Jalkapallon MM-karsinta, 10. kesäkuuta 2009.    
 

Suomi - Venäjä

Lähtökohdat

Suomen urakka jalkapallon MM-karsinnassa jatkuu keskiviikkona kotiottelulla Venäjää vastaan. Asetelmat Olympiastadionilla pelattavaan otteluun ovat äärimmäisen mielenkiintoiset. Mikäli Suomi haluaa pelata ensi vuoden MM-kisoissa tarvitsee se ottelusta vähintään tasapelin. Joukkueiden aiempi kohtaaminen lokakuussa päättyi Venäjän 3-0 kotivoittoon.

Tilanne karsintalohkossa on todella jännittävä ennen keskiviikon kamppailua. Kymmenen pistettä lohkossaan saalistanut Suomi on vain kaksi pistettä lohkokakkosena olevaa Venäjää perässä ja nousisi voitolla Guus Hiddinkin suojattien ohi. Yhden ottelun enemmän pelannut Saksa on 16 pisteessä.

Pelin kulku

Suomi lähtee otteluun todennäköisesti yhden kärjen taktiikalla, joka tarkoittaa sitä, ettäLiechtenstein-ottelun kaltaista hyökkäysvoittoista peliä ei tulla alussa näkemään. Suomi tottakai haluaa kontrolloida keskialuetta ja palloa, mutta Venäjän kaltaista nopeaa ja taitavaa maata vastaan, se ei tule olemaan helppoa. Lokakuun Venäjä-ottelussa suomi hallitsi näennäisesti peliä, mutta Venäjä iski tarvittavat osumat nopeista ja erittäin terävistä vastahyökkäyksistä. Venäjän vastahyökkäysten vaarallisuuden tiedostaa myös Huuhkajien puolustaja Veli Lampi.

- Meidän suurin ongelmamme oli silloin, että menetimme palloja liian aikaisin ja sitten olimme vastaanottavana osapuolena. Venäjä sai liikaa tilaa keskikentällä pyörittää peliään ja pääsi sitä kautta vyöryttämään hyökkäyksiä. Siinä on meillä ehdottomasti parannettavaa keskiviikoksi,Lampi kertoi YLE:n haastattelussa.

Yksi suomen tärkeimmistä pelaajista keskikentällä on nuori ja lupaava Roman Eremenko. Eremenko tiedostaa pelin tärkeyden.

- Meidän täytyy voittaa Venäjä, jos haluamme päästä MM-kisoihin ensi vuonna. Tai no, jos pelaamme tasapelin, niin ei sekään ole huono tulos. Mutta jos voitamme, antaa se meille suuremman mahdollisuuden edetä MM-kisoihin, pohtii Suomen keskikentän moottori.

Kokoonpanot ja loukkaantumiset

Suomelle tuli jobinpostia Liechtenstein-ottelussa, kun kärkipelaaja Shefki Kuqi loukkasi reitensä ja on sivussa varmasti sivussa illan ottelusta. Pieniä kolhuja saaneet Johanssonin, Tainion ja Litmasen uskotaan sen sijaan pystyvän aloittamaan. Myös Petri Pasanen sai kovan tällin lauantain ottelussa ja Bremen-pakin pelaaminen onkin epävarmaa. Jos Pasanen ei ole pelikunnossa, nousee Veli Lampi hänen paikalleen.

- Parempaan päin on menty. Jokainen päivä on plussaa tuon pelin jälkeen. Puujalassa on tärkeätä, että saa vähän jalkaa liikkeelle ja se pääsee vertymään. Kyllä minä hyvin mielelläni tämän pelin pelaisin jutteli Pasanen YLE:n verkkosivuilla tiistaina.

Vierasjoukkueen riveistä on keskiviikkona sivussa ainoastaan oikea puolustaja Aleksandr Anjukov, joka kärsii pelikieltoaan. Hänet korvannee Zenitin Igor Denisov.

Venäjän kokoonpanosta ei ole tarkkaa tietoa ennen ottelua.

Pelin tuomaroi Itävaltalainen Konrad Plautz.

Lopputulos

Veikkaajalle tämä peli on haastava. Venäjä on selkeä ennakkosuosikki, mutta suomalaisten kotietu tasoittaa hieman puntteja. Merkki X,2.

Suomen todennäköinen avauskokoonpano Venäjää vastaan:

1 Jussi Jääskeläinen

13 Veli Lampi 5 Hannu Tihinen 4 Sami Hyypiä 3 Toni Kallio 16 Jonatan Johansson 7 Roman Eremenko 8 Teemu Tainio 6 Alexei Eremenko jr 10 Jari Litmanen 9 Mikael Forssell

Keskustele ottelusta täällä...