Veikkausliigakausi 2009 huipentuu lauantaina 17. lokakuuta pelattavalla päätöskierroksella. Ennen viimeistä kierrosta mahdollisuus mestaruuteen on vielä peräti kolmella joukkueella: HJK:lla, FC Hongalla ja TPS:llä.

HJK pääsee päätöskierrokselle kolmen pisteen etulyöntiaseman turvin, ja koska TPS ja Honka kohtaavat päätöskierroksella, eivät kaikki kolme joukkuetta voi päätyä tasapisteisiin. Mikäli HJK häviää päätöskierroksen ottelussa FF Jarolle ja Turussa ottelu ei pääty tasan, ovat HJK ja Turun ottelun voittaja kuitenkin tasapisteissä.

Tällöin mestaruus ratkaistaan ensisijaisen kriteerin, eli koko kauden maalieron perusteella ja tässä vertailussa niin Honka kuin TPS:kin ovat väistämättä HJK:n edellä. Mestaruuden ratkaisemiseksi säännöissä on pitkä lista kriteereitä, mutta tänä vuonna listaa ei tarvitse selata pidemmälle.

Harvinaisissa lähtökohdissa päätöskierrokselle.

Veikkausliigassa on menossa kahdeskymmenes kausi ja vastaavassa tilanteessa – kolmella joukkueella mahdollisuus mestaruuteen ennen päätöskierrosta – ollaan oltu vain kahdesti aiemmin. Kaudella 1996 FC Jazz, MyPa ja TPS lähtivät päätöskierrokselle samassa järjestyksessä ja kaikkien voitettua ottelunsa asetelmat eivät muuttuneet.

Kaudella 1992 oltiin vielä kiharaisemmassa tilanteessa. HJK lähti päätöskierrokselle pisteen etumatkan turvin ennen kaksikkoa FC Kuusysi ja FC Jazz, jotka kohtasivat keskinäisessä ottelussaan. HJK voitti ottelunsa ja vei mestaruuden – Kuusysin ja Jazzin kohtaaminen päättyi pistejakoon.

Kahdella joukkueella on ollut ennen päätöskierrosta mahdollisuus mestaruuteen useammallakin kaudella, mutta vain kahdesti päätöskierrokselle ykkösenä lähtenyt joukkue on joutunut luopumaan asemistaan ja taipumaan hopealle. Molemmilla kerroilla mestaruuden viime metreillä menettänyt joukkue on ollut nimenomaan HJK. Kaudella 2001 Tampere United nousi viimeisellä kierroksella ohi ja kaksi kautta aiemmin Haka kiilasi HJK:n ohi voitettuaan päätöskierroksen keskinäisen kohtaamisen 1-0.

Päätöskierroksella mestaruus on ratkaistu sitä tavoitelleiden joukkueitten keskinäisessä ottelussa myös kaudella 1993, jolloin FC Jazz piti MyPan takanaan 6-3-voitolla ja juhli mestaruutta kotiyleisönsä edessä.

 

Veikkausliiga.com