Jalkapallon MM kisat 2018 starttaavat kesäkuussa ja yksi kisakaupungeista on Uralvuorten keskiosassa sijaitseva Jekaterinburg (Екатеринбу́рг), joka aiemmalta nimeltään on Sverdlovsk. Jalkapallon maailmanmestaruus kisoissa Jekaterinburg on ainoa Aasian puoleisella Venäjällä sijaitseva kisakaupunki.

Jekaterinburg on perustettu vuonna 1723 ja kaupungissa on yhtä sun toista perustamisen jälkeen tapahtunut. Tämä kisojen isäntämaa Venäjän neljänneksi suurin kaupunki on historiansa aikana kohdannut muun muassa verisiä murhia, Eremitaašin taidemuseon kokoelmat, pernaruttoepidemian, suureksi teollisuuskaupungiksi ja merkittäväksi maan puolustusteollisuuden keskukseksi nousun. Helsingistä 2615 kilometrin päässä sijaitseva kisakaupunki ei kuitenkaan ole kisojen kaukaisin kohde Suomesta katsottuna ja aikaeroa tähän 1,4 miljoonan asukkaan kaupunkiin on kolme tuntia.


Venäjän viimeisen keisarin murhapaikka

Suurkaupunki Jekaterinburg on yksi Venäjän tunnetuimmista kulttuuri-, koulu- sekä taidekeskuksista, ja se onkin kulttuurista kiinnostuneen matkailijan kaupunkikohde. Kaupungissa on museoita, teattereita, kirkkoja sekä kirjastoja valtavasti. Jekaterinburgin erikoisuutena on erilaiset ja yllättävät muistomerkit kuten esimerkiksi jättimäinen betonista tehty QWERTY-näppäimistö, the Beatles monumentti sekä Michael Jacksonin muistolle pystytetty patsas. Tunnetuimmista kirkoista ja nähtävyyksistä lie 2003 valmistunut Kirkko veren päällä. Kaikkien pyhien kirkko eli Kirkko veren päällä sijaitsee Ipatjevin talon paikalla, jonka kellarissa Venäjän viimeinen keisari Nikolai II perheineneen murhattiin 1918. Kultakupolinen kirkko on suosittu nähtävyys ja pyhiinvaelluskohde.

1700-luvulla kaupunki tunnettiin Venäjän raudanteon keskuksena, mutta nykyään Jekaterinburg on moderni kaupunki maailmanluokan infrastruktuurilla, joka sisältää muun muassa tehokkaan metro systeemin ja erinomaisen lentokentän. Moskovasta 1755 kilometrin päässä sijaitseva Jekaterinburg on yksi Venäjän kahdestatoista kaupungista, jossa väestö on yli miljoona. Uralin pääkaupungiksikin kutsuttu Jekaterinburg on Sverdlovskin alueen ja Uralin piirin hallinnollinen ja kulttuurinen keskus ja monipuolinen tutkimuksen ja koulutuksen keskittymä. Jekaterinburg on siis yksi Venäjän oleellisimmista talous- ja liike-elämän keskuksista ja kaupunkikuvaa on nykyaikaistettu vuosien saatossa modernein lasisine pilvenpiirtäjineen tehokkaasti. Kansainvälisten yritysten määrä alueella on huikea ja vuosittain kaupungissa järjestetään jopa 500 erilaista tapahtumaa.


Jalkapallon MM kisat 2018 – näytön paikka

Jekaterinburg on yksi maan johtavista urheilun keskittymistä. Esimerkiksi Avtomobilist Jekaterinburg pelaa KHL tasolla jääkiekkoa, jossa se on tällä hetkellä itäisen lohkon kolmantena. Lisäksi jääpalloseura SKA-Sverdlovsk oli aikoinaan yksi Neuvostoliiton historian menestyneimmistä seuroista. FK Ural puolestaan pelaa potkupalloa Venäjän korkeimmalla sarjatasolla eli Venäjän jalkapalloliigassa. Urheilu on siis vahvasti läsnä tässä kaupungissa.

Tässä kisakaupungissa kisat Jekaterinburgin Tsentralnyi Stadionilla eli keskusstadionilla alkavat jo heti 15. kesäkuuta Egyptin ottaessa mittaa Uruguaysta. Venäjän yhden vanhimmista jalkapallo seuroista FK Uralin kotistadion on kunnostettu juuri näitä kisoja varten ja lisää siitä voit lukea täältä. Ilmastoon vaikuttaa läheinen Uralin vuoristo vahvasti, ja sääolot voivat vaihdella lyhyen ajan sisällä radikaalisti. Jalkapallon MM kisat saanemme nauttia leppoisassa hieman yli +20 asteen lämpötilassa, toivottavasti sen suurempia satamatta vaikka kesä – heinäkuun vaihde on sateisinta aikaa Jekaterinburgissa.

Helsingistä Jekaterinburgiin pääsee näppärästi esimerkiksi Finnairin suoralla lennolla mikäli kisoja mielii katsomaan. Muun muassa rakas naapurimaamme Ruotsi kohtaa Meksikon 27. kesäkuuta Jekaterinburgin keskusstadionilla. Yhteensä otteluita Jekaterinburgissa nähdään neljä kappaletta, joten mahdollista jalkapallon MM 2018 kisareissua suunnitellessa kannattanee keskittyä enemmän toimintaa sisältäviin kaupunkeihin, vaikkakin yleisesti matkakohteena Jekaterinburg on takuu varmasti näkemisen ja kokemisen arvoinen kaupunki.

Jekaterinburg pähkinänkuoressa

  • Asukasluku yli 1,4 miljoonaa
  • Perustettu 1723
  • Etäisyys Moskovaan 1755
  • Automatkan kesto Helsingistä rapiat 34 tuntia
  • Finnair lentää Helsingistä suoraan 3 tuntia
  • Parhain ravintola italialainen Moi Drug Olive
  • Erikoisia tilaratkaisuja sisältävä stadion vetää 35 000 katsojaa