden kolmen hopean lisäksi myös yhden pronssin. Monissa arvioissa kisojen ensikertalainen eli Qatar on sijoitettu lohkon jumboksi, mutta me uskomme, että kotietu siivittää Qatarin yllättävän hyvään tulokseen, eikä lohkojumbon paikka ole missään tapauksessa kirkossa kuulutettu. 

Alankomaat voittaa lohkon erittäin todennäköisesti, mutta toisena joukkueena jatkoon voi mennä aivan hyvin Qatarkin, vaikka Senegal ja Ecuador etukäteen sitä vahvempia ovatkin. 

Valintamme lohko A:n voittajaksi 

Alankomaat on jokaiselta osa-alueelta lohkon paras joukkue. Alankomaiden tähtipelaajiin kuuluvat puolustaja Virgil Van Dijk, hyökkääjä Memphis Depay ja keskikenttäpelaaja Frankie De Jong. Joukkueen aloittavana maalivahtina toimii näillä näkymin vanhemmalla iällä huipputason löytänyt Remko Pasveer. 

Valintamme lohko A:n voittajaksi: Alankomaat 

Katsaus lohko B:n todennäköisyyksiin 

Lohko B:ssä mukana on jalkapallon emämaa Englanti, joka päätti edelliset EM-kisat karvaaseen finaalitappioon Italialle aina rangaistuspotkukilpailuun asti venyneessä ottelussa. Se onkin selvä ennakkosuosikki lohkossa, jonka muut jäsenet ovat Yhdysvallat, Wales ja Iran. Englanti on yleensä esiintynyt vahvasti selvänä ennakkosuosikkina, mutta lohkon kakkossija on täysin avoin. Iran on ennakkoon lohkon altavastaaja, mutta se on erittäin yllätysvalmiina haastamaan lohkon kakkospaikasta. 

Valintamme lohko B:n voittajaksi 

Englanti ei ole voittanut arvoturnausta vuoden 1966 jälkeen ja voi hyvin olla, että tähän tilastoon ei tule muutosta myöskään näissä kisoissa. Sen sijaan oman alkulohkonsa voittajaksi se kaiken järjen mukaan yltää, vaikka täysin puhdas peli saattaa olla liian korkean kannon takana. Englannin tähtipelaajiin kuuluvat Tottenhamin kärkipelaaja Harry Kane sekä Manchester Cityn kaksikko Phil Foden ja Jack Grealish. 

Valintamme lohko B:n voittajaksi: Englanti 

Katsaus lohko C:n todennäköisyyksiin 

Lohko C:ssä mukana on seitsemänkertaisen Ballon D’Or -voittaja Lionel Messin tähdittämä Argentiina. Se onkin selvä ennakkosuosikki, mutta kovan haasteen heittävät Robert Lewandowskin Puola, sekä aina vaarallinen Meksiko, joka on selvinnyt MM-kilpailuissa alkulohkosta jatkoon jo 7 kertaa peräkkäin. Saudi-Arabialle ei tässä alkulohkossa ole luvassa muuta kuin kiusaajan rooli, joka onkin heille käynyt valitettavan tutuksi vuoden 1994 kisojen jälkeen. Meksiko ja Puola kohtaavat heti lohkon avauskierroksella ja toinen jatkoonmenijä voi hyvinkin ratketa käytännössä jo siinä. 

Valintamme lohko C:n voittajaksi 

Vaikka Puola ja Meksiko ovat kovia joukkueita, ei 35 tappiottoman ottelun putkessa olevaa Argentiinaa voi syrjäyttää lohkovoittajaa veikatessa. Lionel Messin nerokkuus yksin luo riittävästi maalipaikkoja lohkovoittoon, eikä ympäröivä materiaalikaan heikko ole. Messin lisäksi joukkueen tähtipelaajiin kuuluvat mainio maalivahti Emiliano Martinez, Messin aisapari Angel Di Maria sekä tehokas kärkipelaaja Lautaro Martinez. 

Valintamme lohko C:n voittajaksi: Argentiina 

Katsaus lohko D:n todennäköisyyksiin 

Lohko D:ssä mukana on hallitseva maailmanmestari Ranska, EM-välieriin yltänyt Tanska sekä Australia ja Tunisia. Ennakkoon tämä lohko vaikuttaa selvimmältä jatkoonmenijöiden suhteen, sillä niin kovia lohkon eurooppalaiset maat ovat. Australia ja Tunisia taistelevat tasapäisesti lohkon 3. sijasta. Vuoden 1998 jälkeen hallitseva maailmanmestari on jäänyt alkulohkoon viisistä MM-kisoista neljä kertaa, mutta on vaikea uskoa, että Ranska liittyy tällä kertaa tämän kirouksen uhreihin. 

Valintamme lohko D:n voittajaksi 

Yleisesti Ranskaa pidetään lohkon selvänä ennakkosuosikkina, mutta me uskomme tässä lohkossa pieneen yllätykseen. Ranskalla on kaksi erittäin kipeää poissaoloa, kun sekä N’Golo Kanté, että Paul Pogba joutuvat jättämään kisat väliin loukkaantumisen vuoksi. Tanskalla on tasainen materiaali, joka on Euroopan ehdotonta huippua sekä maalin suulla Kasper Schmeichel. EM-kisoissa Tanska eteni välieriin asti ja myös näissä kisoissa on varteenotettava ehdokas menemään pitkälle. 

