Citroënin ranskalaiskuljettaja Sebastien Loeb voitti viime viikonloppuna käydyn Suomen MM-rallin.

Loebista tuli voittonsa myötä historian ensimmäinen ulkomaalaiskuski, joka on onnistunut voittamaan rallin kuninkuusluokan kahdesti Keski-Suomen sorateillä.

Ranskalaisen suorituksen arvoa nostaa se, että hän lähti kilpailun jokaiseen päivään auraajan roolissa. Viimeiseen ajopäivään hän starttasi vain 1,6 sekuntia ennen tallitoveri Sebastien Ogieria ja 2,5 sekuntia ennen kolmantena ollutta Jari-Matti Latvalaa.

Asetelma lauantain lenkille oli ennakolta erittäin kutkuttava, mutta seitsenkertainen maailmanmestari ratkaisi taistelun edukseen jo aamun ensimmäisillä erikoiskokeilla. Päivän huoltotauolla ero toisena olleeseen Ogieriin oli jo yli kymmenen sekuntia.

Latvala oli jäänyt aamun jälkeen kärjestä jo 17,6 sekuntia, joten iltapäivällä hän ajoi vain kakkossijasta. Kamppailu kääntyi lopulta suomalaisittain parhain päin, kun Ogier kärsi rengasrikon Leustu 2:n erikoiskokeella. Päivän viimeisille viidelle pikataipaleelle töysäläinen starttasi vain puoli sekuntia ranskalaisen perään ja huollossa Ford Fiestaan tehdyt asetusmuutokset siivittivät Latvalan lopulta kotiyleisön riemuksi kakkospallille ohi Ogierin.

Laajavuoressa ajettiin vielä rallin päättävä Power Stage, jonka kolmelle parhaalle oli tiedossa ylimääräisiä MM-pisteitä. Nopein oli kokonaiskilpailussa neljänneksi sijoittunut Mikko Hirvonen, joka kuittasi yleisö-EK:lta täydet kolme pistettä. Toiseksi ajoi tallikaveri Jari-Matti Latvala ja kolmanneksi Sebastien Ogier.

Hirvonen kärsi torstaina lievän ulosajon jälkeen jarruongelmista, jotka jättivät hänet yli kahden minuutin päähän johtaneesta Sebastien Loebista. Kannonkosken mies oli kuitenkin selvästi viikonlopun nopein kuljettaja, sillä maalissa eroa ranskalaiseen oli "vain" 1:09,1.

Kaiken nähneelle, kokeneelle ja voittaneelle Loebille toinen ykköstitteli Suomessa oli selkeästi merkityksellinen.

- Tämä saattaa olla maukkain voitto urallani, sillä meidän piti taistella ihan loppuun asti. Oli tärkeää saada enemmän pisteitä kuin Ogier, eikä ainakan hävitä hänelle pisteitä, Loeb kertoi radiohaastattelussa.

Kotiyleisön edessä toiseksi kurvaillut Jari-Matti Latvalakin oli lopulta tyytyväinen omaan suoritukseensa, vaikkakin optimaaliset säädöt löytyivät voittotaistelun kannalta hieman liian myöhään.

- Matka loppui vähän kesken. Yritin oikeiden säätöjen löytymisen jälkeen puristaa kovasti, mutta se ei vain riittänyt. Kakkossija on yleensä hävitty sija, mutta nyt pääsi nousemaan kolmannelta kakkoseksi, joten onhan se jonkinlainen lohtu. Harmittaa tietty, kun monet katsojatkin olisivat toivoneet voittoa, mutta hyvä näinkin, Latvala summasi.