KUNINKAAT:

 Martin Fourcade, Ranska Fourcade on voittanut urallaan kaiken mahdollisen paitsi olympiakultamitalin. Ranskalainen voitti viime vuonna maailmancupin kokonaiskilpailun, vaikka jätti useita viikonloppuja väliin keskittyessään hiihdon maailmancupiin. Nyt, olympiavuotena Fourcade on kuitenkin huippumotivoitunut ja voin vain aavistella minkälaista tuhoa mies saa aikaiseksi. Fourcade on loistava ampuja ja omaa äärimmäisen hiihtovauhdin sekä paineensietokyvyn – lähellä täydellistä.

Suurin Fourcaden lahja on rajaton itseluottamus – mies ei pelkää menestyä. Valmistautuminen kauteen on Fourcaden omien puheiden mukaan sujunut kuten edellisinäkin vuosina, joten minkään ei pitäisi muuttua lajin hallitsijan osalta.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 1. Ampumatarkkuus: 89%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: Olympiahopea, 5x MM-kulta, 3x MM-hopea

 Emil Hegle Svendsen, Norja 

Hurja hiihtäjä on parhaimmillaan sprinteissä sekä takaa-ajoissa. Menettää pelin ammuntaan turhan usein normaalimatkoilla, eikä aina jaksa venyä loppuun asti, jos ei taistele voitosta. Viime kausi oli jälleen menestys, kun norjalainen kaatoi Fourcaden sekä MM-kisojen sprintissä että takaa-ajossa. Svendsen haastaa tälläkin kaudella tiukasti Fourcaden maailman kovimman ampumahiihtäjän tittelistä.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 2. Ampumatarkkuus: 86%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: Olympiakulta ja -hopea, 4x MM-kulta, 2x MM-hopea ja MM-pronssi

KAARDINAALIT:

 Dominik Landertinger, Itävalta Landertinger löysi viime kaudella tasaisuuden ja palasi ampumahiihdon ehdottomaan eliittiin sijoittuen maailmancupissa paremmin kuin koskaan: kolmanneksi. Loistava kausi ei kuitenkaan realisoitunut MM-kisoissa mitaleihin, vaan miehen ainoa henkilökohtainen arvokisamitali löytyy edelleen vuoden 2009 yhteislähtökilpailusta, jolloin itävaltalainen nappasi kultaa. On parhaimmillaan nimenomaan letkahiihdossa ja yhteislähdössä, mutta näytti viime kaudella, että pystyy menestymään myös sprinteissä.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 3.Ampumatarkkuus: 84% Henkilökohtaiset arvokisamitalit: MM-kulta 2009

 Jakov Fak, Slovenia 

Taistelijaluonne on ailahteleva, mutta parhaimmillaan Fak voi voittaa kilpailun kuin kilpailun. Löysi viime kaudella maailmancupissa tasaisuutta ammuntaan, joka realisoitui uran parhaana maailmancupin sijoituksena. Aina parhaimmillaan sprinttikilpailuissa. Huhut valmennusryhmän sisältä kertovat, että Fak olisi vihdoin selättänyt pitkäaikaisen olkapäävaivansa ja hiihtovauhti olisi parempaa kuin koskaan.

Maailmancupin sijoitus 2012-2012: 4. Ampumatarkkuus: 84%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: Olympiapronssi, MM-kulta ja -pronssi

KANSAKUNNAN KIVIJALAT:

 Andreas Birnbacher, Saksa 

Birnbacher on jo pitkän aikaa kuulunut tasaisiin suorittajiin, jotka napsivat sijoja kymmenen joukossa tasaiseen tahtiin, mutta eivät ole saaneet tililleen henkilökohtaista arvokisamitalia. Birnbacher on tasainen, mutta liian tasainen...

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 5. Ampumatarkkuus: 87%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

 Evgeni Ustyugov, Venäjä 

Takuuvarma ampuja teki tasaista jälkeä maailmancupissa, mutta ei yltänyt arvokisoissa parhaimpaansa. Tilastot osoittavat, että sprinttikisat ovat olleet tuloksekkaimpia, mutta massalähdöt ja normaalimatkat sopivat parhaiten loistavalle ampujalle. Yhteislähdön hallitsevaa olympiakultamitalistia ei voi taaskaan laskea pois Sotshin mitaliehdokkaista.

