Detroit Red Wings murskasi lauantaina Pittsburgh Penguinsin kotonaan 5-0 ja siirtyi NHL:n loppuottelusarjassa eli Stanley Cup -finaaleissa johtoon voitoin 3-2. Valtteri Filppula teki Red Wingsille tärkeän 2-0 -maalin toisen erän alussa.

Detroitin muista maaleista vastasivat Daniel Cleary, Niklas Kronwall, Brian Rafalski ja Henrik Zetterberg. Red Wingsin kolme viimeistä osumaa syntyivät ylivoimalla. Jalkavammasta toipunut Red Wingsin venäläistähti Pavel Datsyuk teki paluun kokoonpanoon ja syötti heti kaksi maalia. Hieman alle 18 minuuttia pelannut Datsyuk luisteli enimmäkseen Zetterbergin ja Clearyn rinnalla ykkösketjun laidalla.

Pittsburgh esiintyi ottelun viittä ensimmäistä minuuttia lukuunottamatta todella vaisusti ja kotijoukkue hallitsi pelin kulkua koko pelin ajan. Vierasjoukkue otti paljon jäähyjä ja Detroit pääi iskemään kolme viimistä maalia ylivoimalla.

Red Wingsillä on ensimmäinen tilaisuus varmistaa seuran toinen peräkkäinen Stanley Cup -mestaruus tiistaina Pittsburghissa.

NHL:n historiassa finaalisarja on ollut tasan 2-2 kaikkiaan 19 kertaa. 14 kertaa viidennen ottelun voittanut joukkue on juhlinut Stanley Cup -mestaruutta.

DETROIT - PITTSBURGH 5-0 (1-0,4-0,0-0)

1-0 Daniel Cleary (Pavel Datsyuk, Brian Rafalski) 13:32 2-0 Valtteri Filppula (Marian Hossa, Chris Osgood) 21:44 3-0 Niklas Kronwall (Johan Franzen, Henrik Zetterberg) yv 26:11 4-0 Brian Rafalski (Pavel Datsyuk, Nicklas Lidstrom) yv 28:26 5-0 Henrik Zetterberg (Jiri Hudler, Mikael Samuelsson) yv 35:40

Maalivahdit DET: Chris Osgood 22 laukausta/22 torjuntaa PIT: Marc-Andre Fleury 21/16 PIT: Mathieu Garon 8/8 (sisään ajassa 35:40) Valtteri Filppula, Detroit 1+0, +1, 0, 2, 18:46 Ville Leino, Detroit ei kokoonpanossa Detroit johtaa Stanley Cup -finaalisarjaa voitoin 3-2 Suomalaisten tilastoissa maalit+syötöt, plusmiinus, jäähyminuutit, laukaukset ja peliaika.