UCL-pudotuspelit ovat käynnissä, mutta kumpi jatkaa, PSG vai Real Madrid? Milloin jatkoarvonnat pidetään? Lue olennainen Mestarien liigan keväästä.

UCL eli kotoisammin Mestarien liigan on edennyt jo vaiheeseen, jossa jäljellä on enää 16 joukkuetta. Näistä muodostetut kahdeksan paria ovat ehtineet pelata jo ensimmäiset osaottelutkin, joten on aika luoda katsaus kiihkeään kevääseen.

Neljännesvälierät ja niiden tilanteet:

Sporting CP – Manchester City

City meni Portugaliin ja ratkaisi jatkopaikan itselleen jo ensimmäisessä osaottelussa. Lukemat 0-5 kertovat kaiken olennaisen, oli Citizensin viimeistely sitten kyseisenä päivänä normaalia maaliodottamaa korkeampi tai ei. Yhtä kaikki, Pep Guardiolan miehet tekivät loistavaa työtä ja kotiottelu tulee olemaan vain muodollisuus Manchesterin sinisen puolen metsästäessä sitä vielä puuttuvaa suurta pokaalia.

Materiaalinsa laajuuden ja syvälle iskostetun pelitapansa turvin Manchester City jauhaa niin kauan, että vastustaja murtuu. Manchester City onkin monen papereissa tänäkin keväänä suurin suosikki voittamaan Mestarien liigan.


Chelsea – Lille

Chelsean ja Lillen välinen pari ei ole ohi, vaikka hallitseva UCL-mestari ja vastikään seurajoukkueiden maailmanmestaruutta juhlinut Chelsea voittikin avausosan 2-0. Lille on toki suuri altavastaaja niin materiaalinsa kuin otteluparin tilanteenkin puolesta, mutta ovi on vielä raollaan. Vierasmaalisääntö tuotiin UEFA:n kilpailuihin mukaan jo vuonna 1965 ruokkimaan vierasjoukkueen aktiivisuutta, sillä vieraiden tekemä maali vastasi tietyissä tilanteissa ikään kuin kahta maalia. Nyt Chelsealta puuttuu tämä etu.

Kokonaisuutta arvioituna olisi kuitenkin valtava yllätys, mikäli Chelsea ei olisi kahdeksan joukkoon etenevä joukkue. Vaikka Bluesin alkukauden ote onkin hieman kirvonnut Valioliigassa, myöskään Lillen taival ei ole ollut Ranskassa voitosta voittoon liitämistä. Thomas Tuchel on mestari luomaan ottelukohtaisia taktiikoita ja kun mestaruusmahdollisuudet ovat liigassa jo kirvonneet, cup-kilpailut ovat yhä erinomainen mahdollisuus luoda kaudesta menestyksekäs.


Liverpool – Inter Milan

Giuseppe Meazzan eli tutummin San Siron ilta näytti pitkään maalittomalta tasapeliltä. Niin Inter kuin Liverpoolkin loivat toki paikkoja, mutta lopulta Liverpool iski viimeisellä vartilla kaksi osumaa ja lähtee kotiotteluunsa valtavana ennakkosuosikkina. Jürgen Kloppin miehistön laajuus ei ole maanosan suurin ja kun Reds kamppailee vielä jäljellä olevissa kolmessa kilpailussa jo voittamansa liigacupin lisäksi, priorisointi tulee kyseeseen hyvinkin pian.

Myös Simone Inzaghin luotsaama kilvoittelee vielä niin Mestarien liigassa, Serie A:ssa (jonka mestaruutta Nerazzurri puolustaa) sekä Coppa d’Italiassa. Inter lähtee Anfieldille lähes mahdottoman tehtävän edessä, varsinkin kun joukkueen vire on ollut matkalla alaspäin ja panokset ladataan pääosin kotimaan sarjoihin. Liverpoolin jatkopaikka on erittäin lähellä.

Bayern München – RB Salzburg

Avausosa päättyi Salzburgin kotikentällä lukemiin 1-1. Hyökkäysvoittoista jalkapalloa esittävä kotijoukkue on kasvattanut jo nipun huippupelaajia kohti suurempia liigoja ja näyttämöitä. Nyt Salzburg on itse ensimmäinen itävaltalaisjoukkue, joka esiintyy Mestarien liigan jatkopeleissä. Matka Müncheniin tasatilanteesta ei ole helpoin mahdollinen tehtävä ja vaikka Salzburgille voi jo nyt antaa pisteet mainiosta UCL-kampanjasta, tien päättyminen on todennäköisin lopputulema.

