Kun joukkueen MVP on keskushyökkääjä, se kertoo olennaisen.

Lähtökohdat kauteen: Minnesota vei viime kaudella tasaisen NFC pohjoislohkon jaetun toisen sijan ja eteni pudotuspelien Villikortti- kierrokselle kymmenellä voitetulla ottelulla. Matka pysähtyi kuitenkin heti oman lohkon Green Packersin vieraana.

NFC North 2012

Voitot

Tappiot

Tasapelit

Voitto-%

Green Bay Packers

11

5

0

68,8%

Minnesota Vikings

10

6

0

62,5%

Chicago Bears

10

6

0

62,5%

Detroit Lions

4

12

0

25%

 

 

 

 

 

 

PUDOTUSPELIT 2012: Vikings – Packers10-24 Minnesotassa on vanhan liiton meininkiä: vahvasti juoksupeliin, yhteen juoksumieheen, perustava hyökkäys ja tiukka aluepuolustus. Päävalmentaja Leslie Frazier on 54-vuotias vanha puolustaja, joka yhdessä koordinaattori Alan Williamsin kanssa laittaa kyllä puolustuksen pakettiin. Mutta kuka nostaa Viikinkien hyökkäyksen tälle vuosisadalle? Nyt sitä on yrittämässä nuori pelinrakentaja Christian Ponderin sekä hyökkäyksen koordinaattori Bill Musgrave.

Hyökkäys: Laitahyökkääjäosasto näytti jo pahalta. Uusia tulokkaita on kasvamassa, eikä vähiten oman draftin Cordarrelle Pattersonin muodossa, mutta ei kai hänestä vielä ensimmäisellä kaudella ole täyttämään Percy Harvinin saappaita? Nyt ei tarvitse ollakaan, sillä Vikings teki loistavan hankinnan nappaamalla Greg Jenningsin Packersista. Mestaruussormuksen kantaja on loistava lisä kokemattomaan joukkueeseen. Nestorin on nyt kuitenkin keskityttävä kärsivällisesti nuorien pelaajien tukemiseen ja kasvattamiseen. Viime vuodet Aaron Rodgersin nappipasseja kiinniottanut Jennings ei saa hermostua, jos nuoren Vikings-pelinrakentajan Christian Ponderinpelaaminen ei heti lähde rullaamaan täydellisesti.

Ponder ei ole vielä osoittanut lahjojensa edellyttämää tasoa sarjassa ja tälle kaudelle pelin tulee parantua selvästi. Joukkue nojannee tänäkin vuonna keskushyökkääjä Adrian Petersoniin, joka juoksi viime kaudella huikeat 2000 jaardia.Peterson oli viime vuonna kaikki kaikessa joukkueelle. On selvää, ettei nyky-NFL joukkuetta voi rakentaa yhden keskushyökkääjän varaan. Heittopelin merkitys on korostunut vuosi vuodelta sarjassa. Juoksupelissä ei yksinkertaisesti ole riittävästi variaatioita, etteikö sitä voitaisi helpohkosti puolustaa pois. Menestyäkseen Minnesotassa tulee tulevalla kaudella Ponderin nousta uudelle tasolle heittopelissä, Petersonin saada vähemmän palloa ja miksei Ponder voisi juosta pari kertaa itsekin?

Jos ja kun Vikings QB alkaa tuoda enemmän heittopelejä mukaan, herää kysymys miten kestää linja? Hyökkäyksen linja on rakennettu jo Minnesotassa täysin Petersonin, ei Ponderin, tarpeiden mukaan.

Puolustus: Minnesotan puolustus oli vahva viime kaudella. Tänä vuonna tukimiehet vakuuttaa. Packersista hankittu Desmond Bishop on mies paikallaan, jos pysyy ehjänä ja viime kaudella hyvin esiintynyt Erin Henderson jatkaa seurassa tälläkin kaudella. Viikinkien viime kauden puolustusta on vaikea huonoksi lähteä heti haukkumaan, mutta Bishop on silti järkyttävä vahvistus joukkueeseen. Koko viime kausi meni kuitenkin loukkaantumiseen, eikä tälle kaudelle soisi samaa.

Linjapuolustajista kokeneet Kevin Williams sekä Jared Allen ovat osoittaneet tasonsa sarjansa. Selvää on kuitenkin että päälle 30-vuotiaat herrasmiehet alkavat pikku hiljaa tulla uransa ehtoopuolelle.

Kulmamies Antoine Winfield siirtyi täksi kaudeksi Seattleen. Nyt kulmamiehistä suurimmat saappaat kantaa kokenut Chris Cook, jolle on Minnesotassa merkitty iso tontti fläppitaululle. Vikings-puolustus ei toivo palloja takakentälle Cookin ulottumattomiin, sillä tämän jälkeen heittopuolustuksen taso laskee synkästi.

Arvio: Jos Ponder nousee aivan uudelle tasolle, voi Minnesotassa muhia yllätys. Todennäköisesti kuitenkin sama ennalta arvattava yhden miehen show jatkuu. Peterson voittaa 6 peliä, Vikings häviää 10 – ei asiaa pudotuspeleihin.