Alustavasti sarjan mielenkiintoisin nippu. Joensuuhun on onnistuttu rakentamaan todellinen pesäpallobuumi. Viime vuonna seurahistorian ensimmäisen mitalin napannut joukkue on jälleen uudistunut virkistävästi. Joensuussa elää nuori mutta vahva pesiskulttuuri, joka ei viime kauden mitalijuhlien jälkeen ole laantunut. Jopa Mailan talvikauden harjoituspeleissä kävi satoja ihmisiä paikan päällä.

Pesäpalloemeritus Janne Vuorisen kiinnittäminen pelinjohtajaksi oli vuoden pesäpalloteko! Joukkue hankki myös Sami Joukaisen Kouvolasta, joka tekee Mailan jokeriosastosta melko mielenkiintoisen. Miten Joukainen mahtuu Juha Niemen kanssa samaan askiin?

Joensuu antoi jo hieman osviittaa tulevasta voittamalla Halli-SM:n kotihallissaan. Joukkuetta on rakennettu nimenomaan voittaminen edellä: jokainen askel otetaan voittamisen vuoksi, ei niinkään pelin esteettisyyden vuoksi. Ryhmässä on paljon samaa, mihin Sotkamon pitkä kultakausi pohjautuu. Joukkueessa on paljon kainuulähtöistä pelaajakuntaa, joka ymmärtää täydellisesti lajin lainalaisuudet. Vuorinen pääjehunaan Mailan voi odottaa tänä vuonna haastavan tosissaan sekä Jymyn että Vedon mestaruuskamppailussa. Tältä ryhmältä ei saa mitään ilmaiseksi!

Ulkopeli:

Harvinaisen tasainen ulkopeliryhmittymä. Millään osa-alueella ei ole suuria kysymysmerkkejä, mutta ei toisaalta tähtinimiäkään. Lukkari Mika Väisänen osoitti edelliskaudella pystyvänsä huippuotteluihin. Väisästä ei ole fysiikalla pilattu, mutta sääntöjen rajamailla koko ajan syöttävä lukkari on pirullinen kenelle tahansa.

Etukentällä Jouni Itävalo tekee tasaista jälkeä: ei petä, mutta ei myöskään pysty ihmetekoihin. Toinen etumies Eino Järvelä on vielä täysi kysymysmerkki pääsarjatasolla, mutta räiskyvällä persoonalla on ainekset lyödä itsensä läpi.

Polttolinja Joensuulla on yksi sarjan parhaista: Tuomas Jussila, Mikko Kemppainen ja Aleksi Rautiainen pelaavat loistavasti yhteen ja sortuvat hyvin harvoin virheisiin. Kaiken kaikkiaan Joensuun ulkokenttä ei anna mitään ilmaiseksi – sitä vastaan pitää lyödä lyömällä juoksut.

Sisäpeli:

Valtava lyöjäarsenaali. Jokeripelaajat Juha Niemi ja Sami Joukainen ovat aivan sarjan eliittiä. Joukainen nousi viime vuonna kaikkien aikojen lyöntitilaston kärkeen, eikä vaakamailasivallus ole tänä vuonna piiruakaan helpompi ottaa pois. Päinvastoin Joukaiselle siirto Kouvolasta oikeasti mitalista taistelevaan ryhmään tekee varmasti hyvää. Niemi on kenties sarjan voimakkain lyöjä. Joensuussa Niemi on noussut myös urheilullisesti aivan uudelle tasolle. Tältä kaudelta voi odottaa mitä vain. Aleksi Rautiainen komppaa numerolla vahvasti. Rautiaisen leikkurilyönnit molempiin rajoihin tulevat pesistermein täysin metsästä. Monipuolinen lyöjä on yksi sarjan aliarvostetuimmista pelaajista.

Monipuolisen Tuomas Jussilan tehtävä on rakentaa näille miehille tilanteita. Jussilan jälkeen lyömään asettuu viime kaudella todellisen läpimurron tehnyt Henri Litmanen. Jos siilinjärveläislähtöisen Litmasen kehitys jatkuu samaa tahtia, ei Mailalla ole tälläkään saralla huolenaiheita. Nuorehkosta iästä huolimatta Litmanen oli heti debyyttikaudellaan joukkueen tasaisin suorittaja.

Etenijäosasto sen sijaan on arveluttavan kapea. Vakavasta loukkaantumisesta edelleen pikkuhiljaa toipuva Lauri Kivinen olisi todella tärkeä saada täyteen pelikuntoon. Jouni Itävalo pystyy kärjessä peruspelaamiseen, mutta yksin Itävalon jalat eivät riitä. Kakkoskärkeen Joensuu saa aikaiseksi kohtalaisen virityksen, joka pystyy ajoittain luomaan myös tilanteita hurjalle jokerikaksikolle. Kemppaiset Mikko ja Jonne omaavat potentiaalia nähtyä parempaan sisäpeliin. Saa varmasti vastuuta kesällä, mutta syksyn pelien koittaessa Maila luottanee yhden kärjen taktiikkaan.

Mahdollinen avaus:1. Jouni Itävalo 1v2. Tuomas Jussila 2p3. Henri Litmanen 3v4. Aleksi Rautiainen 2v5. Eino Järvelä s6. Mikko Kemppainen 3p7. Jonne Kemppainen 3k8. Mika Väisänen L9. Ville Ikonen 2k 10. Juha Niemi11. Sami Joukainen 12. Lauri Kivinen

Pelinjohtaja: Janne Vuorinen

Arvio:

Alustavasti Joensuun voisi olettaa kuuluvan sarjan vähäjuoksuisimpiin joukkueisiin vahvan puolustuspelin ja hieman hitaan sisäpelin johdosta. Toisaalta lyöjäarsenaali joukkueella on hurja, joten kesän hellekeleillä ja pallon osuessa keppiin Maila takoo pinnoja.

Menee varmasti vielä viime kaudesta eteenpäin. Koska Vimpelillä ja Sotkamolla on paljon kysymysmerkkejä, voi taistella jopa runkosarjan voitosta. Vaikea uskoa, että voittaa pudotuspelisarjassa kumpaakaan, vaikka haastaa varmasti vahvasti. Pronssia tulee taas.  

Kirjoittaja on nähnyt 18 vuotta pesäpalloa niin pelaajan, valmentajan kuin seurajohtajan silmin. Nykyinen vedonlyönnin ammattilainen toimii virallisesti vedonlyöntikentän uuden kasvon TurtleBet.comin pesisvihjaajana. TurtleBetin käynnistyminen on kuitenkin hieman viivästynyt, joten onnistuimme houkuttelemaan amma-miehen tekemään meille upean kausiennakon. Lue myös Pesis-papan muut ennakot: 

Sotkamon Jymy - Kultajuna yskähtelee?  Vimpelin Veto - Mestaruus palaa Saarikentälle