Sotshin kilpailuista on luvassa mielenkiintoiset, sillä molemmat mäet ovat profiililtaan täysin klassisista hyppyreistä poikkeavat. Hyppyrin nokalta tiputaan jyrkästi alaspäin ja se joka parin päivän harjoituksissa pääsee nopeiten sinuiksi mäen kanssa on vahvoilla. Muutenkin kausi on ollut todella tasainen ja kymmenillä kilpailijoilla on mitalimahdollisuudet. Jos sääolosuhteet puuttuvat peliin, ovat lähtökohdat entistä otollisemmat yllätyksille.

Maailmancupia johtava Kamil Stoch on yksi kisojen suurimmista mitalisuosikeista. Puolalla on muutenkin kova joukkue kasassa, sillä peräti neljä miestä löytyy maailmancupin 20 parhaan joukosta. Simon Ammann lähtee jälleen olympialaisiin huippukunnossa. Mäkiviikolla toiseksi sijoittunut sveitsiläinen omaa hurjan olympiahistorian. Sekä 2002 Salt Lake Cityssä että 2010 Vancouverissa Ammann voitti molemmat tarjolla olleet henkilökohtaiset kultamitalit.

Historia kertoo, että olympiakisojen menestyjät löytyvät usein Mäkiviikolla hyvin hypänneistä kilpailijoista. Mikään ei sano, etteikö tänä vuonna olisi samoin. Komeetan lailla tähtiin noussut Thomas Diethart lähtee myös Sotshiin yhtenä suosikeista. Itävaltalaisnuorukaisella ei ole arvokisakokemusta, mutta jos selviää itävaltaisena Mäkiviikon paineista, selviää myös olympiakisoista. Itävallalla on muutenkin totutun hurja ryhmä koossa, vaikka Gregor Schlierenzauer ei olekaan päässyt tänä vuonna edellisten tasolle. Thomas Morgenstern on kokenut hyppääjä, tietää mitä arvokisoissa menestyminen vaatii ja kuuluu mitalisuosikkeihin.

Itävallan kovimmaksi haastajaksi mäkikartalla on noussut Slovenia. Peter Prevc on ryhmän tähti, mutta takaa löytyy tasainen ryhmä loistavia hyppääjiä. Sen sijaan Norjalla on ollut valtavia ongelmia tällä kaudella. Kaikki hyppääjät tuntuvat alisuorittavan viikosta toiseen ja tähtihyppääjä Anders Bardalin loisto on tipotiessään.

Suomalaisittain kaikkien katseet on kohdistettu Janne Ahoseen. Kuudensiin olympialaisiinsa lähtevä mäkikotka oli syksyllä juuri nousemassa takaisin mäkihyppyeliittiin, kunnes sairastumiset veivät parhaan terän ja pilasivat Mäkiviikon kauttaaltaan. Mäkiviikon jälkeen yksi kaikkien aikojen suomalaishyppääjistä vetäytyi kotioloihin lepäämään ja harjoittelemaan, nyt Ahosen kunto on täysi kysymysmerkki. Anssi Koivuranta voitti Mäkiviikolla Innsbruckin kilpailun, joka toi varmasti roppakaupalla itseluottamusta. Tuon jälkeen Koivuranta on pystynyt tasaisiin suorituksiin ja olympialaisista on odotettavissa sijoituksia kymmenen parhaan joukossa.

Saksan Severin Freund hyppäsi voittoon viimeisimmässä maailmancupin kilpailussa, mutta Sotshissa sekä mäkiprofiilit että kilpailun luonne tulee olemaan aivan erilaiset. Maininnan antaitsee myös Japanin Noriaki Kasai. Kasai on ainoa maailmancupia kiertävä hyppääjä, joka on pystynyt pitämään tasaisuudessa kaikissa kilpailussa. Vanha nestori on pommin varma mies kymmenen parhaan joukkoon ja muiden vähänkin epäonnistuessa mies löytyy podiumilta.

Arvio & vedonlyönti:

Kaikessa yllätyksellisyydessään mäkihyppy on loistava laji vedonlyöntiin. Maailmancupin 20 osakilpailussa on tänä vuonna nähty 14 eri voittajaa. Parasta antia on Veikkauksen supertriplat, joista löytää usein huikeita kertoimia. Olympiakisoissa kokemus on valttia ja kuumimmat suosikit mitaleille löytyvät viisikosta Stoch, Prevc, Ammann, Schlierenzauer ja Morgenstern. Kertoimien puolesta kiihottaa eniten Ammann sekä nuori komeetta Diethart. Joukkuemäessä sen sijaan Itävallan kerroin maistuu. Vaikka Slovenia on viime ajat ollut vahvempi, ei Itävallan kokemusta arvokisoista sekä ääretöntä voittamisen kulttuuria voi väheksyä!

Joukkuekilpailu: Voittaja: Itävalta 3,25 operaattori poistettu

Henkilökohtaiset kilpailut:Voittaja: Ammann 18,00 operaattori poistettuDiethart 26,00 operaattori poistettu

Mitali: Ammann 5,50 operaattori poistettuDiethart 8,25 operaattori poistettu