Leijonien MM-historiasta jokaisella jääkiekkofanilla on omat muistonsa. Tässä muutamia kultaisia ja vähemmän kultaisia hetkiä Suomen MM-historiasta.

5) 2001 – Tshekki rankaisi Suomen tehottomuuden

Leijonat piti Suomen kannattajia kovilla vuoden 2001 MM-kisoissa Saksassa. Ensin alkusarjassa Kölnarenalla Suomi voitti Jarkko Ruudun maalilla Ruotsin maalein 5–4. Se voitto antoi faneille uskoa, että mahdollisuudet ovat vaikka mestaruuteen saakka.

Välierissä Leijonat pelasi upean ottelun USA:ta vastaan. Sankariksi nousi Sami Kapanen, joka nosti kolmannessa erässä kahdella maalillaan Suomen 3–1-voittoon ja loppuotteluun Tšekkiä vastaan. Tšekki oli edennyt finaaliin dramaattisesti Ruotsi-voitolla vasta rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

Finaalissa monet ehtivät jo juhlia Suomen voittoa, kun Juha Lind ja Juha Ylönen tekivät ottelun kaksi ensimmäistä maalia. Suomella oli useita loistopaikkoja lisämaaleihin, mutta tehottomuus vaivasi Leijonapaitoja. Niinpä Tšekki tuli tasoihin ja finaali meni jatkoerään. David Moravec murskasi Suomen kultahaaveet ja Tšekki otti kolmannen peräkkäisen MM-kultansa

4) 1992 – Se ensimmäinen mitali

Vuoden 1992 talviolympialaiset Albertvillessa oli Leijonille paha pettymys, niinpä saman talven MM-kisoista Prahasta ei juurikaan odotettu menestystä. Pentti Matikainen johdatti Leijonat kuitenkin lohkovoittoon, ja pieni toivonkipinä mitalipeleistä heräsi kotikatsomoissa.

Puolivälierissä Suomi yllätti Kanadan maalein 4–3. Todellinen testi Leijonille tuli kuitenkin välierissä, kun vastaan tuli isäntämaa Tšekkoslovakia. Janne Laukkasen maali kaksi minuuttia ennen loppua vei ottelun jatkoajalle ja rangaistuslaukauskilpailuun, joka päättyi maalivahti Markus Kettererin voitontanssiin. Suomi oli edennyt kaikkien yllätykseksi ensimmäistä kertaa jääkiekon MM-finaaliin.

Finaali oli kuitenkin Ruotsin heiniä. Toisessa erässä naapurimaa johti jo 5–0 ja loppulukemat olivat Ruotsille 5-2. Suomi juhli kuitenkin ensimmäistä mitaliaan MM-kisoissa.

3) 2019 – Voi herran pojat, minkä teitte!

Suomen kolmas MM-kulta tuli – aivan kuten vuoden 1992 MM-hopea – suurena yllätyksenä. Jukka Jalonen oli koonnut kokemattoman ryhmän, jossa pelasi vain kaksi NHL-pelaajaa. Lisäksi Leijonien joukkueessa oli peräti 18 ensikertalaista.

Kokemattomuudesta huolimatta Suomi hävisi alkulohkossa vain USA:lle, senkin vasta jatkoajan jälkeen. Puolivälierien vastus oli Ruotsi, joka oli selkeä suosikki. Kevin Lankisen uskomaton maalivahtipeli ja Sakari Mannisen jatkoaikamaali vei Suomen välieriin Venäjää vastaan.

Välierissä Lankinen jatkoi unelmapelejään. Venäjä jää harvoin nollille, mutta välierissä Lankisen taakse ei mennyt yhtään kiekkoa. Niinpä Marko Anttilan maali kolmannessa erässä riitti voittoon.

Jos Lankinen oli ollut Suomen sankari kahdessa edellisessä pelissä, niin Leijonat sai uuden esikuvan finaalissa. Marko Anttila runnoi kaksi maalia Kanadan verkkoon ja nousi ansaitusti otsikoihin Suomen sankarina. Suomen maailmanmestaruus oli yksi MM-historian suurimmista yllätyksistä.

2) 2011 - Ruotsi murskattiin maan rakoon

Suomen taival alkusarjassa ei Slovakiassa järjestetyissä kisoissa luvannut hyvää. Leijonat voitti vaivoin Latvian ja hävisi Tšekille, joten parannettavaa jäi jatkopeleihin. Välisarjassa Leijonien peli parani ja se kaatoi matkalla puolivälieriin mm. Venäjän.

Puolivälierissä Suomi pääsi helpolla, kun Norja kaatui helposti 4–1. Todellinen testi tuli kuitenkin välierissä, sillä Venäjä halusi revanssin aiemmasta tappiostaan. Petri Vehanen torjui kuitenkin kaiken ja Leijonat eteni finaaliin upealla 3–0-voitolla.

Suomen kolmannen erän näytös finaalissa Ruotsia vastaan oli unohtumaton. Kahden erän jälkeen tilanne oli vielä 1–1, mutta Mikko Koivun johdolla Leijonat teki peräti viisi maalia ja Leijonien toinen maailmanmestaruus tuli upealla 6-1-voitolla.

1) 1995 – Ensimmäinen ja ikimuistoisin

Suomen ensimmäinen maailmanmestaruus jääkiekossa on yksi maamme urheiluhistorian hienoimmista hetkistä. Leijonat oli finaalissa vuosina 1992 ja 1994, mutta mestaruus oli vielä saavuttamatta.

Tukholmassa pelattu turnaus oli Suomelta lähes täydellinen. Vaikka Leijonat hävisi avausottelunsa Tšekille 0–3, oli meno sen jälkeen vakuuttavaa. Ruotsi kaatui alkulohkossa 6–3 ja Itävalta peräti 7–3. Sama tahti jatkui pudotuspeleissä.

Ranska oli Leijonille vain suupala puolivälierissä. Ylivoimainen 5–0-voitto vei Leijonat välieriin Tšekkiä vastaan eikä siinäkään ottelussa voittajasta ollut epäselvyyttä. Raimo Helminen, Ville Peltonen ja Mika Nieminen toivat maaleillaan 3–0-voiton, ja edessä oli finaali isäntämaata vastaan.

Finaalin sankari oli Peltonen. Hyökkääjä latoi kolme maalia Ruotsin verkkoon ja vihdoin koko Suomi pääsi juhlimaan historiallista mestaruutta.