Kansainvälinen jalkapallo siirtyy maaottelutauolle, mutta mitkä ovat olleet suurimpia shokkeja MM-kisojen lopputurnauksissa?

Jalkapallossa vietetään juuri nyt maaottelutaukoa ja vaikka luvassa onkin harjoitusotteluita, luomme katsauksen kaikkien aikojen suurimpiin yllätystuloksiin erityisesti MM-kisoissa. Tuovatko tämän vuoden kisat Qatarissa tullessaan vastaavia yllätyksiä?

Pohjois-Korea – Italia 1-0, MM-kisat 1966

Lähinnä kotimaansa liigasta koottu Pohjois-Korean joukkue saapui Englannissa pidettyihin MM-kisoihin täysin tuntemattomana ryhmänä. Italia oli jo tuolloin eräs suurista kestomenestyjistä, mutta Pohjois-Korean Park Doo-Ik piirsi jälkensä historiaan tekemällä ottelun ainoan osuman. Sensaatioryhmän tie vei lähes välieriin saakka, sillä joukkue osui Portugalia vastaan kolmesti. Pahaksi onneksi vastustajalta löytyi riveistään legendaarinen Eusebio, jonka johdolla Pohjois-Koreaa kuritettiin viiden osuman verran.

Senegal – Ranska 1-0, MM-kisat 2002

Ranska saapui vuoden 2002 MM-kisoihin hallitsevana mestarina ja välissä Les Bleus oli voittanut myös EM-kisat. Senegalille vuoden 2002 kisat Japanissa ja Etelä-Koreassa olivat sen historian ensimmäinen esiintyminen MM-tasolla. Kisojen avausottelussa Senegal ei kumarrellut kuvia, vaan nappasi täyden pistepotin sittemmin Englannin kentille siirtyneen Papa Boupa Diopin iskettyä kamppailun ainoan osuman.

Brasilia – Uruguay 1-2, MM-kisat 1950

El Maracanaco. Vähintään 200 tuhatta ihmistä pakkautui Brasilian kansallisstadionille, Maracanalle vuoden 1950 MM-kisojen viimeistä ottelua varten. Ottelun piti olla kansanjuhla suurimmasta päästä, olihan Brasilia murjonut edellisissä otteluissaan Ruotsin 7-1 sekä Espanjan 6-1 ja sille riitti maailmanmestaruuden varmistamiseen tuolloin myös tasapeli. Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n presidentti Joao Havelange oli opetellut kiitospuheen portugaliksi ja Brasilian joukkueelle jaettiin kultakellot jo pukuhuoneessa.
Maalittoman ensimmäisen puoliajan jälkeen Brasilia siirtyikin johtoon Friacan osumalla. 66. minuutilla Uruguay osoitti kuitenkin sitkeyttään ja Alberto Ghiggian keskityksen boksin reunalta laittoi sisään Juan Alberto Schiaffino. Kun ottelussa pelattiin 79. peliminuuttia, Ghiggia oli noussut jälleen oikealta laidalta samalle paikalle. Brasilian maalivahti Moacyr Barbosa, kisojen parhaana palkittu maalivahti joka tunnettiin paljain käsin pelaamisesta, ennakoi jälleen keskitystä ja otti askeleen keskelle. Ghiggia lähetti kuitenkin laukauksen joka upposi etukulmaan. Barbosa kantoi syntipukin viittaa elämänsä loput 50 vuotta, eikä miestä päästetty edes vierailemaan maajoukkueen harjoituksissa koska hänen koettiin tuovan huonoa onnea.

Brasilia – Saksa 1-7, MM-kisat 2014

Viisinkertainen maailmanmestari Brasilia isännöi MM-kisoja nyt toista kertaa. Belo Horizontessa pelatussa välieräottelussa vastakkain asettuivat tuohon saakka tappioitta kisoissa edenneet Brasilia ja Saksa. Isäntämaan ryhmittymää valmensi vuoden 2002 mestarivalmentaja Luiz Felipe Scolari, mutta huolenaiheena oli joukkueen kapteenin, keskuspuolustaja Thiago Silvan pelikielto. Ottelun alla erityisesti Brasilian media loi katsauksia historiaan ja menneisyyden haamut haluttiin hiljentää etenemällä loppuotteluun, jonka päätteeksi Silva nostaisi Jules Rimet -pokaalin kohti taivasta.
Ottelun alkuminuuteilla peli aaltoili aktiivisesti päädystä toiseen, kunnes suurten otteluiden mies Thomas Müller osui 11. minuutilla. 23. peliminuutilla alkoi kuitenkin Brasilian kansan kollektiivinen painajainen. Toinen arvokisaässä Miroslav Klose iski lukemiksi 2-0. Minuuttia myöhemmin Toni Kroos 3-0 ja kolmen minuutin kuluttua tästä Kroos uudemman kerran, muuttaen lukemiksi jo 4-0. Urheilumaailman seuratessa silmät pyöreinä tapahtumia Sami Khedira takoi taululle numerot 5-0 ennen kuin MM-välierää oli pelattu edes puolta tuntia. Toisella puoliajalla vaihtomies Andre Schürrle osui vielä kahteen otteeseen ja Brasilian ainoa maali syntyi ottelun viimeisellä minuutilla Oscarin toimesta. Kyynelehtivät Brasilian pelaajat jäivät urheilukansan mieleen pysyvästi.

Kamerun – Argentiina 1-0, MM-kisat 1990

Käytännössä ensimmäiseksi afrikkalaiseksi jalkapallotähdeksi noussut Roger Milla vietti rentoa ja huoletonta elämää La Reunionin saarella, kun muhkeaviiksiselle 38-vuotiaalle hyökkääjälle kävi kutsu Italian MM-kisoihin. Lähtökohdissa voi katsoa olevan joiltain osin paljonkin samaa Senegalin ja Ranskan kohtaamiseen verrattuna, mutta yllätysmomentti oli vielä suurempi. Siinä missä Senegalin pelaajistossa oli jo paljon Ranskan pääsarja Ligue 1:n pelaajia, Kamerunin joukkue pelasi vielä pitkälti kotimaansa liigassa. Hallitseva maailmanmestari Argentiina oli Diego Maradonan yhtä puulla päähän lyöty kuin koko kisoja seurannut jalkapallomaailma Kamerunin kaataessa jalkapallojättiläisen. Sittemmin erääksi kisojen ikimuistoisimmista mielikuvista muodostui Millan keinuva öljylantio kulmalipulla tehdyn maalin jälkeen. Lopulta Kamerunin tie päättyi vasta puolivälierissä Englantia vastaan lukemin 3-2.