Entisen suurseuran kulta-ajat ovat kaukana. Jyväskylässä asioita on tehty pidemmän aikaa niin väärin kuin asioita voi vain tehdä. Valtavat talousongelmat ja epäonnistunut juniorityö ovat vieneet pohjan tulevaisuudelta. Viime vuosina niin kaupungissa kuin Kirissäkin on kuitenkin menty hiljalleen eteenpäin. Edelliskauden katastrofaaliseen tulokseen oli suurimpana syynä puhdas epäonni. Joukkueen avainmiehet loukkaantuivat yksi toisensa jälkeen ja ryhmässä jouduttiin loppujen lopuksi kierrättämään peräti 19 eri pelaajaa, välillä täysin vierailla pelipaikoilla, joten se vuosi voidaan pyyhkiä historian kirjoista kokonaan.

Loukkaantumisuutiset eivät ole täysin uusi asia seuralle. Kirin avainmiehet ovat jo niin useana vuotena peräkkäin joutuneet telakalle, että pakko on kohdistaa katse myös seuran fyysiseen valmennukseen.Tähän kauteen joukkue lähtee selvästi vahvempana, kun Miikka Matikka Hyvinkäältä sekä Hannu Kiukkonen Joensuusta saapuvat ryhmään. Kirissä on potentiaalia mihin vain, mutta tänäkin vuonna loukkaantumiset painavat: Seuraikoni Pasi Rajala toipuu edelleen vakavasta loukkaantumisesta, kuten myös Juho Määttälä. Kokeneen Kiukkosen selän kunto on aina arvoitus ja Jaakko Heikkinen on myös jättänyt paljon harjoituspelejä väliin aloitettuaan harjoittelun joukkueen mukana varsin myöhään.

Ulkopeli:

Tärkein kiinnitys tälle kaudelle oli Taneli Rantatorikka (toiseksi tärkein: Jaakko Heikkinen). Rantatorikka ei ole sarjan parhaita lukkareita, mutta pystyy tasaiseen suorittamiseen. Tämä luo pohjan koko Kirin ulkopelille, joka on vuosia huutanut tasaista huippuluokan lukkaria.

Linjaan joukkue saa todella vahvan ryhmittymän. Heikkinen, Matikka ja nuori Ville Kotro luovat kompinaation joka pystyy paljoon. Heikkinen on pelisilmän puolesta sarjan parhaimpia ulkopelaajia. Kotrolla on pienestä koostaan ja nuoresta iästään (st. 1995) huolimatta uskamaton ulottuvuuskyky.

Takakentällä joukkueella on paljon kysymysmerkkejä. Koko elämän Kiriä edustanut Rajala luo Ilkka Ylitalon kansssa varsin epävarman kaksikon. Rajala toipuu kaiken lisäksi edelleen viime syksyn vakavasta loukkaantumisesta.

Myös etukentällä nähdään todella ailahtelevainen pari. Atte Vataselta ja Joni Jokilehdolta löytyy etumiehille suotava räävitön peli-ilme, mutta kokemusta etsitään edelleen. Molemmat pystyvät hyvänä päivänä pimentämään vastustajan tähdet, mutta heikompia pelejä tulee väkisin mukaan.

Sisäpeli:

Kirillä on kenties sarjan nopein joukkue. Etenijä-statukseen riittävät jalat löytyy 7-8 pelaajalta. Tämä antaa hurjat mahdollisuudet pelinjohtaja Juhani Lehtimäelle, joka voisi periaatteessa peluuttaa joukkuetta kolmen jopa neljän kärjen taktiikalla.

Joukkueella ei kuitenkaan riitä lyöjiä tähän taktiikkaan. Kalle Virolainen lyö lujaa keskisaumaa, mutta varmuus on ollut kateissa. Jokeripelaajista muilla ei ole apuja tälle osastolle. Numerolla lyövistä kumuralyönnin taitava Heikkinen tulee varmasti saamaan paljon vastuuta. Kiukkosta kaivattaisiin myös kovasti lyöntiosastolle, mutta voi hyvin käydä, että monipuolisen lyöjän apuja tarvitaan jo vaihtamisvaiheessa.

Kiukkosella on kaamea uhka läpilyönteihin, joten hänelle jaa usein tilaa vaihtotilanteissa pienille. Kiukkosen jälkeen paljon on Määttälän ja Matikan käsissä. Miten Määttälä ehtii kuntoutumaan ja miten Matikka onnistuu tärkeällä numerolla kaksi? Tämän jälkeen vaihtajakenttä loppuu kuin seinään.

Joukkueessa on potentiaalia täysin ennennäkemättömään pelitaktikkaan. Joukkue voisi haastaa muut ryhmät täysin sekopäisellä pelillä, jossa hyökättäisiin sieltä täältä ja koko ajan. Uskon kuitenkin Lehtimäen luottavan kärjen nimimiehiin ja pakottamaan kakkoskärjen vahvat jalat nostamaan koppia.

Mahdollinen avaus:1. Ilkka Ylitalo 3k2. Miikka Matikka 2p3. Hannu Kiukkonen 3v4. Jaakko Heikkinen 2v5. Pasi Rajala 2k6. Atte Vatanen 1v7. Taneli Rantatorikka L8. Ville Kotro 3p9. Joni Jokilehto s10. Kalle Virolainen 11. Eetu Karhulahti12. Juho MäättäläPelinjohtaja: Juhani Lehtimäki

Arvio:

Todella vaikeasti arvioitava joukkue. Kirissä ei olla totuttu voittamaan ja se näkyy vielä ryhmässä. Tulee varmasti pelaamaan paljon tasapelejä kaudella, sillä ailahtelu jaksojen välillä tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Tästä johtuen kuuluu luultavasti myös runsasjuoksuisten joukkueiden ryhmään.

Pudotuspelien ulkopuolelle jääminen tällä ryhmällä olisi katastrofi, mutta ei aiemman lähihistorian puolesta varsinainen yllätys. Todennäköisesti sijoilla 7-8.

Kirjoittaja on nähnyt 18 vuotta pesäpalloa niin pelaajan, valmentajan kuin seurajohtajan silmin. Nykyinen vedonlyönnin ammattilainen toimii virallisesti vedonlyöntikentän uuden kasvon TurtleBet.comin pesisvihjaajana. TurtleBetin käynnistyminen on kuitenkin hieman viivästynyt, joten onnistuimme houkuttelemaan amma-miehen tekemään meille upean kausiennakon. Lue myös Pesis-papan muut ennakot: 

Sotkamon Jymy - Kultajuna yskähtelee? Vimpelin Veto - Mestaruus palaa SaarikentälleJoensuun Maila - Rautaa rajaltaHyvinkään Tahko - Musta Hevonen?