JYP nujersi Kärpät maalein 5-2 ja suisti hallitsevan mestarin valtaistuimelta suoraan finaalivoitoin 4-0. Jääkiekon Suomen mestaruus on jyväskyläläisjoukkueelle seurahistorian ensimmäinen. Ossi Louhivaara teki kaksi ratkaisevaa maalia voittajille.

Kärpille alku oli kuin pahimmasta painajaisesta. Kotijoukkue hallitsi jälleen kotikaukalonsa tapahtumia, mutta kahdesta ensimmäisestä maalista iloitsi kuitenkin huipputehokas JYP, joka viritteli heti ensi erässä himoitun Kanada-maljan juhlahumua Raksilassa.

JYPin avausmaali oli komeaa katsottavaa. Joukkueen vaarallinen ykkösketju teki 1-0-maalin suorasta hyökkäyksestä, kun Jarkko Immonen tarjoili mahtisyötön Antti Virtaselle maalin eteen.

Kotijoukkueen karmea keskialueen hassi ja vaihtovirhe avittivat JYPin Ossi Louhivaaran ilmaiseen läpiajoon. Louhivaara viimeisteli siirretyn rangaistuksen aikana lukemat 2-0:aan ajassa 13.26.

Tuomas Tarkkia kävi Kärppien maalilla sääliksi, sillä veräjänvahti oli pysäyttänyt 0-2-tappioasemassa vain yhden kiekon. Kumpikaan takaiskuosumista ei silti mennyt suoranaisesti oululaisvahdin piikkiin. Hallitsevan mestarin puolustus rakoili pahoin.

Kärpät osui kakkoserän lopussa, JYP kesti takaa-ajon

Toisen erän alussa JYP näytti edelleen maalintekemisen mallia vastustajalleen. Rennolla ja kurinalaisella ilmeellä pohjoiseen matkannut runkosarjavoittaja siirtyi 3-0-johtoon Louhivaaran illan toisella täysosumalla. Juha-Pekka Hytönen tarjoili paikan 25-vuotiaalle tehopakkaukselle alivoimalla.

Kärppien Jonas Andersson lähetti vedon vaarattoman näköisestä tilanteesta. 1-3-kavennus yllätti hyvin siihen asti torjuneen Wallinheimon ajassa 35.47. Kristian Kuusela kavensi tarkalla kaukolaukauksellaan lukemat 2-3:een vielä toisen erän loppuhetkillä ja toi valoa Kärppien takaa-ajoon. Peliä hallinneen Kärppien osumat olivat kenttätapahtumiin nähden oikeutettuja.

Päätöserässä Jari Jääskeläinen teki vapauttavan 4-2-maalin 55. minuutilla kesken vimmatun Kärppä-yrityksen. Kapteeni Juha-Pekka Hytönen sai kunnian sinetöidä 5-2-loppunumerot tyhjiin 58. minuutilla. JYPin kauan odotettu unelma toteutui Raksilan kiekkopyhätössä 14. huhtikuuta 2009 klo 21.02.

JYPille jääkiekon SM-liigakulta oli ensimmäinen. Hippoksen hurrikaanipaidoilta löytyy palkintokaapista ennestään kaksi hopeaa ja yksi pronssi. Tiistaista tuli jyväskyläläisittäin historiallinen päivä, kuin kaupungin ylpeys laittoi isoa kiilaa Kärppien 2000-luvun mahtidynastialle. JYPin voiton myötä Blues sai Mestarien liigan toisen pelipaikan. Hopea-Kärppiä ei ensi kaudella nähdä eurokentillä.