[caption id="attachment_4448" align="alignnone" width="144"]Kisoissa pelataan monen osalta myös tulevaisuuden toimeentulosta[/caption]

Aika raflaava otsikko vai mitä? Melkein Urheilulehden tasoa? Mikael Granlund on Suomessa yhtä pyhä kuin lehmä Intiassa, joten tulen saamaan monien vihat niskaani kansallissankarin arvostelusta. Tästä vaietusta asiasta on kuitenkin pakko kirjoittaa.

Alle 20- vuotiaiden MM-kisoja käydään parhaillaan Kanadassa ja kaksi ensimmäistä peliä on osoittanut erikoisia piirteitä Mikael Granlundista. Mies pelaa epäitsekkäämmin kuin Raipe parhaina vuosinaan. Epäitsekkyydessä ei ole tietenkään mitään vikaa, jos sen ajoittaa oikeisiin hetkiin. Tähän mennessä melkein kaikki Granlundin syötöt ovat olleet kuitenkin "toivotaan, toivotaan"- syöttöjä ja niistä on usein aiheutunut kiekon menetys vastustajalle. Parempi vaihtoehto olisi ollut monessa tilanteessa oma laukaus. Millaisen paikan mies tarvii laukoakseen itse?

Mistä Granlundin yli-innokkuus syöttelyyn johtuu?

Arvioni mukaan syitä ylimenevään vastuun siirtelyyn voi olla kaksi. Ensimmäisenä tulee mieleen, että kyseessä on valmentajan ohje / suositus tai pelikirjan sääntö, mutta pidän tätä vaihtoehtoa hyvin epätodennäköisenä.

Todennäköisempänä syynä Granlundin erikoiseen peliin pidän sitä tosiasiaa, että mies tietää tämänhetkisen arvonsa ja kisojen todellisen funktion. Nuorten MM- kisoja pidetään ponnahduslautana ja näytön paikkana nuorille pelaajille. Katsomot pullistelevat pelaajatarkkailijoita. Granlundin pullat ovat hyvin uunissa, sillä mies on ehtinyt antaa onnistuneita näyttöjä jo monessa eri tapahtumassa. Kaikki kiekkoihmiset tietävät Mikael Granlundin rapakon takanakin. NHL- paikka on lähes varma! Tästä syystä hän haluaa epäitsekkäästi jakaa vastuuta suuressa maailmassa vielä hieman tuntemattomille ketjutovereilleen. Mitä enemmän maaleja / syöttöjä Teemu Pulkkinen ja Markus Grandlund keräävät, sitä enemmän paikallinen media ja kiekkokansa heistä kiinnostuu.

Leijonasankarin peli on toki hieno ele ketjukavereille ja osoittaa, että miehellä on sydän paikallaan. Kisoissa moni pelaaja pelaa tulevaisuudestaan ja onnistuneet kisat saattaa muuttaa koko loppuelämän. Mikael uhkaa kuitenkin epäitsekkyydellään pilata koko ykkösvitjan pelin. Ei pelistä tule mitään jos Granlund yrittää tarjota veljelleen ja Pulkkiselle kaiken hopealautasella. Granlundin pitäisi palata normaalin peliinsä ja unohtaa tovereidensa auttaminen. Parhaiten Granlund auttaisi ketjukavereitaankin pelaamalla omaa peliään.

Mikä Granlundista tekee ylimielisen?

Kirjoituksen otsikossa viitattiin Grandlundin olevan ylimielinen. Mikä sitten tekee tästä aina niin symppiksestä ja muita ajattelevasta pelaajasta ylimielisen?

Grandlund on kentän ulkopuolella kaikkea muuta kuin ylimielinen. Kahdessa pelatussa ottelussa Granlundin toiminta kaukalossa on kuitenkin näyttänyt siltä, että hän on todella varma omasta valoisasta tulevaisuudestaan ja suhtautuu koko kisoihin hivenen ylimielisesti. Surkuhupaisaa kyllä, yrittämällä auttaa veljeään ja kaveriaan. Näköjään on mahdollista olla samalla ylimielinen ja epäitsekäs.