Villarreal – Juventus

Erittäin ympäripyöreä kahden taktikon välinen kamppailu. Pelaajat kentällä ratkovat jatkopaikan kohtalon, mutta Unai Emery Villarrealin managerina sekä Max Allegri Juventuksen sivurajalla käyvät jatkuvaa shakkia jatkopaikan kohtalosta. Moni pitää Juventusta suosikkina avausosan päätyttyä Espanjassa 1-1, eikä ”Vanha rouva” olekaan helposti kaadettavissa kotonaan. Villarreal näytti kuitenkin jo Bergamon kylmissä olosuhteissa potentiaalinsa lyömällä Atalantan ratkaisuottelussa maanrakoon. Täysin avoin pari.

Benfica – Ajax

Maalirikasta jalkapalloa pitkin UCL-kautta esittänyt Ajax pelasi Benfican kanssa avausosassa tasapelin lukemin 2-2. Kyseessä oli ensimmäinen kerta tällä UCL-kaudella, kun Ajax ei voittanut ottelua. Mestarien liigan maalintekijätilastoa johtava Sebastien Haller osui jälleen, (tosin tällä kertaa myös omaan maaliin) ja ranskalais-norsunluurannikkolaislainen hyökkääjä on osunut jokaisessa Ajaxin UCL-kamppailussa tällä kaudella! Benficalla on mahdollisuutensa, mutta Ajax on jopa koko kilpailua ajatellen jokerikortti ja ehdoton suosikki menemään jatkoon.

Manchester United – Atlético Madrid

Vesi nousee kielelle jo tämän parin toista osaa miettiessä. Madridissa kumpikin onnistui maalinteossa kertaalleen ja Manchesterissa 15.3. pelattava toinen osaottelu tulee olemaan huikea näytös. Diego Simeonen Atléti on ollut hieman yllättäen ongelmissa puolustuspäässä, mutta panosten kasvaessa joukkue osaa löytää pelin harmaan alueen ja pyrkii pääsemään isäntien ihon alle. Manchester United on ollut kauden kohujoukkue, sillä koneesta ei ole irronnut missään vaiheessa täysiä tehoja ja kotimaan kentillä tulokset ovat olleet kovin ailahtelevia. Kaikkien mahdollisuuksien kamppailua, jonka tunnelataus välittyy joka puolelle maailmaa.

Real Madrid – PSG

Tähtiloistoa ei toden totta puutu, kun Santiago Bernabeu toimii tämän parivaljakon toisen osaottelun näyttämönä. Benzema, Kroos, Mbappé, Messi ja kumppanit liimaavat ihmiset ruutujen ääreen 9.3. PSG vei ensimmäisen osaottelun Kylian Mbappén 90+4 minuutilla tekemällä osumalla. Kumpikin joukkueista johtaa kotimaansa liigaa ja Carlo Ancelotti on saanut Real Madridin parhaimmillaan erinomaiseen balanssiin. Karim Benzeman takareisivamma vaikuttaa parantuneen täysin ja miestä säestää läpimurtokauttaan pelaava Vinicius Junior. Real vs PSG, futisherkkua upeimmasta päästä!

Jatkoarvonnat, kaaviot ja finaali

Puolivälierien, välierien sekä finaalin osalta suoritettava arvonta pidetään tuttuun tapaan UEFA:n päämajassa Nyonissa. Ajankohta on perjantai 18.3. klo 13 Suomen aikaa. Puolivälierien ja välierien osalta tehdään kaavio, jonka mukaan edetään kohti Pariisissa pelattavaa loppuottelua. Puolivälierissä ns. maarajoitukset poistuvat, joten vastakkain voivat seuraavasta vaiheesta eteenpäin olla myös samasta maasta tulevat joukkueet. Välieräkaavio näyttää jo valmiiksi puolivälierien voittajien kaavion. Samassa tilaisuudessa arvotaan myös se, kummanko puolen kaavion voittaja on loppuottelun ”kotijoukkue”.

Puolivälierien ensimmäiset osaottelut pelataan tällä kaudella 5.-6. huhtikuuta ja toiset osaottelut heti seuraavalla viikolla, 12.-13.4. Vastaavasti välierien ottelupäivät ovat ensimmäisten otteluiden osalta 26.-27.4., kun taas loppuotteluun selviävät ryhmät ratkaistaan 3.-4.5. pelattavissa toisissa osaotteluissa.

Loppuottelu käydään 28.5. Pariisissa Stade de Francella, jolloin selviää kuka nostelee tänä keväänä ilmaan maagista isokorvaista. Luvassa on jälleen kerran upeita käänteitä, draamaa ja suuria tunteita. Turvavyöt kiinni, Mestarien liigan kevät on jälleen käsillä!