Maailmancupin sijoitus 2012-2013: 6.Ampumatarkkuus: 88%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: Olympiakulta

Fredrik Lindström, Ruotsi 

Noussut kaikessa hiljaisuudessa maailman eliittiin. Nappasi viime kaudella uran parhaan maailmancupin sijoituksen ja MM-kisoista normaalimatkan pronssia. On vahva lajin joka osa-alueella ja jos kehitys jatkuu samaan malliin, voi olla paha pideltävä.

Maailmancupin sijoitus 2012-2013: 7.Ampumatarkkuus: 85%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: 2x MM-pronssi

 Dmitri Malyshko, Venäjä 

Väläytteli maailmancupin aikana useasti ja tulee olemaan tänäkin vuonna tasaisuuden vuoksi korkealla kokonaistilastoissa. Ei kuitenkaan ole löytänyt sitä kuuluisaa kuudetta vaihdetta, joka muuttaisi sijat 4-8 bodiumpaikoiksi.

Maailmancupin sijoitus 2012-2013: 8. Ampumatarkkuus: 86%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

 Anton Shipulin, Venäjä 

Vahva letkassa hiihtäjä on parhaimmillaan massalähdöissä sekä takaa-ajoissa. On osoittanut kykynevänsä aivan maailman terävimpään kärkeen. Jos kehityskäyrä nousee samaa tahtia kuin aiempina vuosina, voi Shipulin jopa dominoida – kokonaispaketti on hallussa. Kun Sotshissa hiihdetään miesten takaa-ajo, kannattaa tämä nimi olla vedonlyöjillä muistissa!

Maailmancupin sijoitus 2012-2013: 9. Ampumatarkkuus: 85%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: 2 x MM-pronssi

 Tim Burke, USA 

Tasainen maailmancupin suorittaja ei ole usein noussut otsikoihin, mutta viime vuonna paukahti! MM-kisojen hopeamitalisti lähtee kauteen taas haastajan roolissa, mutta joskus tasaisuuskin on valttia. Tasaisuudella on parhaimmillaan aina normaalimatkoilla.

Maailmancupin sijoitus 2012-2013: 10. Ampumatarkkuus: 84%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: MM-hopea

 Simon Eder, Itävalta Eder on Itävallan viestijoukkueen luotettava sotaratsu, joka harvoin pettää totaalisesti. Moninkertainen arvokisojen viestimitalisti ei kuitenkaan ole henkilökohtaista mitalia vielä saavuttanut. Parhaimmillaan letkassa hiihtämisessä, joten yhteislähdöt ja takaa-ajot kuuluvat Ederin lempikilpailumuotoihin.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 11.Ampumatarkkuus: 87%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

 Ondrej Moravec, Tsekki Moravecin lopullista läpimurtoa odotettiin pitkään ja se vihdoin myös saatiin! Junioreiden arvokisoista useita mitaleja kahminut tsekki löi vihdoin itsensän ampumahiihdon maailmankartalle. Uran paras kausi toi parhaan sijoituksen maailmancupin kokonaistilastossa sekä kaksi nelossijaa MM-kisoista. Tällä kaudella arvokisamitali ei olisi edes pommi. Hiihtovauhti ei aivan riitä maailman kärkeen, mutta yhteislähdössä sekä normaalimatkalla Moravec on vaarallinen.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 12. Ampumatarkkuus: 86%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

Evgeni Garanichev, Venäjä 

Osoitti hyviä otteita maailmancupissa, mutta romahti MM-kisoissa. Parhaat tulokset löytyy sprinteistä, mutta pystyy menestymään kaikissa kilpailumuodoissa.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 14.Ampumatarkkuus: 83%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

VALLAN PERIJÄT?