Valintamme lohko D:n voittajaksi: Tanska 

Katsaus lohko E:n todennäköisyyksiin 

E-lohkossa mukana on kaksi todellista jättiläistä, Espanja ja Saksa, molemmat ovat viime aikoina lievästi epäonnistuneet suurissa kisoissa, mutta kuuluvat aina kisojen suosikkeihin. Näiden lisäksi lohkossa on mukana yllätysvalmis Japani ja tällä kertaa todennäköisesti sivuosaan jäävä Costa Rica. Saksassa on valmennus vaihtunut, joten on mielenkiintoista nähdä, mihin joukkue yltää. Japania ei kannata aliarvioida ja Saksalla onkin täysi työ palata edellisten MM-kisojen pettymyksen jälkeen pudotuspeleihin. 

Valintamme lohko E:n voittajaksi 

Espanja on materiaaliltaan vahvempi kuin Saksa ja lievä ennakkosuosikki lohkovoittajaksi. Keskinäinen ottelu voi hyvinkin päättyä tasapeliin, mutta Saksa on alttiimpi pistemenetyksiin muita lohkon joukkueita vastaan. Espanjan tähtipelaajia ovat Pedri, Jordi Alba ja Rodri. 

Valintamme lohko E:n voittajaksi: Espanja 

Katsaus lohko F:n todennäköisyyksiin 

F-lohkossa mukana on hallitseva MM-hopeamitalisti Kroatia sekä hallitseva MM-pronssimitalisti Belgia. Tämän lisäksi lohkossa mukana ovat pirteät Marokko ja Kanada, joten tämä lohko on H-lohkon ohella kaikkein lähimpänä klassista kuolemanlohkoa. Ennakkosuosikkien taso taitaa kuitenkin olla liian kova, että jatkoonpääsijöistä tulisi jännitysnäytelmä ja Marokko ja Kanada jäävät taistelemaan kolmossijasta. 

Valintamme lohko F:n voittajaksi 

Lohkon voitosta tullaan käymään todella kova kilpailu ja ei olisi ihme, vaikka Belgia ja Kroatia nähtäisiin taas molemmat aina mitalipeleissä asti. Belgian kultainen sukupolvi ei ole vielä arvoturnausta voittanut ja nyt alkavat olemaan viimeiset mahdollisuudet käsillä, joten uskomme sen nappaavan lohkovoiton Kroatian edestä. Belgian tähtipelaajia ovat Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois sekä Romelu Lukaku. 

Valintamme lohko F:n voittajaksi: Belgia 

Katsaus lohko G:n todennäköisyyksiin 

G-lohkoa tähdittää MM-kisahistorian menestyksekkäin maa, Brasilia. Kovia haastajia ovat aina vaarallinen Sveitsi, ailahteleva Serbia sekä Kamerun. Brasilian perustaso on niin kova, että jatkoonpääsyn ei pitäisi olla vaarassa, mutta lohkovoiton osalta Sveitsi voi asettaa kovan haasteen mikäli peli lähtee rullaamaan. Serbialla ja Kamerunilla on myös omat mahdollisuutensa jatkoon. 

Valintamme lohko G:n voittajaksi 

Brasilia on yleensä ollut alkulohkossa erittäin vahva ja nytkään ei yhtä pistemenetystä enempää ole luvassa. Pudotuspelivaiheessa kisojen suurimman ennakkosuosikin taso vasta mitataan toden teolla. Brasilian tähtipelaajiin kuuluvat Neymar, Marquinhos sekä maalivahtikaksikko Alisson-Ederson. 

Valintamme lohko G:n voittajaksi: Brasilia 

Katsaus lohko H:n todennäköisyyksiin 

Lohko H on ehkä lähimpänä kuolemanlohkoa. Mukana ovat kestomenestyjät Portugali ja Uruguay sekä Afrikan ja Aasian ehkä vahvimmat joukkueet Ghana ja Etelä-Korea. Erityistä mielenkiintoa luo Uruguayn ja Luis Suarezin sekä Ghanan kohtaaminen. Vuonna 2010:hän Uruguay pudotti Ghanan dramaattisten vaiheiden jälkeen. Minkään joukkueen jatkoonmeno tästä lohkosta ei olisi varsinaisesti yllätys, mutta Portugalin perustason pitäisi riittää joka tapauksessa jatkoon. 

Valintamme lohko H:n voittajaksi 

Vaikka Cristiano Ronaldo ei ole tällä kaudella ollut entisensä, on Portugali materiaaliltaan tässä ympäripyöreässä lohkossa vahvin. Uruguay alkaa ukkoutua ja Ghanan ja Etelä-Korean perustaso ei ole yhtä kova. Toinen jatkoonpääsijä sen sijaan voi olla mikä vain. Portugalin tähtipelaajia ovat Cristiano Ronaldo, Ruben Dias ja Bernardo Silva. 

Valintamme lohko H:n voittajaksi: Portugali 

Usein kysytyt kysymykset: 

Miksi Italia ei ole mukana MM-kilpailuissa? 

Neljän MM-kullan Italia ei onnistunut selviytymään karsinnoista tällä kertaa mukaan kilpailuihin ja missaa siis toiset MM-kilpailut peräkkäin. 

Miten alkulohkot pelataan? 

Lohkon jokainen joukkue kohtaa toisensa, eli kaikille kertyy kolme ottelua. Sijoitukset ratkaistaan ensisijaisesti pisteiden ja toissijaisesti koko lohkon maalieron perusteella.