Jalkapallon MM-karsinta, 6. kesäkuuta 2009.     

Suomi - Liechtenstein

Lähtökohdat

Suomen urakka jalkapallon MM-karsinnassa jatkuu lauantaina kotiottelulla Liechtensteinia vastaan. Asetelmat Olympiastadionilla pelattavaan otteluun ovat selkeät. Suomi on ehdottomasti pakkovoiton edessä. Huuhkajilla ei yksinkertaisesti ole varaa hävitä Liechtensteinin kaltaiselle jalkapallon kääpiömaalle tai haaveet ensi vuoden MM-kisoista voidaan heittää romukoppaan. 

Pelin kulku

Suomi tulee hallitsemaan palloa ja määräämään ottelun tahdin. Kävelyyn suomalaisten ei kannata ryhtyä, vaan pelata aktiivisesti omilla vahvuuksillaan. Nopeaa pallon siirtelyä jasoivan rohkeaa hyökkäyspeliä. Liechtenstein tulee keskittymään vastahyökkäyksiin ja niissä Suomen onkin oltava tarkkana. Jos suomi hyökkää yltiöpäisesti, on Liechtensteinillamahdollisuus iskeä maali tai kaksi vastahyökkäyksistä. Vaikka vastustajan joukkue onkin nimetön löytyy hyökkäyksestä ainakin yksi maalinälkäinen kaveri. Serie A:ssa Leccen riveissä pelaava kokenut hyökkääjä Mario Frick iskee pallon vuorenvarmasti maaliin jos hänelle avautuu paikka. Yksi suomen joukkueen kulmakivistä on kokenut Bolton-vahti Jussi Jääskeläinen.

- He varmasti panostavat vastahyökkäyksiin, ja siinä pitää olla koko ajan meidän oman puolustuspään hyvin organisoitu. Ei meidän kannata lähteä mitään turhia riskejä tekemään, ainakaan ottelun alussa, eikä muutenkaan. Kannattaa keskittyä siihen omaan pelaamiseen ja sitä kautta luottaa, että saadaan niitä maalipaikkoja luotua ja maaleja tehtyä, arvioi Suomen maalivahti YLE:n haastattelussa.

Kokoonpanot ja loukkaantumiset

Suomi saa jalkeille lähes kaikki parhaat pelaajat. Ainoana varmana poissaolijana voidaan pitää keskikenttämies Mika Väyrystä. Petri Pasanen ja Daniel Sjölund ovat toipuneet pelikuntoon. Myös kakkosvahti Niki Mäenpää joutui jäämään viime hetkellä pois ringistä jouduttuaan käsirysyyn Helsingin keskustassa viikko sitten. Suomen puolustuksen johtohahmoihin Sami Hyypiän ohella kuuluva Pasasen lähtee luottavaisin mielin lauantaina kamppailuun.

- Minulla on edelleen tulehdus akillesjänteessä, mutta se ei haittaa pelaamista. Se on saatu ihan hyvin hallintaan jokapäiväisellä hoidolla ja tarvittavalla levolla. Kumpikaan peli ei ole vaarassa ja mies on 100-prosenttisessa kunnossa. Lauantaina olen mukana ja ihan varmasti keskiviikkona, Pasanen kertoo YLE:n verkkosivuilla.

Liechtensteinin mahdollisesta kokoonpanosta ei ole tietoa ennen ottelua.

Pelin tuomaroi Tshekkiläinen Libor Kovarik.

Lopputulos

Pitkävetoon vuorenvarma kotivoitto. Jos Suomen peli aukeaa heti ottelun alussa on murskajaisetkin mahdolliset. Suomelle tulosvetoon 2,3,4 - Liechtensteinille 0,1.

Suomen todennäköinen avauskokoonpano Liechtensteinia vastaan:

Jussi Jääskeläinen

Petri Pasanen Hannu Tihinen Sami Hyypiä Toni Kallio Jonatan Johansson Roman Eremenko Teemu Tainio Alexei Eremenko jr Jari Litmanen Mikael Forssell