Lukas Hofer, Italia Italialainen on noussut vuosi vuodelta lähemmäksi maailman kärkeä. Viime kaudella Hofer sijoittui MM-kisojen normaalimatkalla seitsemänneksi. Juuri normaalimatka on vahvalle ampujalle ominaisin ja jos hiihtovauhti kehittyy tasaista tahtia, voitaisiin 2009 nuorten maailmanmestarilta jo vihdoin odottaa sitä läpimurtoa!

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 20. Ampumatarkkuus: 80%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

Jean Guillaume Beatrix, Ranska Beatrix on vasta 1988 syntynyt ja junioreiden arvokisamenestyjältä, joka löi itsensä läpi viime kaudella. Tasaisesti kymmenen joukkoon sijoittunut urheilija ei kuitenkaan onnistunut murtautumaan palkintopallille. Beatrix on hyvä hiihtäjä ja loistava makuuampuja, mutta moni kisa meni poskelleen pystyammunnassa. Jos tuo osa-alue on saatu kesän aikana kuntoon, voidaan tältä kaudelta odottaa myös palkintopallisijoja.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 13. Ampumatarkkuus: 81%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

Tarjei Bö, Norja 

Bö kärsi viime kaudella paljon terveydellisistä ongelmista ja pääsi hyvin myöhäisessä vaiheessa kautta täyteen kuntoon. Tänä vuonna Bö on kuitenkin taas todella varteenotettava kaikissa kauden kilpailuissa. Hurja hiihtomies menettää pelin turhan usein viimeisellä ampumapaikalla, joten norjalaisen kilpailupään kestävyyttä on kyseenalaistettu.

Maailmancupin sijoitus 2012-2013: 15. Ampumatarkkuus: 88%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: MM-kulta, kaksi MM-pronssia

Erik Lesser, Saksa Nuori saksalaishiihtäjä väläytteli viime kaudella todellista huippukuntoa, joka kiteytyi MM-kisoissa yhteislähdön viidenteen sijaan. Jos Lesserin kehitys jatkuu, voidaan 1988 syntyneeltä aina asenteella painavalta partaveikolta kovia tekoja.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 16. Ampumatarkkuus: 80%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

Alexis Boeuf, Ranska Vahva ampuja on parhaimmillaan normaalimatkoilla. Bouef on tasainen suorittaja, mutta ikävä kyllä vähän liiankin tasainen. Hiihtovauhti vaatii vielä kehittymistä, jotta murtautuminen aivan äärimpään huippuun olisi mahdollista.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 17. Ampumatarkkuus: 90%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

VALLASTA SYÖSTYT?

Arnd Peiffer, Saksa Vuoden 2011 sprintin maailmanmestari ei päässyt viime kaudella parhaimpaan hiihtovauhtiinsa. Tasaisuus vaivasi myös Peifferia ja ikävä kyllä miehen ura näyttää olevan laskusuunnassa.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 18. Ampumatarkkuus: 83%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: MM-kulta

Björn Ferry, Ruotsi 

Kokenut kehäkettu lähtee varmasti sydän rinnassa puhkuen olympiavuoteen. Kova kilpailuluonne, joka ei taistele kuin voitoista. Vahvan ampujan hiihtovauhti on kuitenkin arvoitus.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 19. Ampumatarkkuus: 89%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: Olympiakulta, MM-hopea

Ole Einar Björndalen, Norja Herra Ampumahiihto. Legendojen legenda. Riittää kun luette alhaalta miehen henkilökohtaiset arvokisasaavutukset, niin ymmärrätte, ettei uraa riitä kuvailemaan mitkään adjektiivit. Björndalen on ollut vuodesta 1994 asti lajin ehdottomalla huipulla. Tällä kaudella ei varmasti tule menestymään Maailmancupissa, kuten ei edellisinäkään vuosina, mutta kun olympialaiset alkaa... On taas kaikki mahdollista.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: Ampumatarkkuus: Henkilökohtaiset arvokisamitalit: 3x Olympiakulta ja hopea, 2x Olympiapronssi, 11x MM-kulta, 5x MM-hopea, 7x MM-pronssi

Haastajat: lukemattomia

Suomalaiset: Jarkko Kauppila, Ahti Toivanen, Ville Simola